Prevention är livsviktigt!
Länsstyrelsen i Uppsala län har flera uppdrag inom arbetet för social hållbarhet. För att kunna erbjuda Uppsala läns kommuner ett mer samlat stöd har Länsstyrelsen kopplat ihop sina förebyggande uppdrag inom olika områden i det gemensamma arbetet Prevention är livsviktigt!

Att arbeta mer samordnat, främjande och förebyggande ger bättre förutsättningar till goda uppväxtvillkor för barn och unga. Genom att stärka skyddsfaktorer och minska riskfaktorer kan vi bidra till minskade skolproblem, psykisk ohälsa, brottslighet, våld och användning av alkohol och narkotika i tidig ålder. Ju fler barn och ungdomar som mår bra och lyckas i skolan, desto mindre pengar behöver läggas på senare insatser. Att arbeta främjande och förebyggande ger förutom positiva effekter för människor även samhällsekonomiska vinster.
Preventionsstjärnan
Preventionsstjärnan är ett sätt att illustrera hur närliggande förebyggande frågor är sammanlänkade genom gemensamma risk- och skyddsfaktorer. Att missbruk, våld, kriminalitet, utanförskap samt psykisk och fysisk ohälsa är samhällsproblem som i stor utsträckning kan förklaras av samma bakomliggande faktorer. Tidigt främjande och förebyggande arbete som påverkar dessa bakgrundsfaktorer kan därför få effekter på många problemområden samtidigt.

Uppsala läns preventionsstjärna bygger på preventionsstjärnan framtagen av Länsstyrelsen Stockholms län.
Preventionsnätverket
Länsstyrelsen har tillsammans med Region Uppsala och länets kommuner Preventionsnätverket, ett forum som ge möjlighet för aktörer i länet att bli starkare tillsammans i det främjande och förebyggande arbetet riktat till barn och unga. Preventionsnätverket träffas regelbundet under året med olika teman i syfte att kunskapshöja, inspirera och stärka samverkan.
Fördjupat stöd till kommunerna efter genomförd Community Readiness mätning
Länsstyrelsen kan stödja kommunernas arbete med att kartlägga förmågan, beredskapen och mottagligheten för att utveckla ett strukturerat och långsiktigt preventionsarbete. Arbetet utgår ifrån kommunernas behov i centrum och består bland annat av kartläggning och analys av nuläge, behov, utvecklingsområden, resurser och uppföljning. Därefter skapas en kommungemensam och förvaltningsövergripande plan för hur det främjande och förebyggande arbetet ska utvecklas i samverkan med stöd av Länsstyrelsen. Metoden för arbetet heter Community Readiness Model och kan ge kommunerna en bild kring vilka förutsättningar som finns för att lyckas med sitt främjande och förebyggande arbete gällande barn och ungas uppväxtvillkor.
Är du och din kommun nyfikna på vårt arbete och vill veta mer? Kontakta Therese Eriksson.