Bidrag för flyktingguider och familjekontakter
Länsstyrelsen kan hjälpa till med bidrag till integrationsinsatser som underlättar etablering i samhället, skapar nätverk, stödjer språkinlärning eller ger socialt stöd till ensamkommande barn.
Länsstyrelsen har möjlighet att bidra med ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter som riktas till nyanlända personer, ensamkommande barn, asylsökande personer och skyddsbehövande som berörs av massflyktsdirektivet. Vi ska arbeta för att stärka den civila sektorns roll och stödja samverkan mellan den civila sektorn och kommuner.
Vi ger ersättning till insatser som bedrivs utan vinstsyfte, och som kommunen genomför i egen regi eller tillsammans med en eller flera organisationer.
Insatserna ska syfta till att
- underlätta etableringen i samhället
- skapa nätverk
- stödja språkinlärning
- ge socialt stöd till ensamkommande barn.
Under 2025 förfogar länsstyrelserna över 42 miljoner för fördelning.
Prioriteringar
Under 2025 prioriterar Länsstyrelsen insatser som riktar sig till personer som är hemma med små barn. Insatser som omfattar språkträning i svenska, läsfrämjande insatser eller studie- och yrkesvägledning för personer som är hemma med små barn. Länsstyrelsen prioriterar även insatser som planeras i samverkan med idéburen sektor.
Målgrupp för insatserna
Insatserna ska vända sig till nyanlända invandrare och/eller asylsökande personer. I målgruppen ingår även ensamkommande barn som är asylsökande eller har uppehållstillstånd. En insats kan riktas till en eller flera av målgrupperna.
Insatserna kan vända sig till personer på flykt från Ukraina som omfattas av massflyktsdirektivet.
Ansökningsperiod i Skåne län
Utlysningen för 2025 är öppen fram till den 13 april. Länsstyrelsen Skåne har 4 696 000 kronor att fördela.
Utlysningsträff 27 februari - se den i efterhand
Inför vårens utlysningar av statsbidrag arrangerades en utlysningsträff med viktig information om att ansöka om statsbidrag inom integration genom länsstyrelsen. Missade du tillfället har du möjlighet att se sändningen i efterhand.
Ansök om bidrag för flyktingguider och familjekontakter
Skicka in din ansökan när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.
Var pågår det insatser i Skåne?
Information om pågående insatser som finansierats med statsbidrag genom Länsstyrelsen Skåne finns publicerade i en GIS-karta. Använd länken nedan för att ta del av kartbilden över dessa integrationsinsatser;
Kartbild över insatser i Skåne Länk till annan webbplats.
Förteckning över beviljade §37a projekt 2024 Excel, 10.6 kB.
Du kan sedan filtrera i lagerlistan om du är intresserad av pågående TIA-insatser eller insatser med finansiering med §37-medel. Insatserna är kategoriserade utifrån sitt primära syfte och teckenförklaring finns i pilmenyn vid respektive insatstyp.
Antal inskrivna hos Migrationsverket per kommun
Förteckning över antalet inskrivna hos Migrationsverket. Länk till annan webbplats.
Klicka på den aktuella kommunen för att läsa mer.
Förbered rapporteringen
Förbered gärna del- och slutrapporteringen med hjälp av stöddokumenten nedan.
Sammanställning av frågor Delrapport §37a Pdf, 227.8 kB.
Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport
Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.