Risk för vattenbrist - Grundvatten och vattendrag i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Bidrag för tidiga insatser för asylsökande

Ideella föreningar, kommuner och kommunalförbund kan ansöka om bidrag för att anordna tidiga insatser för asylsökande. Länsstyrelsen beslutar sedan om och betalar ut bidragen.

Tidiga insatser för asylsökande (TIA) ska motverka passivisering under asyltiden, underlätta kontakter med den svenska arbetsmarknaden och främja en framtida etablering för de som beviljas uppehållstillstånd.

Länsstyrelsen beslutar om och betalar ut bidrag till organisationer som erbjuder tidiga insatser för asylsökande. Vi arbetar också för att stärka samverkan mellan kommuner, statliga myndigheter, organisationer i det civila samhället och andra relevanta aktörer för att:

  • tillgången till insatser ska motsvara behovet i länet
  • kvinnor och män ska kunna ta del av insatserna på lika villkor och i samma utsträckning
  • information ska finnas tillgänglig om vilka insatser som anordnas i länet.

Under 2025 förfogar länsstyrelserna över 48 miljoner kronor för fördelning.

Under 2025 förfogar länsstyrelserna över 48 miljoner för fördelning som fördelas vid två tillfällen. Utlysningen för 2025 är öppen till och med 9 april. I vårens utlysning har Länsstyrelsen Skåne 3 985 000 kronor att fördela.

Drop in 21 mars för frågor om ansökan om statsbidrag för tidiga insatser

Den 21 mars 09.30-11.30 finns möjlighet för er som ska söka om statsbidrag för tidiga insatser att ställa frågor eller stämma av med tjänstepersoner från Länsstyrelsen Skåne. Du behöver inte anmäla dig. Det är bara att gå in i Skypemötet via denna länk Länk till annan webbplats..

Utlysningsträff 5 mars

Inför vårens utlysningar av statsbidrag arrangerades den 5 mars en utlysningsträff med viktig information om att ansöka om statsbidrag inom Tidiga insatser för asylsökande (TIA) genom länsstyrelsen. Missade du utlysningsträffen har du nu möjlighet att se det i efterhand.

Vem kan söka bidrag?

Ideella föreningar, kommuner och kommunalförbund kan ansöka om bidrag för att anordna tidiga insatser för asylsökande.

Vilka ska insatserna rikta sig till?

Insatserna ska rikta sig till eller vara till förmån för vuxna

  • asylsökande som bor på Migrationsverkets boenden eller i eget boende
  • skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet som ännu inte blivit folkbokförda
  • asylsökande som har beviljats uppehållstillstånd men bor kvar på Migrationsverkets anläggningsboenden i väntan på kommunanvisning.

Vi ger inte bidrag för verksamhet riktade till personer med uppehållstillstånd i eget boende eller verksamhet direkt riktad till personer under 18 år.

Vilka insatser kan få bidrag?

Bidrag kan ges till insatser som bidrar till:

  • kunskaper i svenska språket
  • kunskaper om det svenska samhället och arbetsmarknaden
  • stärkt hälsa.

Bidrag kan till exempel ges till insatser såsom kurser, studiecirklar, studiebesöksverksamhet eller friskvårds- och friluftslivs aktiviteter. Bidrag kan inte ges för praktikverksamhet eller verksamhet som syftar till religiös eller politisk påverkan.

Demokrativillkor

Från och med 2025 finns det demokrativillkor för organisationer som ansöker om statsbidrag för TIA-insatser. Länsstyrelsen kommer därmed att granska sökande organisationers struktur och verksamhet enligt demokrativillkor i 7-7b §§ i förordningen om statsbidrag till verksamheter med asylsökande med flera.

Vi granskar också att organisationens ordförande och eventuella samarbetspartners agerar enligt demokrativillkoren. Vi kommer att söka i traditionella och sociala medier som Facebook och Instagram, och analysera organisationens webbplats.

Var pågår det insatser i Skåne?

Information om pågående insatser som finansierats med statsbidrag genom Länsstyrelsen Skåne finns publicerade i en GIS-karta. Använd länken nedan för att ta del av kartbilden över dessa integrationsinsatser;

Kartbild över insatser i Skåne Länk till annan webbplats.

Du kan sedan filtrera i lagerlistan om du är intresserad av pågående TIA-insatser eller insatser med finansiering med §37-medel. Insatserna är kategoriserade utifrån sitt primära syfte och teckenförklaring finns i pilmenyn vid respektive insatstyp.

Antal inskrivna hos Migrationsverket per kommun

Uppdaterad förteckning över antalet inskrivna hos Migrationsverket. Länk till annan webbplats.

Klicka på den aktuella kommunen för att läsa mer.

Ansök om bidrag för tidiga insatser för asylsökande

Skicka in din ansökan när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.

Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport

Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.

Beviljade insatser 2024

Länsstyrelsen Skåne hade 7 812 000 kr i statsbidrag att fördela under 2024. Totalt inkom 30 ansökningar till ett sökt belopp om totalt drygt 25 miljoner kronor. 12 organisationer beviljades medel. I fördelningen av medel har hänsyn tagits till bland annat geografisk spridning av insatser över hela Skåne. Många bra ansökningar inkom i denna utlysning från både gamla, nya och nygamla aktörer. Länsstyrelsen Skåne vill passa på att tacka sökande för intresset och för det engagemang som lagts ner på att planera och formulera goda projektidéer!

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss