Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nyhetsbrev januari: Greppa näringen och Eko

Vips så blev det nytt år och nu är vi redan inne i februari! I det här nyhetsbrevet får du som vanligt lite information om vad som hänt sedan sist och framförallt massor av tips på saker som är på gång. Det finns en hel del tillfällen att öka kunskapen på olika områden innan vårbruket ska dras igång, så vi hoppas att du tar vara på möjligheten – och kanske får lite nya idéer kring hur du vill driva din verksamhet framåt.

Vad har hänt sedan sist?

Grön framtidsdag i november

Den 8 november anordnade LRF Grön framtidsdag på Gotland grönt centrum. Ungefär 200 personer tog del av en inspirerande och lärorik dag. Inom projektet Ekologisk produktion hade vi en föreläsning med Hermann Leggedör som pratade om Bra markhälsa – en förutsättning för en hållbar produktion. Vi fick lära oss mer om bottengrödor, mellangrödor och övervintrande mellangrödor. Det är viktigt att gynna naturliga faktorer och exempelvis ha en bra växtföljd. Minska erosion, minska markpackning, balansera näringsämnen och gödsla på ett sätt som gör jorden mer levande! För att veta hur din jord mår, ut och titta under ytan! TIPS! Hermann Leggedör är en av våra rådgivare inom både ekologisk produktion och inom Greppa Näringen.

Ett foto av en stor sal med en scen längst fram. Mellan kameran och scenen finns ett antal stolar med sittande åskådare som har ryggen mot kameran.

Grön framtidsdag hölls på Gotland Grönt centrum. Här inledde LRF dagen.

Lammträff med parasitfokus

En eftermiddag i december bjöd vi in veterinär Annika Melin från Gård- och djurhälsan och lantbrukare Maria Ericson från Skinnarve till Lövsta. Där samlades ett gäng intresserade lammproducenter, och blivande lammproducenter, för att lära sig om hur man håller nere parasittrycket på tackor och lamm. Det var en väldigt intressant träff med mycket konkreta råd och exempel. Vill du också ta del av deras bästa tips?
Läs vår nyhet om träffen på länsstyrelsens webbplats

Energi i lantbruket

I november genomfördes en utbildningsdag med fokus på energifrågor. Ett trettiotal lantbrukare var med och tog del av intressanta föreläsningar om energieffektivisering, maskiner, solenergi, biogas på gårdsnivå och kolinlagring.
Mer information om energidagen

TIPS: Du som är rådgivningsmedlem och har djur kan få rådgivning om hur du kan minska din energianvändning och därmed även dina kostnader. Kontakta oss för att boka in ett besök!

Studiebesök i djurstallar

Att bygga djurstallar som är bra för djur och miljö, samtidigt som de ska vara en god ekonomisk investering, är en utmaning för köttproducenter. I december anordnades därför en studiedag med fokus på bygge för nötköttsproduktion. Ett sextiotal personer deltog på studiedagen, som arrangerades av Greppa Näringen och Nötköttsproducenterna, i samarbete med företagen Ydregrinden, Sojdungs gård och betong, samt GTA Montage, som alla medverkat i byggnation av de djurstallar vi besökte. I Garda visade bröderna Mattias White och Jonas Johansson upp det nybyggda ungdjursstallet på Hägulds gård och berättade om processen, från byggrådgivning till färdigt stall med mycket lokalproducerat och svenskproducerat material.

I Lye visade Bengt Björkqvist runt oss på Sigulds gård, en ekologisk gård med nötköttsproduktion där de byggt ett stort stall för ungdjur och kor med kalvar. Förhoppningsvis blir det mer träffar kopplade till djurstallar inom kort!

EKO-träff med jultallrik

Tillsammans med Gotlands ekologiska odlare bjöd projektet ekologisk produktion in till en kväll på Stelor i december. Under kvällen gästades vi av Olle Ryegård som har arbetat med den ekologiska livsmedelsmarknaden i 26 år. Han har drivit tidningen Ekoweb.nu, Slätte Ekodag i Västergötland och Ekogalan på Grand Hôtel i Stockholm. Olle tog oss med på en spaning av den ekologiska livsmedelsmarknaden i Sverige – vad händer och varför? Ett medskick till ekologiska lantbrukare var att de behöver bli bättre på att marknadsföra sig; att tala om att de finns, att de är duktiga på det de gör och varför ekologiskt är bra.

