Medborgarskapsceremoni
Kommunerna ska minst en gång per år anordna ceremonier för att fira nya svenskar och deras medborgarskap. En medborgarskapsceremoni riktar sig till nya medborgare i Sverige. Kommuner kan få råd och tips av Länsstyrelsen för att genomföra en medborgarskapsceremoni.
Vad kan en ceremoni innehålla?
Kommunen bestämmer själv över ceremonins innehåll och anpassar den efter vad som fungerar bäst. Det finns några riktlinjer att förhålla sig till.
En ceremoni ska förmedla att
- det svenska medborgarskapet är det viktigaste rättsliga förhållandet mellan medborgaren och staten
- medborgarskapet innebär friheter, rättigheter och skyldigheter
- medborgarskapet är en grund för folkstyrelsen och står för samhörighet med Sverige.
Hur kan en ceremoni gå till?
En ceremoni kan gå till på olika sätt. Ceremonin kan gärna knyta an till lokala traditioner. För utformning av ceremonin väljer kommunen själv vad som kan vara lämpligt.
Ta gärna del av några exempel på hur ceremonier kan gå till:
Hylte, Hallands län
Varje år arrangerar Hylte hembygdsförening ett välbesökt nationaldagsfirande i hembygdsgården. Hylte kommun, i samarbete med föreningen, har en del i programmet där de välkomnar nya svenska medborgare.
Kommunstyrelsens ordförande eller en riksdagspolitiker från Hylte håller tal till de nya medborgarna. I samband med firandet har en gåva i form av en glassvamp delats ut. Svampen är en värdefull symbol för kommunen då Elias Fries som namngivit många svampar föddes i Hylte.
Malung-Sälen, Dalarnas län
I Malung-Sälen arrangeras varje år en ceremoni i samband med nationaldagen. Firandet delas upp från år till år mellan kommunens tre hembygdsgårdar och genomförs i samarbete med hembygdsföreningarna.
Alla nya svenska medborgare får med sig ett diplom och en dalahäst. Kommunstyrelsens ordförande eller annan officiell representant för kommunen håller tal. Sång och dans ingår också i programmet.
Bräcke, Jämtlands län
I Bräcke cirkulerar kommunens ceremoni mellan arrangörer på sex olika orter på nationaldagen.
Nya medborgare får särskilda inbjudningar och mottar diplom och en gåva, på plats eller via post. Kommunen deltar på orterna och samplanerar kulturinslag med olika föreningar. Det brukar bjudas på fika för alla besökare.
Det finns även samverkan på länsnivå där alla kommuner deltar i planeringen. Landshövdingen och Hemvärnets musikkår medverkar på olika orter.
Vad är kommunernas ansvar?
Alla kommuner ska minst en gång per år bjuda in alla som är folkbokförda i kommunen och som under de senaste 18 månaderna blivit svenska medborgare. De som tidigare blivit inbjudna att delta i en ceremoni behöver inte bjudas in igen.
Uppgifter om svenska medborgare finns i folkbokföringen. Mot en avgift kan kommunerna hämta uppgifter från folkbokföringen om vilka personer som har blivit nya svenska medborgare.
Navet – hämta uppgifter om folkbokföring, Skatteverket Länk till annan webbplats.
Finansiering av medborgarskapsceremonier
Staten avsätter fem miljoner kronor per år för medborgarskapsceremonier. Varje kommun får fördelning i förhållande till antalet kommuninvånare.
Fördelningen av pengar till kommunerna ska täcka olika utgifter:
- arbetskostnader för att förbereda och genomföra medborgarskapsceremonierna
- kostnader för att inhämta namn- och adressuppgifter för nya medborgare i kommunerna
- skicka ut inbjudningar och svarskort.
Kommunerna behöver inte ansöka om finansiellt stöd för detta utan medlen fördelas i statsbudgeten genom det generella statsbidraget till kommunerna.