Örebro läns jämställdhetspris

Priset uppmärksammar och hedrar ett bra jämställdhetsarbete som bidrar till människors makt att forma samhället och sina egna liv oavsett kön. Genom det lyfter vi tillsammans fram goda exempel på jämställdhetsinsatser i länet som kan inspirera i jämställdhetsarbetet. Örebro läns jämställdhetspris har instiftats av Länsstyrelsen i Örebro län och Örebro läns jämställdhetsråd.

2023 års vinnare

Länsstyrelsen i Örebro län nominerade tre personer/organisationer för sin gärningar i jämställdhetsarbetet i länet. En jury bestående av representanter från Örebro kommun, Hällefors kommun, Region Örebro län, Örebro Universitet och LO utsåg vinnaren. Länsråd Anna Olofsson tillkännagav vinnaren på årets upplaga av konferensen "Maskulinitet i förändring" som genomfördes den 9 november.

Vinnare 2023 var Elvy Wicklund (till höger), grundare av Kvinnojuristen. På bilden tillsammans med Länsråd Anna Olofsson

Juryns motivering

Under Maskulinitetskonferensen, den 9 november, tillkännagavs att Elvy Wicklund, grundare av Kvinnojuristen, får Örebro läns jämställdhetspris 2023. Hon får priset bland annat för att hon genom sitt arbete för kvinnor och barn gjort stor förändring för både enskilda individer och samhället i stort.

Elvys arbete har bidragit till att stärka kvinnors rätt till lika mycket makt som män att forma sina egna liv. Hennes insatser genomsyrar alla de jämställdhetspolitiska målen och synliggör särskilt rätten till ett liv fritt från våld.

Zara Zimmerman, genuspedagog och folkbildare inom hbtqia+, sexualitet, relationer och samtycke

Motivering:

Zara Zimmermann är nominerad till Örebro läns jämställdhetspris 2023 för att hon är en kunskapsdriven och inspirerande kraft i länets jämställdhetsarbete, i synnerhet genom hennes sätt att förmedla ett intersektionellt perspketiv på jämställdhet. Genom att lyfta frågor kring hbtqia+ och normer är hon en aktiv del i arbetet mot ett mer jämställt Örebro län.

Zara Zimmermann är genuspedagog på Virginska gymnasiet och har i många år arbetat med frågor som rör jämlikhet och jämställdhet, både privat, i sin yrkesroll och inom civilsamhället.

I sin yrkesroll är Zara är ett bollplank för personalen och en viktig vuxen för ungdomarna. Hon utbildar personal i hbtqia+ och hur de kan bemöta normbrytande ungdomar samt höjer kunskapen kring sexualitet, samtycke och relationer. Dörren till hennes regnbågsprydda kontor är alltid öppen.

Zara är även förälder till normbrytande ungdomar och tar alla chanser att vara en högljudd hbtqia+ allierad och dela sina erfarenhet till föräldrar i liknande situation. Hon postar eller repostar dagligen något vad gäller normer på sociala medier som ett sätt att försöka sprida kunskap. När Zara på fritiden leder motionspass så försöker hon förmedla trygghet genom att alltid på sig regnbågsfärgade strumpor eller regnbågsfärgad kaptensbindel. I låtarna som spelas finns det alltid någon queer artist.

“Allyship is not quiet. It does not bystand. It is loud. It is active.”

Bild på Zara Zimmerman

Zara Zimmerman

Guldsmedhytte SK- ishockeyförening i Storå/Guldsmedshyttan

Motivering:

Guldsmedshytte SK är nominerade till Örebro läns jämställdhetspris 2023 för deras satsning Girl power, där de utökat sin verksamhet och startat hockey för tjejer. Med driv och ambition har de som mål att hälften av föreningens aktiva ska vara tjejer år 2025. Hösten 2021 hade föreningen ett 20-tal aktiva tjejer i åldrarna 5-15 år och i år har de 50 aktiva tjejer.

Föreningens fokus ligger på att hitta glädjen i att åka skridskor och vara del av en gemenskap. De arbetar också med könsfördelningen mellan tränarna och beskriver själva hur det finns ett värde i att tjejerna ska kunna identifiera sig med kvinnliga förebilder för att se fler möjligheter inom sporten.

Med glädje och gemenskap arbetar Guldsmedshytte SK för inkludering och jämställdhet och de är en förebild i Örebro läns föreningsliv. De skapar förebilder för ungdomar både i sin egen kommun och länet i stort och är en aktiv och betydande del i arbetet för ett mer jämställt Örebro län.

Bild på medlemmar i Guldsmedshytte SK

Guldsmedshytte SK

Elvy Wicklund, grundare Kvinnojuristen

Motivering:

Elvy Wicklund och är nominerad till Örebro läns jämställdhetspris 2023 för att hennes arbete har en direkt inverkan på länets jämställdhetsarbete ‑ framför allt för delmål 6 ­‑ att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Genom sitt arbete har hon och Kvinnojuristen i flera decennier bidragit till kvinnors rätt att ha lika mycket makt som män att forma sitt eget liv. Arbetet genomsyrar alla de jämställdhetspolitiska målen och belyser rätten till ett liv fritt från våld.

Kvinnojuristen har i över 30 år arbetat för kvinnor och barns rättigheter i Örebro län. De biträder barn och kvinnor som utsatts för misshandel och sexuella övergrepp och deras dagliga arbete förändrar och räddar liv. Firman startades 1986 av Elvy Wicklund som innan dess även arbetat på kvinnohuset. Elvy är även medförfattare till boken Kvinnors rätt (Dahlberg, Nordborg, Wicklund,1989) och medverkat i boken Våldsutsatta kvinnor – samhällets ansvar (Heimer och Posse, 2003).

Bild på Elvy Wicklund

Elvy Wicklund

Tidigare vinnare

Vinnare 2022 var Komtek Örebro - Projekt TNT, Teknik Natur Tjejer.

Juryns motivering

Komtek Örebro har med ett långsiktigt och gediget engagemang arbetat för att bryta traditionella könsroller och öka flickors teknikintresse genom projektet Teknik Natur Tjejer. Med kreativitet, gemenskap och målmedvetenhet har Komtek Örebro under lång tid gett hundratals unga tjejer och icke binära i Örebro län möjligheten att upptäcka och skapa kul teknik i en trygg miljö.

Komtek Örebro har som mål att i framtiden se fler kvinnor inom den tekniska sektorn och sedan Teknik Natur Tjejer startades i Örebro har antalet tjejer på teknikprogrammet stadigt ökat. Komtek Örebro inspirerar med sin tålmodighet och kreativitet, de visar att det är kul att arbeta normbrytande och att jämställdhet är framtiden.

Komtek Örebro har med sitt arbete bidragit till ett mer jämställt Örebro län och tilldelas därför Örebro läns jämställdhetspris 2022.

Vinnare 2021 var Anders Lindén, programansvarig för Högskoleingenjör, Byggteknik vid Örebro universitet.

Juryns motivering

Anders Lindén har med nytänkande bidragit till stor förändring i en mansdominerad bransch genom att utveckla, förankra och implementera ny kunskap i mötet med studenter. Med ett starkt driv, vilja att förändra och ett målmedvetet arbete för att öka medvetenheten om machokulturen och jämställdhet på utbildningen Högskoleingenjör, Byggteknik vid Örebro universitet, har Anders synliggjort att arbetet för ett jämställt samhälle berör och bör involvera män.

Anders Lindéns arbete skär genom flera av de jämställdhetspolitiska målen. Hans arbete har också fått spridning då han i olika sammanhang skickligt och generöst delat med sig till andra fakulteter och lärosäten som i sin tur implementerat arbetet. Detta har satt en boll i rullning mot ett mer jämställt samhälle. Anders Lindén är en förebild för jämställdhet inom universitetsvärlden.

Vinnaren av jämställdhetspriset 2020 var Magdalena Åsgärde, RF-SISU Örebro län.

Juryns motivering

Magdalena Åsgärde har med sitt outtröttliga engagemang som ledare för projektet Kvinna i fokus haft avgörande betydelse för asylsökande kvinnors trygghet och inkludering i det svenska samhället.


Jämställdhetspolitikens mål är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. En av de grupper som står allra längst ifrån denna ambition är asylsökande kvinnor, vilka ofta befinner sig utanför samhället och uppger att de mår både psykiskt och fysiskt sämre än svenskfödda kvinnor. Genom projektet har asylsökande kvinnor fått möjlighet att öka sin psykiska och fysiska hälsa genom social gemenskap, regelbunden träning, språkträning och samtal kring samhället, hälsa, sexualitet och jämställdhet. Resultatet har blivit att kvinnorna inte bara ökat sitt välmående utan också stärkts till att bli mer medvetna om sina rättigheter samt ökat sina möjligheter till inkludering i samhället. På kvinnornas initiativ har också grupper med deras män startat där samtal om jämställdhet i svensk kontext förs. Magdalena Åsgärde är med projektet Kvinna i fokus en förebild för ett praktiskt och livsförändrande jämställdhetsarbete.

Vinnaren av jämställdhetspriset 2019 var Ulrika Lundgren på Folkhälsoförvaltningen i Karlskoga-Degerfors.

Är så STOLT ännu av priset och njuter av att vår personal som har åstadkommit heltid och fått så LÅG sjukfrånvaro, 4,23% för dessa yrkesgrupper! Säger Ulrika några månader efter mottagandet av priset.

Juryns motivering

Ulrika Lundgren och Folkhälsoförvaltningen i Karlskoga-Degerfors, har under lång tid arbetat både målmedvetet och uthålligt för att öka möjligheten till att arbeta heltid för personer i kvinnodominerade yrken. Den utarbetade Dialogmodellen ger utrymme för både chefer och medarbetare att vara delaktiga i och påverka verksamheten och genomförs inom ramen för befintlig budget. Arbetet knyter tydligt an till flera av de jämställdhetspolitiska målen, i synnerhet ekonomisk jämställdhet och jämställd hälsa vilket visar sig i en ökad andel heltidsanställda och en minskad sjukfrånvaro. Folkhälsoförvaltningen i Karlskoga-Degerfors är en förebild i arbetet för ett jämställt Örebro län.

Kontakt

Länsstyrelsen i Örebro län

Telefon: 010-224 80 00

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss