Aktuella vädervarningar i Jämtlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Fäbodveckan 1-7 juli 2024

Under fäbodveckan i Jämtlands län kan du ta del av en rad aktiviteter. Veckan syftar till att bland annat uppmärksamma klimatsmart matproduktion, biologisk mångfald och lokala traditioner. Med kunskap om traditionella metoder kan vi även stärka vår civila beredskap.

Fäbod i strålande sommarväder.

Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Fäbodveckan ger en härlig möjlighet att utforska och hylla fäbodbruket, lära oss mer om hur maten producerades förr i tiden och uppleva fäbodbruket som det kan se ut idag. I vårt län finns flera aktiva fäbodar som öppnar sina dörrar för att välkomna besökare. Vi hoppas att ännu fler får chansen att uppleva fäbodlivet och få en djupare förståelse för våra djur och vår historia.

Det är första gången som Fäbodveckan arrangeras i Jämtlands län. Vår förhoppning är att det blir ett antal olika fäbodaktiviteter runt om i länet.

Fäbodveckan arrangeras även i andra fäbodlän, vilket ger dig möjlighet att utforska och njuta av den vackra naturen och kulturen i hela fäbodriket.

Samarbetspartners

Fäbodföreningen Jämtland Härjedalen, Eldrimner och Länsstyrelsen Jämtlands län.

Program

Här kommer programmet att synas när anmälningarna kommer in.

Är du intresserad av att anmäla en aktivitet till årets program så har vi satt upp ett formulär där du enkelt kan fylla i uppgifterna.

Anmäl aktivitet till Fäbodveckan

Kontakt

För information eller frågor om

  • aktiviteterna i programmet kontakta respektive arrangör
  • själva Fäbodveckan eller anmälan kontakta Eva Jonsson eller Eva Karlsson på Länsstyrelsen Jämtlands län.

Fäboden idag är en rofylld idyll halvvägs dold av skogens grönska, men för bara 100 år sen var det en levande arbetsplats. Trång och fylld av liv, kors råmande, bräkande getter och fäbodstintors lockande kulningssång.

Fäbodarna uppstod på grund av begränsade betesmarker i byarna och utgjorde en lösning för mjölkhanteringen. Platsen för fäboden valdes noggrant så att tillgång till vatten och betesmarker var god. Fäboden var kvinnornas arbetsplats och där ansvarade de för djurens hälsa och tillverkning av till exempel ost och andra mjölkprodukter.

Traditioner som kaukning/ kulning och tro på övernaturliga krafter omgav fäbodlivet. Fjällkor och getter var typiska djur på fäbodarna.

Fäbodsystemet nådde sin största omfattning under 1800-talet, men exakt hur och när det uppkom vet man inte. Under 1900-talet minskade antal fäbodar på grund av nya jordbruksmetoder och mejeriernas framväxt. Trots detta finns det idag några aktiva fäbodbrukare som anpassar gamla traditioner till moderna metoder. I Jämtlands län har vi ett 90-tal aktiva fäbodar. Deras arbete bevarar kunskap och traditioner samtidigt som fäbodmarkerna hålls öppna och ger insikt i föregående generationers liv.

EU:s logotyp för jordbrukfonden
Logotyp för EU med text "medfinansieras av Europeisk unionen". 

Kontakt

Eva Jonsson

Projektledare, Landsbygdsenheten

Eva Karlsson

Antikvarie

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss