Åtgärder i vattenmiljöer
Länsstyrelsen arbetar med åtgärder i sjöar, vattendrag, grundvatten och hav. Målet är att nå de svenska miljömålen och miljökvalitetsnormerna för vatten.
Samverkan med andra aktörer är en viktig del i arbetet.
Viktiga åtgärdsprogram för arbetet är:
Projekt
Projektet Förvaltningsplan för prioriterade arter inom Natura 2000-områden i Vänern, kallat Förvaltningsplan för Vänerlax, har som mål att:
- Bevara och förstärka de naturreproducerande laxstammarna.
- Ha ett hållbart fiske där den vilda laxens långsiktiga överlevnad inte hotas.
- På längre sikt finns dessutom en förhoppning om att fiske ska kunna bedrivas enbart på den vilda resursen, dvs att all utsättning av odlad laxsmolt har upphört.
Fisket är en viktig del i förvaltningen. Trots detta måste en del åtgärder som påverkar fisket göras. Förvaltningsplanen har tagit fram fem arbetspaket:
- Dataunderlag - Insamling samt analys av dataunderlag som kan användas i ett eller flera av de övriga arbetspaketen. Ett bättre underlag behövs för exempelvis översynen av fredningsområden och fredningstider. Några särskilt viktiga områden:
1. Övervakning av laxpopulationens storlek, utbredning och utveckling.
2. Kartläggning av vandringsmönster hos lax i Vänern.
3. Klargöra fördelning mellan vild/odlad lax samt andel vild lax vid bifångst.
4. Integration mellan andra arter i ekosystemet. - Fiskereglering i Vänern - Sammanställning av vilka redskap och metoder som används idag och hur vi kan förbättra deras selektion och funktion. Relevansen av fredningsområden och fredningstider som finns idag ska utvärderas och om nödvändigt omformuleras. Även sportfiskarnas fiskemetoder och deras påverkan på den vilda laxen ska ses över. Metoder måste utvecklas så att fångad vild lax kan sättas tillbaka med höga överlevnadschanser. Målet är att Vänern även i framtiden ska kunna ses som ett attraktivt fiskevatten utan att för den skull hota dess unika naturvärden.
- Älvspecifik plan Gullspångsälven - åtgärder på både kort och lång sikt. På kort sikt handlar det om att rädda den genetiska resursen och öka den mycket blygsamma naturliga reproduktionen. Åtgärder som kan vara aktuella är förändrad reglering vid Gullspångs kraftstation och ytterligare restaureringsåtgärder. Åtgärder på längre sikt kan handla om mera omfattande miljöåtgärder såsom utrivning, fiskvägar och biotoprestaurering även längre upp i systemet. Arbetet med Gullspångsälven sker i samarbete med projekt GRAP, Gullspång River Action Plan.
- Älvspecifik plan Klarälven. Arbetet med åtgärder och förvaltning av Klarälvslaxen och fisket i älven fortsätter där det tidigare Interregprojektet ”Vänerlaxens fria gång” slutade. Många frågor återstår att utreda, exempelvis hur arbetet med föreslagna åtgärder för ökad naturreproduktion ska drivas framåt och hur fiskereglering och fisketillsyn ska ske i älven vid en ökad vildlaxstam. Det övergripande målet är att minst 50 procent av älvsystemets totala lekbeståndsmål ska uppnås inom tio år.
- Utbildning och information. För att få acceptans från de olika intressenterna för att genomföra åtgärder krävs omfattande förankringsarbete. Det är även viktigt med en transparens som genomsyrar allt arbete och en hög grad av delaktighet. För att detta ska vara möjligt behöver vi dela vår vision och vårt perspektiv. Arbetet med utbildning och information kommer att ske i samarbete med projekt Samförvaltning Vänern. Samförvaltning fiske i Vänern
Länk till annan webbplats.
Projektet är ett samarbete mellan länsstyrelserna i Västra Götalands och Värmlands län och finansieras av Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF) med medfinansiering från Havs- och vattenmyndigheten genom anslag 1:11 Åtgärder för havs- och vattenmiljö.
