Risk för gräsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Alggifter i musslor och ostron samtidigt som vårblomningen fortsätter

Guinardia delicatula

Veckans provsvar från Livsmedelsverket visade på fortsatt mycket alggifter, främst av diarréframkallande skaldjurstoxin (DST).

Halter över gränsvärdet (160 µg/kg) uppmättes i blåmussla i Lyresund (222 µg/kg), Boxvikskile (180 µg/kg) och Koljöfjord (290 µg/kg). Det var även höga halter, men under gränsvärdet, i Frölungarna (ostron, 120 µg/kg), Kråkefjord (blåmussla, 130 µg/kg) och Halsefjorden (ostron, 103 µg/kg).
Provtagna områden inkluderar denna vecka Saltöfjorden, Halsefjorden, Lyresund, Koljöfjord, Boxvikskile, Kråkefjord, Lindöfjorden, Edsvik, Fjällbacka södra, Frölungarna och Sövall. Det togs även ett prov på sjöpung i Södra Hakefjorden.

Mängder av Dinophysis acuminata

SMHI:s provtagning för potentiellt giftiga växtplankton visade på mängder av Dinophysis acuminata över gränsvärdet i Havstensfjorden/Ljungskile. Provtagna områden inkluderar Fjällbacka, Saltöfjord, Stigfjorden/Lyresund och Havstensfjorden/Ljungskile. Data från Tjärnöarkipelagen saknas denna vecka.

I övrigt visar SMHI:s provtagning att vårblomningen i Bohuslän fortsatt pågår, med stor dominans av kiselalgerna Guinardia delicatula och Pseudo-nitzschia spp. Det förekommer även mycket celler av dinoflagellaterna Dinophysis acuminata och Dinophysis norvegica. Med anledning av den stora förekomsten av den potentiellt giftiga kiselalgen Pseudo-nitzschia har särskilda prover tagits för amnesiframkallande skaldjurstoxin (AST), men inga gränsöverskridande halter har uppmätts.

Avråder från självplock

Med anledning av veckans provsvar avråder vi från allt självplock i Havstensfjorden/Ljungskile, Lyresund, Boxvikskile och Koljöfjord. Vi har bara prov på blåmussla i dessa områden och kan därför inte avgöra om även ostron har höga halter av DST. Vi uppmanar även till försiktighet i områdena Frölungarna, Kråkefjord och Halsefjorden. Lokala avvikelser kan förekomma.

Ta hellre det säkra före det osäkra och köp garanterat giftfria musslor och ostron i handeln. Då sparar vi även på den vilda nedåtgående populationen av blåmusslor.

Mer information

För mer information om marina alggifter och öppna produktionsområden vänligen besök Livsmedelsverkets webbplats.

Marina algtoxiner i musslor och ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.


Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss