Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Avrådan från självplock av musslor och ostron i flera områden

Veckans provsvar från Livsmedelsverket visade på halter av diarréframkallande skaldjurstoxing (DST) över gränsvärdet (160 µg/kg) i blåmussla i Koljöfjorden (197 µg/kg) och Boxvikskile (197 µg/kg). Halten DST låg även strax under gränsvärdet i blåmussla i Lyresund (147 µg/kg).

Provtagna områden inkluderar denna vecka Saltöfjord, Halsefjorden, Runntången, Råssö-Resöfjorden, Fjällbacka södra, Frölungarna, Koljöfjorden, Boxvikskile, Lyresund, Lindöfjorden och Edsvik.

SMHI:s provtagning av potentiellt giftiga växtplankton visade på förekomst av dinoflagellaten Dinophysis acuminata över gränsvärdet i Tjärnöarkipelagen och Havstensfjord/Ljungskile. Dinophysis acuminata hör till de alger som kan ge upphov till diarréframkallande skaldjurstoxin (DST) som sedan ansamlas i musslor och ostron.

Bakterier förekom över gränsvärdet i ostron i ett av två prover från Sannäsfjorden. Det enda ytterligare område som provtagits i avseende på bakteriehalter denna vecka var blåmusslor i Borgilefjorden och var inte över gränsvärdet.

Med anledning av veckans provsvar avråder vi från allt självplock i Tjärnöarkipelagen, Havstensfjorden/Ljungskile, Koljöfjorden, Boxvikskile och Sannäsfjorden. Även om proverna i Koljöfjorden och Boxvikskile är tagna på blåmussla vet vi inte säkert om ostron är påverkade. Samma princip gäller Sannäsfjorden. Vi uppmanar även till försiktighet i Lyresund. Lokala avvikelser kan förekomma, så ta hellre det säkra före det osäkra och köp musslor och ostron i handeln. På så viss sparar vi även på den nedåtgående vilda populationen av blåmusslor på västkusten.

För mer information om marina alggifter och öppna produktionsområden vänligen besök Livsmedelsverkets webbplats.

Marina algtoxiner i musslor och ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss