Social hållbarhet
Länsstyrelsen har flera uppdrag inom arbetet för social hållbarhet. Inom de sociala frågorna berörs bland annat integration, jämställdhet och mänskliga rättigheter.
I vårt uppdrag ingår bland annat att stärka samverkan mellan myndigheter, kommuner, regioner, civilsamhällets organisationer och andra aktörer. På dessa sidor hittar du också råd och stöd samt information om hur vi arbetar med att stödja organisationer som arbetar med frågor som rör social hållbarhet.
Nyhetsbrev från Enheten för social hållbarhet
Nyhetsbrev om länsstyrelsens arbete med social hållbarhet. Nyhetsbrevet innehåller information om konferenser, kunskapshöjande insatser, event, aktuella rapporter och publikationer, samt nyheter kopplade till social hållbarhet. Vill du få nyhetsbrevet maila till socialhallbarhet.uppsala@lansstyrelsen.se
Råd för social hållbarhet
Rådet för social hållbarhet samlar offentliga aktörer i Uppsala län i syfte att skapa struktur och systematik i länets arbete för social hållbarhet.
Integration
Länsstyrelsen driver och deltar i planering, organisering, genomförande och uppföljning av integrationsinsatser. Arbetet sker oftast tillsammans med andra aktörer.
ANDTS
Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) i länet. Vi har också ett regionalt tillsynsansvar inom alkohol och tobak.
Jämställdhet
Länsstyrelsen arbetar för att länet ska bli jämställt. Jämställdhet handlar om att kvinnor och män ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv. Vi har även ett särskilt ansvar för att den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor får genomslag i länen.
Jämlik hälsa
Länsstyrelsen samarbetar med kommuner, region och andra aktörer för att skapa en god, jämlik och jämställd hälsa i länet.
Brottsförebyggande arbete
Länsstyrelsen har i uppdrag att stödja den regionala samordningen av det brottsförebyggande arbetet.
Mänskliga rättigheter och demokrati
Länsstyrelsen värnar om demokratin och arbetar systematiskt med mänskliga rättigheter i vår egen verksamhet, genom ett rättighetsbaserat arbetssätt. Vi ger också stöd till kommuner och andra aktörer som arbetar med mänskliga rättigheter.
Föräldraskapsstöd för minskad kriminalitet bland barn
I län med utsatta områden ska Länsstyrelsen stödja utvecklingen av föräldraskapsstöd för att bidra till att bekämpa och förebygga kriminalitet hos barn och unga. Uppsala län är ett av dessa län.
Personligt ombud
Kommuner som bedriver verksamhet med personligt ombud kan ansöka om statsbidrag hos Länsstyrelsen för delfinansiering.