Motortrafik i naturen
Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens för terrängkörning. För vattenskoter och snöskoter gäller speciella regler.
Terrängkörning på barmark är förbjuden i hela Sverige. Länsstyrelsen kan besluta om undantag från barmarksförbudet och snöskoterförbuden. Vi arbetar för att motortrafiken inte ska störa eller skada marken, växtligheten, friluftslivet, djurlivet, renskötseln, jordbruket eller skogsbruket.
Förbud mot terrängkörning
Huvudregeln i terrängkörningslagen är att det är förbjudet att köra med motordrivet fordon på barmark i terräng. Det gäller även om det är din egen mark.
All naturmark utanför väg räknas som terräng, till exempel
- park
- åker
- äng
- myr
- hedmark
- stränder
- kalfjäll
- vandringsleder
- motionsspår
- traktorstigar.
Till motordrivna fordon räknas alla fordon som drivs med motor, till exempel
- bil
- motorcykel
- fyrhjuling/ATV
- bandvagn
- snöskoter
- elcykel.
Användande av elcykel med max 250 watt motoreffekt i naturen är inte förbjudet enligt terrängkörningslagstiftningen men du behöver ändå markägarens tillstånd.
Elcyklar och mindre motoriserade fordon, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Undantag från förbudet mot terrängkörning
Det finns generella undantag från förbudet mot terrängkörning. Undantagen kan kräva markägarens tillstånd och gäller om åtgärden inte kan utföras på något annat lämpligt sätt.
Det generella undantaget gäller för
- jordbruk
- skogsbruk
- statlig eller kommunal tjänsteman i tjänsteärende
- räddningstjänst
- läkare
- brandkår
- fjällräddningen
- renskötsel
- den som ska hämta fälld björn, hjort, vildsvin eller älg
- undersökningsarbete inom ett undersökningstillstånd enligt minerallagen.
Dispens för terrängkörning
Du kan ansöka om dispens för terrängkörning om du har särskilda skäl. En dispens är ett enskilt undantag från förbudet. För att får köra på marken behöver du förutom dispensen även markägarens tillstånd.
Skäl för undantag kan exempelvis vara:
- funktionsnedsättning
- vissa materialtransporter
- tävling.
Ansök om dispens
Använd vår e-tjänst för att ansöka om dispens från terrängkörningsförbudet.
Vattenskoter i Västra Götaland
Från och med den 1 maj 2022 gäller krav om förarbevis för att framföra vattenskoter. Förarbeviset för vattenskoter utfärdas av Transportstyrelsen efter en godkänd utbildning. För att kunna utbilda sig och få köra vattenskoter krävs det även att man har fyllt 15 år.
Den som kör vattenskoter betraktas som ”befälhavare” i lagens mening och har ansvar att köra säkert och inte orsaka skada eller olägenhet för människors hälsa, natur eller miljö. Det ansvaret följer av miljöbalken och sjölagen.
En vattenskoterförare har samma ansvar som övriga sjötrafikanter att följa de sjövägsregler som finns och att känna till de lagar som gäller. Alla bestämmelser kring nykterhet, fartgränser, väjningsregler och uppträdande till sjöss gäller för såväl förare av vattenskoter som för förare av övriga båtar och fartyg.
Förarbevis på vattenskoter hos Transportstyrelsen (transportstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.
Var får jag köra?
Det är otydligt hur lagstiftningen ska tillämpas när det gäller var någonstans man får köra.
Miljöbalken och allmänna sjötrafikregler gäller även för vattenskoter. Det finns också en förordning (1993:1053) om användning av vattenskoter, som säger att det endast är tillåtet att köra vattenskoter i allmänna farleder samt i områden där länsstyrelserna beslutat om undantag från det generella förbudet.
Men i en dom från EU-domstolen har detta generella förbud ifrågasatts. Resultatet är att det i dagsläget inte bedrivs någon tillsyn när det gäller denna del av vattenskoterförordningen. Det är Kustbevakningen och Polisen som är ansvariga tillsynsmyndigheter.
Vilka farleder som är allmänna farleder framgår av sjökort och Sjöfartsverkets förteckning över allmänna farleder.
Du kan också kontakta Sjöfartsverket eller Transportstyrelsen för att få reda på vilka allmänna farleder som finns. Hamnområden och kommunala fritidsbåtleder är inte allmänna farleder och du får alltså inte köra vattenskoter inom dessa områden. Polisen och Kustbevakningen är ansvariga för tillsynen av vattenskoterkörning.
Från och med 1 maj 2022 måste du ha förarbevis för att få köra vattenskoter. Det ansöker du om hos Transportstyrelsen.
Om du vill köra vattenskoter utanför allmän farled, till exempel vid en tävling eller uppvisning, får Länsstyrelsen medge att vattenskotrar används tillfälligt inom ett visst angivet område, enligt vattenskoterförordningen. En ansökan ska då skickas till vastragotaland@lansstyrelsen.se eller per post till Länsstyrelsen i Västra Götaland, 403 40 Göteborg.
Du har samma skyldighet som alla sjötrafikanter att känna till vilka regler som gäller och att följa dem. Du ska följa reglerna som finns i sjölagen om hänsyn, uppträdande till sjöss, nykterhet och hastighet. Även miljöbalkens bestämmelser om buller, skyddade områden och skyddade arter gäller för dig som vattenskoterförare.
Polisen kan utfärda böter för störande och onödig vattenskoterkörning.
Polisen kan utfärda böter för störande och onödig vattenskoterkörning.
Vattenskotrar, Polisen Länk till annan webbplats.
Du kan också kontakta Kustbevakningen om det handlar om kusten, Mälaren eller Vänern.