Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fortsatt avrådan från självplock av musslor och ostron i två områden

Musslor under vatten

Veckans provsvar från Livsmedelsverket visade att diarréframkallande skaldjurstoxin fortsatt förekommer i flera områden längs Bohuskusten, men endast över gränsvärdet (160 µg/kg) i blåmusslor i Boxvikskile (210 µg/kg) och Lyresund (170 µg/kg). Däremot hade områdena Koljöfjord (140 µg/kg) och Råssö-Resöfjorden (110 µg/kg) DST-halter strax under gränsvärdet i blåmusslor.

Provsvaren från SMHI visade inte på något potentiellt giftigt växtplankton över gränsvärdena i de provtagna områdena Tjärnöarkipelagen, Fjällbacka, Lyresund/Stigfjorden, Saltöfjord och Havstensfjorden/Ljungskile.

Provtagning av bakterier visade på något förhöjda halter i ostron i Runntången, men långt under gränsvärdet. Resterande områden hade inga mätbara bakteriehalter och inkluderade denna vecka Åbyfjorden, Halsefjorden, Tjärnöarkipelagen, Saltöfjorden, Sannäsfjorden, Ljungskile och Kosterhavet.

Med anledning av veckans provsvar avråder vi från allt självplock av musslor och ostron i Boxvikskile och Lyresund, samt uppmanar till försiktighet i Koljöfjord och Råssö-Resöfjorden. Även om proverna endast tagits på blåmussla kan vi inte utesluta att även ostron kan vara drabbade. Ta hellre det säkra före det osäkra och köp lokalt odlade och garanterat giftfria musslor och ostron i handeln. På så vis sparar vi även på den nedåtgående vilda populationen av blåmusslor.

För mer information om marina alggifter och öppna produktionsområden vänligen besök Livsmedelsverkets webbplats.

Marina algtoxiner i musslor och ostron, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron, Livsmedelsverket.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss