Energi- och klimatomställning
Länsstyrelsen leder det regionala arbetet med energiomställningen och minskad klimatpåverkan. Vi samordnar arbetet och ger stöd till näringsliv, kommuner och myndigheter i dessa frågor. Det handlar till exempel om regional energi- och klimatstrategi, handlingsplaner, ekonomiska stöd och arenor för samverkan och kunskap.
För att vi ska nå uppsatta energi- och klimatmål behöver näringsliv, kommuner och myndigheter samarbeta. Länsstyrelsen leder och samordnar det regionala arbetet med att utveckla den regionala energiplaneringen och arbetar för att minska utsläppen av växthusgaser.
Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning (LEKS) stödjer, effektiviserar och bidrar till att utveckla länsstyrelsernas arbete.
Vad gör Länsstyrelsen?
- Ansvarar för att tillsammans med andra aktörer uppdatera och genomföra regionala energi- och klimatstrategier med utgångspunkt i riksdagens energi- och klimatmål.
- Arbetar med att förmedla kunskap, ge inspiration och vägleda om ekonomiska stöd för att bidra till målen.
- Arbetar för att energi och klimat ska bli en integrerad del i alla verksamhetsområden.
- Främjar samverkan mellan kommuner och andra lokala och regionala aktörer i arbetet med energiplanering och klimatåtgärder. Syftet är att bidra till stärkt näringslivsutveckling, minskad klimatpåverkan, förbättrad energiberedskap och trygg energiförsörjning.
Länsstyrelsen Skåne arbetar mycket i projekt inom energi- och klimatområdet.
Statistik för planering och uppföljning
Länsstyrelsen analyserar energi- och klimatstatistik för planering och uppföljning. Kommunal och regional energistatistik kan till exempel sammanställas i en energibalans, som syftar till att ge en samlad redovisning av tillförsel, omvandling och användning av energi.
Kommunal och regional energistatistik, Statistikmyndigheten Länk till annan webbplats.
Hos SMHI, i den nationella emissionsdatabasen, hittar du nationell och regional statistik för utsläpp av växthusgaser.
Nationella emissionsdatabasen, SMHI Länk till annan webbplats.
Vi har kvalitetsgranskat och kompletterat energistatistik från Statistiska centralbyrån, sammanställt den i energibalanser och presenterat den i Sankeydiagram.
I Excelfilerna nedan hittar du även energistatistik för samtliga skånska kommuner.
Energibalans för Skåne, Sankeydiagram 2020
Energibalans för Skåne, statistik för 2020 Excel, 528.5 kB.
Energistatistik från Statistiska centralbyrån (det underlag vi använt) Länk till annan webbplats.
För frågor kontakta oss på Länsstyrelsen Skåne.
Äldre statistik, energibalanser och Sankey-diagram
Energibalans Skåne, Sankey-diagram 2017 Öppnas i nytt fönster.
Energibalans Skåne, statistik för 2017 Excel, 510.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Energibalans Skåne, metodbeskrivning 2017 Pdf, 4.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Energibalans för Skåne, Sankey-diagram 2015
Energibalans för Skåne, statistik för 2015 Excel, 375.2 kB.
Energibalans för Skåne, Sankey-diagram 2013
Energibalans för Skåne, statistik för 2013 Excel, 343.6 kB.
Energibalans för Skåne, rapport för 2013 Pdf, 862.7 kB.
Energibalans för Skåne, rapport för 2010 Pdf, 1.1 MB.
Metodbeskrivning för hur energibalansen för 2010 räknats fram Pdf, 333.7 kB.
Klimat- och energistrategi för Skåne
Den nuvarande Klimat- och energistrategin för Skåne heter Ett klimatneutralt och fossilbränslefritt Skåne. Den har Länsstyrelsen Skåne tagit fram tillsammans med Region Skåne och Kommunförbundet Skåne inom ramen för Klimatsamverkan Skåne. Strategin beslutades i juni 2018 och innehåller även regionala klimatmål.
Klimat- och energistrategi för Skåne: Ett klimatneutralt och fossilbränslefritt Skåne
Under år 2024 revideras Klimat- och energistrategin, och en ny strategi beräknas vara klar och beslutad 30 juni 2025. Vill du bidra i revideringsarbetet? Då är du välkommen att kontakta projektledaren för arbetet Veronica.Lindeberg@lansstyrelsen.se.
Revideringsarbetet av Skånes klimat- och energistrategi är i full gång och kommer pågå under hela år 2024 och fram till mitten av 2025. Länsstyrelsen projektleder arbetet tillsammans med Region Skåne och Energikontor Syd. Flera skånska aktörer deltar i de olika arbetsgrupperna som har till uppdrag att ta fram nya underlag för strategins olika åtgärdsområden.
De olika åtgärdsområdena och arbetsgrupperna är:
- Förnybar energiproduktion
- Försörjningstrygghet och beredskap – Nytt!
- Klimatsmart planering (fysisk planering)
- Effektiva och fossilfria bostäder och fastigheter
- Effektiva och fossilfria transporter
- Effektiv och fossilfri Industri
- Klimatsmart jord- och skogsbruk
- Klimatsmart konsumtion
Vill du vara med och bidra i en arbetsgrupp? Kontakta då projektledaren Veronica Lindeberg så hjälper hon dig vidare till den arbetsgrupp som passar dig.
Klimat- och energistrategin för Skåne ska ge vägledning för det fortsatta klimat- och energiarbetet i länet. Strategin innehåller regionala mål och prioriterade områden, med åtgärder för resurseffektivisering, energiomställning och minskad klimatpåverkan fram till år 2030.
Strategin ska ge inspiration, vägledning och stöd till att utveckla och genomföra åtgärder för att nå de regionala klimatmålen.
Strategin riktar sig till alla aktörer i Skåne som kan bidra till att vi når målen, och ska samtidigt ge länets invånare en tydlig bild av länets ambitioner för utvecklingen inom klimat- och energiområdet.
Vill du veta mer om den nuvarande Klimat- och energistrategin? Kontakta Tommy Persson
De skånska klimatmålen är:
- Utsläppen av växthusgaser i Skåne ska vara minst 80 procent lägre än år 1990.
- Utsläppen av växthusgaser från konsumtion i Skåne ska vara högst 5 ton koldioxidekvivalenter per person och år.
- Energianvändningen i Skåne ska vara minst 20 procent lägre än år 2005 och utgöras av minst 80 procent förnybar energi.
- Andelen resor som görs med cykel eller gång ska vara minst 30 procent och andelen resor som görs med kollektivtrafik ska vara minst 28 procent av det totala antalet resor i Skåne.
- Utsläppen av växthusgaser från transporter i Skåne ska vara minst 70 procent lägre än år 2010.
De regionala klimat- och energimålen beslutades år 2018 och gäller fortfarande. Målen ska hjälpa oss att nå miljömålet Begränsad klimatpåverkan.
Regional bedömning av Begränsad klimatpåverkan
Varje år görs en regional bedömning av miljömålet Begränsad klimatpåverkan och de regionala energi- och klimatmålen. Texten innehåller en beskrivning av läget, en redogörelse för de viktigaste genomförda åtgärderna under året, samt aktuell klimat- och energistatistik.
Klimatindikatorer
Inom miljömålssystemet finns indikatorer för bland annat miljömålet Begränsad klimatpåverkan.
Indikatorer på sverigesmiljömål.se Länk till annan webbplats.
Utsläpp av växthusgaser
Den nationella databasen för luftutsläpp visar utsläpp i länen och kommunerna. Databasen uppdateras årligen. Databasen är framtagen av Länsstyrelserna i samverkan med Naturvårdsverket, Energimyndigheten och SMED.
Nationell databas för luftutsläpp Länk till annan webbplats.
Utsläpp i siffror
Utsläpp i siffror är Naturvårdsverkets webbsida som visar utsläpp från de cirka 1000 största företagen i Sverige som bedriver verksamhet som klassas som miljöfarlig. Alla företag som det finns uppgifter om i registret har tillstånd för sin verksamhet och för sina utsläpp.
Siffrorna kommer från de miljörapporter som företag ska lämna till sin tillsynsmyndighet en gång per år. För vissa luftföroreningar visas Sveriges årliga totala utsläpp.
Utsläpp i siffror (Naturvårdsverket) Länk till annan webbplats.
Miljöövervakning
Länsstyrelsen är med och övervakar miljön i Sverige. Miljöövervakningen i Skåne genomförs av Länsstyrelsen, nationella aktörer, kommuner, vattenråd, luftvårdsförbund, verksamhetsutövare och ideella krafter.
Klimatsamverkan Skåne – regional plattform för klimat- och energiarbetet i Skåne
Klimatsamverkan Skåne är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne och Energikontor Syd. Syftet är att öka effektiviteten i det regionala klimat- och energiarbetet. Målet för samverkan är att nå ett klimatneutralt och fossilbränslefritt Skåne enligt mål och åtgärder i Klimat- och energistrategi för Skåne. En viktig insats under åren 2024 och 2025 är samverkan kring en revidering av strategin.
Vill du veta mer om arbetet inom Klimatsamverkan Skåne? Kontakta Tommy Persson
Vägledningar och stöd
Länsstyrelsens energi- och klimatsamordning (LEKS) driver utvecklingsprojekt inom energi och klimat både på egen hand och tillsammans med andra aktörer. Inom projekten tar vi ibland fram olika vägledningar och handläggarstöd. De är till för dig som arbetar med energi- och klimatfrågor inom till exempel miljöprövning, energitillsyn och översiktsplanering.
Var finns pengarna för energi- och klimatinsatser?
LEKS har tagit fram sammanställningen ”Var finns pengarna för energi- och klimatinsatser?” för att underlätta för dig som vill bidra till den gröna omställningen. I sammanställningen hittar du information om vilka stöd och bidrag som finns att söka för energi- och klimatrelaterade investeringar. Kontakta gärna Länsstyrelsen för ytterligare vägledning.
Energikällor och energibärare
Länsstyrelsen arbetar bland annat med trygg elförsörjning, minskad elförbrukning och styrel. Styrel handlar om att identifiera och prioritera samhällsviktiga elanvändare som en förberedelse ifall delar av elnätet behöver frånkopplas på grund av kortsiktig elbrist.
Nästan en tredjedel, cirka 3 TWh, av Sveriges biogaspotential finns i Skåne. Regionen är tätbefolkad, har stor djurhållning och behov av näringsämnen för jordbruket.
Den skånska biogaspotentialen kommer främst från gödsel och restprodukter från jordbruket och inkluderar inte skog och odlade grödor. Bara den årliga stallgödselproduktionen i Skåne skulle via biogasprocessen kunna driva omkring 45 000 bilar, samtidigt som näringsämnen från gödseln kommer till användning. Gödsel från en ko räcker till 300 mil om året i en gasbil.
I Skåne finns även stora mängder råvaror till biogas i form av restprodukter från livsmedelsindustrin. I Skåne ägnar vi oss även åt framstående biogasforskning vilket ökar intresset för denna teknik och ger upphov till nya innovativa företag inom området.
Vill du veta mer om Länsstyrelsen Skånes arbete med biogas? Kontakta Johannes Elamzon
Biogaspotential i Skåne
Idag finns mer än 47 produktionsanläggningar för biogas i Skåne och år 2020 producerades årligen 0,44 TWh i Skåne. Flera biogasanläggningar, som är under projektering, skulle tillsammans kunna fördubbla den skånska biogasproduktionen.
Flera studier visar att det finns en potential i Skåne att producera närmare 3 TWh energi per år genom att producera biogas från underutnyttjad biomassa som gödsel och livsmedelsrester. År 2022 genomfördes en kartläggning som bekräftade denna potential.
Kartläggning av biogaspotential 2022 Länk till annan webbplats.
Sverige har världens största biogasdrivna fordonsflotta. Många av dessa fordon finns i Skåne. Många skånska kommuner och företag kör eller planerar att köra sina tjänstefordon på biogas, och intresset växer för att se till att lastbilar drivs med biogas.
Även i industrin och inom sjöfarten pågår ett arbete att ställa om till biogas.
Totalt var biogasavändningen närmare 1 TWh i Skåne år 2020.
Planeringsverktyg för biogas
Länsstyrelsen Skåne och Biogas Syd har inventerat biogaspotentialen i Skåne med en högre detaljeringsgrad än vad som tidigare har genomförts på nationell nivå. Målet med inventeringen var att skapa ett GIS-verktyg som ska kunna användas som ett underlag i fysisk planering och strategiskt arbete på kommunal nivå.
Rapporten beskriver i kartor och diagram biogaspotentialen för respektive råvarukategori och respektive kommun.
Rapporten Biogaspotential i Skåne (2011) Pdf, 2.5 MB.
Underlaget för den inventering som genomfördes 2011 finns som Excelfil. Excelfilen innehåller grunddatan till både rapporten om biogaspotential (se ovan) och tillhörande GIS-kartor.
Underlag: grunddata och tillhörande kartor (excel) Excel, 3.1 MB.
Det finns även en handledning i fördjupning i lokala förutsättningar, till exempel för en kommun.
Om alla kommuner använder samma metodik blir det lättare att jämföra förutsättningar och resultat i olika kommuner.
Handledning för lokal inventering av biogaspotential Pdf, 105.4 kB.
Underlaget, i form av biogaspotential på församlingsnivå, finns tillgängligt som kartor i Länsstyrelsens interaktiva karttjänst, utan krav på eget GIS-program.
Biogaskartor i GIS-tjänsten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Manual för att använda kartverktyget biogaspotential i Skåne Pdf, 318.8 kB.
Nätverket Biogas Syd
Biogas Syd är ett nätverk som samverkar för biogas i Skåne. I nätverket deltar organisationer inom näringsliv, offentlig sektor och forskning.
Biogas syd Länk till annan webbplats.
Tillståndsprocess för biogasanläggningarL
änsstyrelsen prövar tillstånd för biogasanläggningar som klassas som tillståndspliktig miljöfarlig B-verksamhet. Detta omfattar de biogasanläggningar som framställer mer än 3 000 MWh per år eller tar emot mer än 500 ton avfall för biologisk behandling.
Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet
Stöd till dig som producerar biogas
Du som driver en biogasanläggning och rötar gödsel kan även ansöka om att få delta i ett projekt och söka gödselgasstöd. Du kan som mest få ut 40 öre per kWh.
Information om gödselgasstödet på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsen Skåne arbetar med att öka intresset för solenergi bland annat genom att driva och delta i olika projekt som ökar intresset för solenergi.
Solelen står idag för ungefär 0,2 procent av elen i Skåne. Energimyndigheten bedömer att el från solceller i Sverige kan uppgå till 5–10 procent av landets totala elanvändning år 2040.
Vill du veta mer om Länsstyrelsens arbete med solenergi? Kontakta Eric Eliasson
Placering av solceller
Det finns ett stort intresse för att placera solcellsparker direkt på marken, till exempel på jordbruksmark. Men jordbruksmarken behövs för att producera livsmedel. Både elproduktion och livsmedelsproduktion är viktiga mål. Länsstyrelsen arbetar tillsammans med Region Skåne för att se om man kan placera solceller på jordbruksmark och samtidigt producera lika mycket livsmedel eller till och med mer.
Projektet Solmarken undersökte vilka andra marktyper än jordbruksmark som kan vara lämpliga att placera solceller på. Vi tittade på hinder, möjligheter, potential och förutsättningar för några utvalda markområden på en övergripande nivå samt den lokala förankringen av solcellsparker.
Slutrapport för projektet Solmarken Länk till annan webbplats.
Solenergipotential på byggnader i Skåne
I Skåne finns stora möjligheter att producera solel. Solinstrålningen är hög, hustaken många behovet av el är stort. Med solceller på alla lämpliga tak kan solen stå för över hälften av Skånes elanvändning år 2050. Det visar en potentialstudie som Länsstyrelsen har tagit fram, med beräkningar för Skånes alla kommuner både på kortare och lite längre sikt.
Till år 2030 kan det finnas solceller på en femtedel av de oskuggade takytorna, vilket motsvarar en yta på runt 3 100 fotbollsplaner. Solcellerna ger då i genomsnitt 3,1 TWh solel per år, vilket motsvarar nästan en fjärdedel (24 procent) av Skånes totala elanvändning (siffra från 2013).
Bilagor
- Faktablad solenergi i Skåne Pdf, 480.1 kB.
- Illustration - Solceller i kallt klimat
- Illustration - Solceller på tak och användningsområden
Projektet Sol i syds webbplats (projektet är avslutat) Länk till annan webbplats.
Om du vill nyttja solenergin
Ska du bygga en solelsanläggning på marken behöver du samråda med oss.
Samråd för åtgärd i naturmiljön
Vill du veta mer om solenergi och hur du kan nyttja den på bästa sätt så finns det olika organisationer som arbetar regionalt och nationellt med solenergi.
Solenergi på Energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.
Spillvärme är energi som kan komma till nytta. Genom att ta tillvara spillvärme (industriell restvärme) minskar resursanvändningen, vilket ger en bättre miljö och stärker företagens konkurrenskraft. Idag är cirka 10 procent av Skånes fjärrvärmeproduktion spillvärmebaserad.
För att kunna ta tillvara mer spillvärme i nuvarande och planerade anläggningar krävs både gamla och nya tekniska lösningar. Särskilt inom lågtemperatursystem och energilagring finns det intressanta tekniska lösningar som inte har uppnått sin fulla potential än.
Vill du veta mer om spillvärme och dess potential? Kontakta Johannes Elamzon.
Spillvärmepotential i Skåne
Spillvärme används i 10 fjärrvärmenät i Skåne, och sammanlagt levererades 0,68 TWh spillvärme till fjärrvärmenätet år 2012. Spillvärme är därmed den fjärde största tillförda energin efter biobränslen, avfallsförbränning och naturgas.
Vissa skånska kommuner har redan idag stor andel spillvärme i sitt fjärrvärmesystem, exempelvis Höganäs, Helsingborg, Landskrona och Bromölla.
Vattenkraft är en av våra viktigaste energikällor, men anläggningarna har samtidigt en stor påverkan på miljön. Länsstyrelsen har tillsyn av dammar och vattenkraftverk, och en stor del av arbetet handlar om att minimera miljöpåverkan.
I princip hela Skånes landyta och all havsyta har potential för vindbruk.
Vill du veta mer om vårt arbete med vindkraft? Kontakta Sandra Johanne Selander.
Vindbrukskollen: databas för vindkraften
Vindbrukskollen är en webbaserad nationell databas för vindkraft i Sverige. Vindbrukskollen visar bland annat var i landet det finns vindkraftverk och var man planerar att bygga nya. Databasen innehåller även annan kartbaserad information.
Vindbrukskollen är integrerad med Vindlov.se som är en webbplats för frågor om tillstånd för vindkraftverk. Tillsammans utgör de en samlad webbtjänst för vindkraft som erbjuder tillgänglig information där allt om planerings- och tillståndsprocesser finns samlat.
Vindbrukskollen och Vindlov.se Länk till annan webbplats.
Prövning
Innan du anlägger ett vindkraftverk krävs prövning.
Prövning av miljöfarlig verksamhet
Skånes vindkraftsakademi
Skånes vindkraftsakademi är ett regionalt forum för vindkraftsfrågor i Skåne. Föreningen verkar som en plattform för utbyte av kunskap och erfarenhet.
Energieffektivisering
Energieffektivisering har en viktig roll i elektrifieringen av samhället. Det är ett av de främsta sätten att minska utsläppen av växthusgaser. Länsstyrelsen vägleder kommunerna i energieffektivisering och energitillsyn.
Alla verksamhetsutövare har en skyldighet att hushålla med el. För att förenkla för företag och andra verksamheter som vill bli mer energieffektiva har Länsstyrelserna i samarbete ned Energimyndigheten tagit fram en rad hjälpmedel. På Energimyndighetens webbplats finns dessa stöd samlade:
Företagsguiden, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.
Metodstöd för energieffektivisering, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.
På vår sida om energieffektivisering hittar du mycket material om hur arbetet kan gå till, och du kan läsa och se filmer om andras erfarenheter.
Länsstyrelsen vägleder kommunerna i den tillsyn de gör enligt miljöbalken. Nedanstående information är för dig som arbetar med tillsyn inom energiområdet.
TVL-info 2022:8 Stöd för energi i ordinarie tillsyn med bilagor.pdf Länk till annan webbplats.
Du hittar mer tillsynsvägledning inom energiområdet och andra tillsynsområden på Länsstyrelsens sida om tillsynsvägledning.
Tillsynsvägledning enligt miljöbalken | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se)
Energi- och klimatrådgivning
I de flesta skånska kommuner finns energi- och klimatrådgivare som erbjuder kostnadsfri och oberoende rådgivning om hur företag kan energieffektivisera och spara pengar. Rådgivarna ingår i nätverket Energi- och klimatrådgivarna i Skåne.
Energirådgivarna i Skånes webbplats Länk till annan webbplats.
Vägledning för energi i miljöprövningar
Länsstyrelsen har tagit fram en vägledning till hur energiaspekten kan inkluderas i miljöprövningar. Den gäller hela vägen från samråd till beslut. Vägledningen vänder sig till de parter som behöver samverka för en god och snabb prövningsprocess:
- miljöprövningsdelegationerna
- länsstyrelserna
- verksamhetsutövarna.
Vägledning - Energi i miljöprövning Länk till annan webbplats.
Vägledning för hållbar fysisk planering
Du som arbetar som planhandläggare har en viktig roll i att integrera energi- och klimatfrågor i översiktsplaner och detaljplaner. Länsstyrelsen har sammanställt en checklista som innehåller exempel på hur energi- och klimataspekten kan lyftas in i den fysiska planeringen. Checklistan är tänkt att vara ett stöd inom både översikts- och detaljplanering.
Checklista för begränsad klimatpåverkan, RUS Länk till annan webbplats.
Rapporten ”Hur kan vi göra länstransportplanerna mer klimatsmarta?” är ett kunskapsunderlag för dig som arbetar med samhällsplanering eller upprättande av länstransportplaner.
Klimatsmart fysisk planering, LEKS Länk till annan webbplats.
Planeringsunderlag från Länsstyrelsen och andra statliga myndigheter finns samlade i Planeringskatalogen. Där kan du söka planeringsunderlag nationellt, avgränsat efter län eller kommun samt inom ett flertal ämnesområden. I Planeringskatalogen kan du exempelvis hitta vägledningar och handböcker inom sakområde klimat och energi.
Omställning till fossilfria transporter
Det finns en översikt där du kan hitta var laddstationer och tankstationer med fossilfria bränslen finns tillgängliga idag. Där ingår även vilka utbyggnadsplaner som finns för framtiden. Du kan även se hur många fordon som är registrerade i länet eller kommunen och vilket drivmedel som de använder.
Det finns även en samarbetsfunktion med målet att förenkla för aktörer. Här kan du hitta samarbetsparnters för att arbeta med omställningen till fossilfria transporter.
Tillsammans banar vi väg för framtidens fordonsflotta, Drivmedla.se Länk till annan webbplats.
Omvärldsbevakning inom energi och klimat
LEKS Omvärldsbevakning är ett nyhetsbrev för dig som arbetar med frågor inom energi och klimat. I nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om:
- budgetsatsningar
- nya uppdrag
- utlysningar om finansiering
- nya rapporter och webbinarium.
Nyhetsbrevet utkommer tre gånger om året och publiceras på LEKS webbplats.
Länsstyrelsernas energi-och klimatsamordning, LEKS Länk till annan webbplats.
Kontakt
-
Jeanette Schlaucher
Specialist, enhetschef
E-post till Jeanette Schlaucher
Telefon 010-2241370