Foto av en man som står med axeln mot kameran. Han lutar sig mot ett bord och tittar rakt fram.

Olle Ryegård som gästade eko-träffen i december.

På gång inom projekten

Lär dig räkna på din växtnäringsbalans!

Hittills har ett trettiotal lantbrukare fått lära sig grunderna i hur man räknar ut sin egen växtnäringsbalans, genom de växtnäringskurser som Greppa näringen anordnat under vintern. På kurserna har Hushållningssällskapet på Gotland gett deltagarna tips och tricks om hur man får fram rätt indata och hur resultatet ska tolkas.
Läs mer om kursen på länsstyrelsens webbplats

De lantbrukare som vet hur de ska räkna ut sin egen växtnäringsbalans och som inte behöver vara beroende av rådgivare eller konsulter kommer ha en stor fördel inför kommande stödperiod. Från och med nästa år är det krav på att göra en växtnäringsbalans för sin gård när man söker precisionsodlingsstöd.

Ta chansen du med! Sista kurstillfället är den 14 februari. Anmälan görs via e-post till: clara.kjellstrom@hushallningssallskapet.se.

TIPS: Frida och Clara som håller i kursen är även några av våra rådgivare inom både ekologisk produktion och inom Greppa Näringen.

Vill du börja producera biogas?

Med stigande elpriser och ökade möjligheter till stöd för biogasproduktion blir det mer och mer attraktivt att producera biogas på gårdsnivå. I samarbete med Länsförsäkringar anordnar Greppa Näringen en träff på Lövsta den 7 mars, där du har möjlighet att lära dig allt om att producera egen biogas och om möjligheten att på så vis bli självförsörjande på el.
Läs mer och anmäl dig till träffen i länsstyrelsens kalender

Ett samtal från Ulrika

Under våren kommer vi att fortsätta ringa runt till alla aktiva rådgivningsmedlemmar inom Greppa näringen. Dels för att uppdatera rådgivningsplaner och information om gårdarna, och dels för att få en bild av vilka behov och önskemål det finns gällande aktiviteter framåt. Om du inte redan fått det kan du inom kort få ett samtal från vår eminenta administratör Ulrika. Vi hörs!

Ett foto av en kvinna med kort blont hår som ler och håller i en telefon.

Om du är medlem inom Greppa näringen kan du under våren få lyxen att få prata medUlrika. Foto: Jessica Helin

Vill du optimera din ekoproduktion?

Önskar du ett bollplank kring en idé eller ett problem du har? Vi vill påminna om att alla ekologiska lantbrukare och alla som är intresserade av att börja odla ekologiskt gärna får höra av sig till oss för att få kostnadsfri rådgivning. Länsstyrelsen har upphandlat flera rådgivningsföretag som kan hjälpa till inom en rad olika ämnen exempelvis ogräshantering, växtnäringsbalanser,foderstater, klimatberäkning eller hur du kan åtgärda ett produktionstapp.

Läs mer på länsstyrelsens webbplats:
Rådgivning inom ekologisk produktion

Samarbete för växtföljd och information om växtskydd den 23 mars

Alla lantbrukare har tillgång till en begränsad yta att odla på, vilket i många fall kan göra det svårt att få till en bra växtföljd på all mark. En möjlighet att få till en bättre växtföljd är att samarbeta med andra lantbrukare i sitt närområde. Precis det gör Andreas ”Ante” Wiklund på Stora Tollby i Fole. Vill du veta mer om hur samarbete kan fungera, och samtidigt få information om växtskyddsåtgärder från Jens Robertsson på Växtskyddscentralen Kalmar? Håll utkik efter vår kommande träff. Inbjudan skickas ut inom kort!

Släke – en stinkande gegga eller en resurs för lantbruket?

