Fiske
Vi arbetar för livskraftiga bestånd, en långsiktig och hållbar fiskerinäring och ett rikt och varierat sport- och fritidsfiske. Det finns regler för vilka tider på året du får fiska, minimimått på fisken och vilka fiskeredskap som är tillåtna att använda.
Regler för fritidsfiske
Var och hur får du fiska?
Du behöver tillstånd från ägaren av fiskevattnet för att få fiska. Ett fiskekort ger dig rätt att fiska i just det vattnet. Finns det inte fiskekort behöver du fråga fiskerättsägaren om tillstånd. Du som fiskar ska själv ta reda på vad som gäller för just det vattnet du fiskar i.
Fiskeregler i havet och i de fem stora insjöarna
Efter kusten och i de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland är fiske med handredskap fritt. Du behöver inte köpa fiskekort för den typen av fiske.
Du ska följa regler till exempel om hur stora fiskarna måste vara, när och i vilka områden du inte får fiska vissa arter. Det är samma regler som gäller för svenska och för utländska medborgare.
I karttjänsten svenskafiskeregler.se kan du ta del av vilka fiskeregler som gäller för fritidsfiske i svenska havsområden och landets fem största insjöar: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön.
Fakta om fisket i länet
Jämtlands län ligger långt framme inom sportfiske och fisketurism. Detta är resultatet av mycket goda naturliga förutsättningar, en stark sportfisketradition och ett målmedvetet utvecklingsarbete.
I vårt län finns 17 000 sjöar med en yta av 4 500 km² och 280 mil älvar och åar. Naturproduktionen av fisk har översiktligt beräknats till 3 000 ton per år. Vatten är därmed en av länets stora naturresurser.
Värdet av fiskproduktionen förstärks av att den till stor del består av attraktiva laxfiskarter som öring, röding, harr och sik.
Mer än 200 lokala fiskevårdsorganisationer är engagerade i fiskevårdsarbete och försäljning av fiskekort till allmänheten. Sportfisket lockar årligen 120 000 besökare till länet. Fiskeintresset har också stark förankring hos jämtarna — 75 procent av länsinnevånarna är fiskeintresserade (SCB).