Kontakt
Anna Hagelin
010-224 54 73
Ålgräs förser naturen och människan med flera viktiga ekosystemfunktioner och tjänster. De bildar täta bestånd (ängar) på grunda mjukbottnar i både Västerhavet och i egentliga Östersjön. Ålgräsängarna fungerar som viktiga uppväxtmiljöer för många olika fiskar och kräftdjur, bland annat för torskfiskar, havsöring och ål. De bidrar också till att minska övergödningen och minska växthuseffekten, genom att ta upp och lagra näringsämnen och koldioxid. Ålgräsängar är hotade ekosystem vars utbredning minskat dramatiskt över norra halvklotet under de senaste 100 åren.
Ålgräsängar. Foto: Ewa Lawett.
Status i länet
I Bohuslän har den areella utredningen av ålgräs minskat med över 60 procent sedan 1980-talet. Trots åtgärder för att minska övergödning och exploateringen av grunda havsbottnar så har det inte varit möjligt för ålgräset att återhämta sig. Tvärtom så fortsätter de återstående ålgräsängarna att minska i sin utbredning. Det finns därför ett stort behov av åtgärder för att stoppa de pågående förlusterna och göra det möjligt för ålgräsängarna att återhämta sig.
Åtgärder i länet
Länsstyrelsen arbetar med åtgärdsprogrammet för ålgräsängar. Som en del i arbetet har man sökt och beviljats 11,2 miljoner kronor för ett fyraårigt projekt. I projektet ska Länsstyrelsen, i samarbete med forskare vid Göteborgs universitet, genomföra storskalig plantering av ålgräs och utveckla nya restaureringsmetoder som kan vända den pågående negativa trenden i området.
Man ska testa att täcka botten med grov sand, skapa barriärer mot drivande alger och plantera musselbankar för att minska grumling av sediment och förbättra tillväxtförhållandena för ålgräs. Samtidigt ska skydden för ålgräs ses över och utökas i projektområdet, som sträcker sig mellan Göteborg och Lysekil. Projektet finansieras av Europeiska havs- och fiskerifonden och Havs- och vattenmyndigheten genom anslag 1:11 Åtgärder för havs- och vattenmiljö.
Sandtäckning vid Lilla Askerön
Länsstyrelsen har dessutom fått pengar från Havs- och vattenmyndigheten för att genomföra en stor sandtäckning vid Lilla Askerön i Tjörns kommun. Sanden ska sedan planteras med ålgräs.
Sandtäckning som åtgärd för ålgräs (pdf-fil) Pdf, 255.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Beatrice Alenius
beatrice.alenius@lansstyrelsen.se
Under 2017-2020 drevs ett bevarandeprojekt för Gullspångslaxen, kallat GRAP-Gullspång River Action Plan. Projektet är avslutat. Du kan läsa mer om projektet på gullspangslaxen.se Länk till annan webbplats..
Sökta projekt
Läs om några av de restaureringsprojekt och åtgärder som Länsstyrelsen söker finansiering för:
Restaurering av lekområden för lax i Gullspångsälven (pdf-fil) Pdf, 540.6 kB.
Rehabilitering och restaurering av stortare (pdf-fil) Pdf, 282.8 kB.
Förberedelser för sandtäckning (pdf-fil) Pdf, 313.8 kB.
Restaurering av tare (pdf-fil) Pdf, 857.5 kB.
Biotoprestaurering i Örekilsälven (pdf-fil) Pdf, 260 kB.
Åtgärder mot flerårig algmattors negativa påverkan på ålgräs (pdf-fil) Pdf, 240.6 kB.
Restaurering av blåmusselbankar (pdf-fil) Pdf, 387 kB.
Biotoprestaurering vid Lilla Röd (pdf-fil) Pdf, 345.1 kB.
Vägtrummor nedströms Gesebols sjö (pdf-fil) Pdf, 220 kB.
Utrivning av två dammar i Fröstorpabäcken (pdf-fil) Pdf, 1.3 MB.
Biotoprestaurering i Ålanda ström (pdf-fil) Pdf, 1.6 MB.
Restaurering av grunda bottnar, som ett led i att minska stranderosion (pdf-fil) Pdf, 1 MB.
Biotoprestaurering av Lygnerns och Storåns tillflöden (pdf-fil) Pdf, 226.5 kB.