Gotlands stränder fylls årligen med drivor av näringsrik släke som faktiskt kan utgöra en viktig resurs för lantbruket. Att ta vara på släke är ett sätt att tillföra näring till markerna utan inköpskostnader. Men ofta talas det om att det kan innehålla tungmetaller och att det är krångligt att göra rätt… För att få fram fakta på bordet och samtidigt undersöka vilka vinster du som lantbrukare kan få av att gödsla med släke bjuder Greppa näringen in till ett lunch-webbinarium. Passa på att ta lunchrasten framför datorn och lär dig något nytt!
Anmäl dig till vår träff den 9 februari kl. 12.00-13.30

Terje Larsson och hans släktäkt. Foto: Carina Cangnefjord/ Terje Larsson

Kalender

Konsten att gödsla med släke 9 februari

Ta del av forskning och erfarenheter av gödsling med släke under Greppa näringens lunchseminarium den 9 februari.
Läs mer och anmäl dig till webbinariet den 9 februari

Lär dig räkna på din egen växtnäringsbalans den 14 februari

Välkommen på en introkurs för Greppa Näringen där du får göra din egen växtnäringsbalans! Kursen sker i samarbete med Hushållningssällskapet på Gotland. Anmälan görs via e-post till: clara.kjellstrom@hushallningssallskapet.se

Träff med fokus på att producera egen biogas den 7 mars

Med stigande elpriser och ökade möjligheter till stöd för biogasproduktion blir det mer och mer attraktivt att producera biogas på gårdsnivå. Vill du veta mer om hur det går till?

Den 7 mars arrangerar Greppa näringen i samverkan med Länsförsäkringar Gotland en träff där du har chansen att få svar på alla dina frågor om biogas produktion.
Läs mer och anmäl dig till träffen den 7 mars

Samarbete för växtföljd den 7 juni

En träff med fokus på samarbete för att tillsammans skapa en bättre växtföljd. Mer information om tid och plats dyker inom kort upp i länsstyrelsens kalender: www.lansstyrelsen.se/gotland/kalender Länk till annan webbplats.

Kurs om att anlägga en våtmark

Program och inbjudan är ännu inte helt klart. Spara datumet i din kalender och håll utkik i våra kanaler för mer information.

Aktiviteter som finansieras av projektet Ekologisk produktion riktar sig främst till ekologiska odlare, men i mån av plats får även icke ekologiska producenter delta.

Studieresa och träffar

Inom Ekologisk produktion planera vi att under våren och sommaren anordna träffar för erfarenhetsutbyte samt en studieresa för grönsaksodlare.Mer information om detta kommer inom kort!

Förutom de aktiviteter vi själva anordnar vill vi även tipsa om:

Gotländsk ängshävd – från fagning till röjning i april-september

Från 19 april till 27 september hålls fem kurstillfällen samt en fältvandring för dig som sköter ett änge. Kursen anordnas genom projektet Ett rikt odlingslandskap, i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan och Ängskommittén, och är kostnadsfri. Man kan vara med på alla sex tillfällena eller välja att bara vara med på något enstaka.

Regenerativt lantbruk och biologisk mångfald den 5 maj

Den 5 maj besöker projektet Ett rikt odlingslandskap lantbrukaren Henrik Ahlsten i Alva, för att se och höra om hur han bedriver och planerar sin verksamhet kopplat till regenerativa principer. Med på träffen är även Jörgen Andersson från Fjällbete, som är en veteran inom regenerativt lantbruk och holistisk planering.
Läs mer och anmäl dig på till träffen den 5 maj Länk till annan webbplats.

En gotländsk gård – kursdag om gårdsmiljöer den 8 och 10 maj

Nu anordnar projektet Ett rikt odlingslandskap kursdagar om gården som helhet, under ledning av en landskapsvårdare, en byggnadsvårdare och en trädgårdsmästare.
Mer information om träffen måndag den 8 maj Länk till annan webbplats.
Mer information om träffen onsdag 10 maj Länk till annan webbplats.

Lammakademien i januari-december

Gård- och djurhälsan anordnar en kostnadsfri kursserie med djupdykning i intressanta ämnen för lammproducenter. Kursserien är pågående, de tillfällen som har varit är inspelade och kan ses i efterhand.
Läs mer och anmäl dig i Gård- och djurhälsans anmälningsformulär Länk till annan webbplats.

Kursserie om en lyckad lammproduktion i januari-december

Den kostnadsfria och digitala kursserien arrangeras av Gårds och djurhälsan. Kursserien är pågående, de tillfällen som har varit är inspelade och kan ses i efterhand.
Läs mer och anmäl dig på Gård- och djurhälsans webbplats Länk till annan webbplats.


Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss