Ekologisk produktion

Regeringens mål är att 30 procent av jordbruksarealen ska vara ekologisk år 2030 vilket innebär att andelen certifierad jordbruksareal måste öka. I den ekologiska produktionen finns det särskilt tre områden som är i fokus:

  1. Förebyggande metoder för att motverka skadegörare och ogräs
  2. Växtnäring och jordens bördighet
  3. Djurens roll i produktionen

Den ekologiska produktionen bidrar till att uppfylla flera miljökvalitetsmål, bland andra Giftfri miljö, Grundvatten av god kvalitet och Ett rikt odlingslandskap. De årliga uppföljningarna visar tyvärr att det är svårt att nå målen med de idag beslutade styrmedlen.

Länsstyrelsen har ett uppdrag att, inom ramen för projektfinansiering för Ekologisk produktion, erbjuda aktiviteter som ska både inspirera och öka kunskapen hos lantbrukarna. Aktiviteterna ska bidra till förutsättningarna för den ekologiska produktionen på Gotland.

Ta del av våra aktiviteter som är kostnadsfria. Du kan gå på kurs, delta i en fältvandring, läsa våra nyhetsbrev eller få rådgivning. Har du önskemål om en aktivitet och ämne får du gärna framföra det till oss.

Logotype för EU och texten "Medfinansieras av Europeiska unionen".

Hit vänder du dig för rådgivning

Funderar du på att bli ekologisk producent och vill ha råd? Då kan du kontakta oss på länsstyrelsen så hjälper vi dig vidare. Det kan handla om att du vill diskutera övergripande frågor kring omställning till eko eller ändrad inriktning inom eko. Det kan också handla om konkreta frågor, till exempel något som rör den praktiska växtodlingen eller djurhållningen. Vi kan även göra kostnadsfria klimatberäkningar.

Mer information om ekologisk odling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyhetsbrev

Vill du få aktuell information om kommande aktiviteter med mera inom Ekologisk produktion? Vi har ett gemensamt nyhetsbrev för projekten Ekologisk produktion, Greppa Näringen och Ett rikt odlingslandskap, som skickas ut några gånger om året. För att läggas till i sändlistan för nyhetsbrevet skickar du ett meddelande till kompetens.lb.gotland@lansstyrelsen.se.

Så hanterar vi dina personuppgifter

Kommande aktiviteter

I vår kalender ser du om det just nu finns inplanerade aktiviteter genom projektet Ekologisk produktion:

Länsstyrelsens aktivitetskalender

Genomförda aktiviteter

Många av de aktiviteter som har genomförts inom våra projekt för kompetensutveckling finns att läsa om på vår nyhetssida för verksamma på landsbygden:

Landsbygdsaktuellt

Lämna gärna synpunkter till projektet!

Vi tar gärna emot synpunkter eller komentarer om vårt arbete. Har du exempelvis förslag på någon kurs som det vore bra att vi anordnade? Fyll i formuläret nedan. Tack!






För att vi ska kunna följa upp dina önskemål vore det fint om du ville lämna din e-post.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Charlotte Petri Gornitzka

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss