Risk för gräsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fortsatt mycket alggifter och potentiellt giftiga växtplankton i Bohuslän

Foto: Växtplankton i Laholmsbukten (Michaela Stragnefors,
Sweco)

Foto: Växtplankton i Laholmsbukten (Michaela Stragnefors, Sweco)

Veckans provsvar från Livsmedelsverket visade på halter av diarréframkallande skaldjurstoxin (DST) över gränsvärdet (160 µg/kg) i blåmussla i Havstensfjorden norra (300 µg/kg) och Boxvikskile (161 µg/kg). Det var även förhöjt, men strax under gränsvärdet, för DST i blåmussla i Lyresund (134 µg/kg).

Provtagna områden inkluderar denna vecka Fjällbacka södra, Halsefjorden, Saltöfjorden, Runntången, Lyresund, Lindöfjorden, Edsvik, Havstensfjorden norra, Boxvikskile, Råssö-Resöfjorden och Frölungarna. Det togs även två prov på sjöpung i Åbyfjorden och Lyresund och visade inte på några alggifter.

SMHI:s provsvar på potentiellt giftiga växtplankton visade på förekomster av dinoflagellaten Dinophysis acuminata, som ger upphov till just DST, över gränsvärdet i Fjällbacka, Saltöfjord och Lyresund/Stigfjorden. Mängden Dinophysis acuminata var strax under gränsvärdet i Tjärnöarkipelagen och långt under i Havstensfjorden/Ljungskile.

Inga bakteriehalter uppmättes över gränsvärdet i provtagna områden som denna vecka inkluderar Fjällbacka södra, Halsefjorden, Runntången, Stigfjorden yttre, Lindöfjorden, Boxvikskile, Kråkefjord och Stora Kännskär. Det togs även två prov på sjöpung i Åbyfjorden och Norra Hakefjorden.

I övrigt ser vårblomningen ut att vara över i Hallands kustvatten. Det är fortfarande relativt stora förekomster av den ofarliga kiselalgen Skeletonema marinoi i Laholmsbukten, men cellerna börjar se slitna ut.

Med anledning av veckans provsvar avråder vi från allt självplock av musslor och ostron i Havstensfjorden norra, Boxvikskile, Fjällbacka, Saltöfjord och Lyresund/Stigfjorden. Även om vi bara uppmätt DST i blåmussla i berörda områden har vi inga prover för att vara säkra på att ostron inte har förhöjda halter. Vi uppmanar även till försiktighet i Tjärnöarkipelagen. Lokala avvikelser kan förekomma. Ta hellre det säkra före det osäkra och köp garanterat giftfria musslor och ostron i handeln. Då sparar vi även på den nedåtgående vilda populationen av blåmussla.

För mer information om marina alggifter och öppna produktionsområden vänligen besök Livsmedelsverkets webbplats.

Marina algtoxiner i musslor och ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.


Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss