Klimatinvesteringsstöd

Har du en idé som kan bidra till att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka en rad olika ekonomiska stöd, till exempel investeringsstöd från Klimatklivet för att utföra åtgärden.

Investeringsstöd från Klimatklivet

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Andra önskade effekter är spridning av ny teknik, marknadsintroduktion, bättre hälsa och sysselsättning samt att andra miljömål än "Begränsad klimatpåverkan" påverkas positivt. Åtgärder som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser inom jordbruket är prioriterade.

Klimatklivet, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Klimatklivet

Ansökningsperioder 2025

Ansökningsomgång som omfattar alla typer av klimatklivsansökningar, inklusive laddinfrastruktur: 22 september till 3 oktober 2025.

Utlysningar för vätgastankstationer längs prioriterade vägar: Naturvårdsverket utvärderar om fler ansökningsomgångar ska hållas. Eventuella nya datum publiceras när beslut har fattats.

Ansökningsperiod för snabba projekt

Klimatklivets ansökningsperiod för snabba projekt är öppen 17–24 januari 2025.

Om ansökningsomgången:

  • Genomförandetid på under 5 månader
  • Åtgärden ska vara slutförd senast 30 augusti 2025
  • Beslut om stöd kommer senast 31 mars 2025
  • Arbetet får endast påbörjas efter beslut om stöd
  • Enkel rapportering: bara en rapport när projektet slutförts

Snabba projekt kan vara till exempel:

  • Utfasning av fossilpanna, olja eller naturgas, och ersättning med förnybar lösning, till exempel som fjärrvärme eller biobränslepanna, till exempel flispanna eller värmepump
  • Elektrifiering av gödselpumpar, utfodring, utgödsling, inköp av arbetsmaskin med nettoeffekt 15kW som inte har egen framdrivning.

Frågor och svar om ansökningsperioden, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Vem kan söka?

Stöd från Klimatklivet kan sökas av företag, regioner, kommuner och kommunala bolag, föreningar, stiftelser med flera. Tänk på att även du som är jordbruksföretagare kan söka stöd. Privatpersoner kan inte söka stöd genom Klimatklivet.

Vad kan du få stöd för?

Åtgärder som tidigare fått stöd är konkreta klimatsatsningar inom exempelvis transporter, industri, bostäder, lokaler, stadsbyggnad och energi. Det kan handla om allt från transporter, biogas och infrastruktur såsom cykelbanor till destruktion av lustgas och att byta ut olja mot fjärrvärme.

Åtgärden du söker stöd för ska vara lokalt eller regionalt förankrad och ligga i linje med länets klimat- och energistrategi. Åtgärder som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser inom jordbruket är prioriterade. Det går inte längre att söka stöd för informationsinsatser inom Klimatklivet.

Exempel på åtgärder som du kan söka stöd för:

  • Fasa ut fossil energi.
  • Ta tillvara restvärme.
  • Bygga tankstationer för förnybara drivmedel som till exempel biogas.
  • Bygga anläggningar för att öka återanvändning/återvinning av material och avfall.
  • Bygga anläggningar för att producera biogas.
  • Minska utsläppen av metan eller lustgas.
  • Installera laddstationer för elbilar på publika platser.
  • Köpa arbetsmaskiner med en nettoeffekt under 15 kW.

Exempel på åtgärder inom jordbruk:

  • Byte till förnybara bränslen i pannor.
  • Biokolspannor.
  • Biogasproduktion från gödsel.
  • Byte till eldrivna arbetsmaskiner och bevattnings- och gödselpumpar.
  • Elproduktion från biogas (el från biogas som har producerats genom rötning och som omvandlas till el i stationära anläggningar. För övrig elproduktion från solceller, vindkraft med mera är det inte möjligt att få stöd.)

Åtgärder som beviljats stöd i Skåne

En lista på alla beviljade ansökningar hittar du på Naturvårdsverkets webbplats. Där du kan söka åtgärder per län, kommun och åtgärdskategori.

Klimatklivets samlade resultat, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Ansök om klimatinvesteringsstöd

E-tjänsten stänger klockan 16.30 den sista dagen i varje period.

Kriterier för att få stöd

Ansökningarna bedöms i första hand utifrån vilken klimateffektivitet åtgärderna har. Klimateffektivitet innebär minskning av utsläpp under åtgärdens livslängd delat med investeringskostnaden. Andra kriterier är bland annat:

  • Åtgärden får inte vara lönsam utan stöd.
  • Åtgärden får inte handla om att reducera utsläpp inom handeln med utsläppsrätter, om det inte innebär att ta tillvara restvärme.
  • Åtgärden får inte innebära produktion av förnybar el, förutom elproduktion från biogas i stationär motor.

Den sista punkten, att åtgärder inte får innebära produktion av förnybar el, innebär att solceller inte kan få stöd ur Klimatklivet.

Tänk på att du måste få beslut om stöd innan du kan påbörja din åtgärd. Åtgärden ska vara genomförd senast våren 2028.

Klimatklivet, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Finansieras av Europeiska unionen

Klimatklivet delfinansieras av EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU.

Sammanställning projekt- och investeringsstöd

Undrar du vilka olika finansieringskällor som finns för energi- och klimatrelaterade investeringar och projekt i Sverige? Det finns många och de hanteras av ett flertal myndigheter, regioner och programkontor. Länsstyrelsernas Energi- och Klimatsamordning (LEKS) har sammanställt information för dig som vill bidra till den gröna omställningen. Rapporten "Var finns pengarna för energi- och klimatinsatser" finns på sidan Hållbar regional tillväxt hos LEKS.

Hållbar regional tillväxt , LEKS Länk till annan webbplats.

Ladda bilen – bidrag för icke-publika laddstationer

Ladda bilen är bidraget som gör det möjligt att satsa på laddstationer vid bostäder och arbetsplatser. Bidraget kan sökas av bostadsrättsföreningar, företag och andra organisationer som vill erbjuda laddning för elfordon för boende och anställda. Det är alltid öppet att söka stöd, det finns inga särskilda ansökningsperioder.

Bidraget kan inte delas ut till privatpersoner. Det kan inte heller gå till publika laddstationer, det vill säga laddstationer som är avsedda för allmänheten.

Ladda bilen, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Laddningspunkt för privatpersoner i eget hus

Du som privatperson kan få skattereduktion för installation av laddningspunkt till elfordon.

Om skattereduktion för grön teknik, Skatteverket Länk till annan webbplats.

Skattereduktionen ersätter det statliga bidrag som privatpersoner tidigare kunde ansöka om i samband installation av laddningspunkt till elfordon.

Region Skånes Hållbarhetscheckar - ett stöd för investeringar som inte är fysiska

Klimatklivet ger endast stöd till fysiska investeringar. Funderar du på hur en åtgärd ska genomföras eller vilken som är den mest optimala lösningen? Läs då mer om Hållbarhetscheckar på Region Skånes hemsida:

Region Skånes hållbarhetscheckar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hållbarhetscheckarna kan ge stöd till identifiering av möjligheter till minskade utsläpp av växthusgaser genom utredningar, förstudier, kartläggningar eller liknande, som kan leda till större ansökningar inom Klimatklivet. Åtgärderna ska vara sådana där det inte finns standardlösningar och där det därför finns behov av förstudier inför en större fysisk investering.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss