Vildsvinsförvaltning
Länsstyrelsen ansvarar för att ta fram riktlinjer för förvaltningen av länets vildsvinspopulation tillsammans med viltförvaltningsdelegationen. Vi registrerar även markägare och jakträttshavare som vill utfodra vildsvin, och vi har uppdrag att främja och underlätta tillgången av vildsvinskött som livsmedel.
Målet nationellt med vildsvinsförvaltningen är att uppnå en kontrollerad vildsvinspopulation och minska skador orsakade av vildsvin. Populationen ska vara anpassad och i balans med regionala och lokala förutsättningar.
Nationell förvaltningsplan för vildsvin 2020-2025, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Vildsvin är en art som kom till Norden för ca 11 000 år sedan. Arten försvann på grund av jakt och uppblandning av tamgrisar. Under 1970- talet skedde rymningar från hägn och dagens vildsvinspopulation härstammar från dessa individer. Vildsvin är skygga och och ses sällan i dagsljus. Spåren de lämnar efter sig är lättare att upptäcka. De bökar i marken i jakt på ätbara växtdelar, skrubbar sig mot träd och sölar sig i lergropar. Vildsvinen lever i grupper med suggor, gyltor (unga honor) och årsgrisar/kultingar. De leds av en äldre sugga, ledarsuggan, som lär sin avkomma ett funktionellt och socialt beteende.
Vildsvin, Svenska Jägareförbundet Länk till annan webbplats.
Skyddsjakt av vildsvin som orsakar skador
För att förhindra skador gjorda av vildsvin får jakträttshavare bedriva jakt året runt
- i en anläggning
- på mark med jordbruksgrödor eller som används till yrkesmässig trädgårdsodling
- om jakten sker på särskilt uppdrag av kommunal nämnd som en åtgärd inom miljö- och hälsoskydd.
Vid skyddsjakt gäller inte fredning av till exempel sugga med smågrisar. Du bör dock inte skjuta vildsvin som har kultingar, eftersom det kan innebära att viltet utsätts för onödigt lidande. Du kan dessutom få ökade problem med skador av de moderlösa smågrisarna. Du måste ha tillgång till en eftersökshund vid skyddsjakt, precis som vid annan jakt på vildsvin.
Åtgärder som kan användas vid skyddsjakt av vildsvin
Enligt jaktförordningen (1987:905) är det sedan januari 2019 tillåtet att använda elektronisk bildförstärkare, elektronisk bildomvandlare, värmekamera eller rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet vid jakt efter vildsvin.Termiska sikten får dock endast användas vid jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser.
Riktlinjer för skötseln av vildsvinsstammen
Viltförvaltningsdelegationen har beslutat om övergripande riktlinjer för skötseln av vildsvinsstammen i länet.
Viltförvaltningsdelegationen i Jönköpings län har tagit fram en regional förvaltningsplan för vildsvin.
Planens syfte är att vägleda vid förvaltningen av vildsvin i Jönköpings län. Förvaltningsplanen för fastställdes första gången i januari 2011 och har därefter reviderats vid behov. Den senaste planen fastställdes av länets Viltförvaltningsdelegation i november 2021 efter anpassning till Naturvårdsverkets nationella förvaltningsplan.
Förvaltningsplan för vildsvin i Jönköpings län Pdf, 1.4 MB.
Bilaga 7. Inventerng av vildsvinsbök i samband med spillningsinventering av älg Pdf, 127.1 kB.
Jakttider
Vildsvin får jagas dygnet runt, men eftersom de vanligtvis är aktiva på natten jagas de oftast på nattetid. För jakt på vildsvin gäller bland annat att:
- sugga som följs av randiga eller bruna små kultingar är fredad och får inte jagas
- årsungar av vildsvin får jagas hela året
- jakttiden för vuxna vildsvin är 1 april till och med den 31 januari
- jakt av vildsvin med hjälp av hund är tillåten 1 augusti till och med den 31 januari.
Jakt på rådjur, dovhjort, vildsvin och mufflonfår, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Krav på tillgång till hund
Vid all jakt efter vildsvin ska eftersökshund som är särskilt tränad i att spåra upp skadat vilt kunna finnas på skottplatsen inom högst två timmar efter påskjutningen.
Rapportera avskjutningen
Vildsvinens utveckling bör följas upp och därför är det nödvändigt att alla jägare och jaktlag rapporterar in avskjutning på viltdata.se som är Jägarförbundets webbaserade avskjutningsdatabas.
Viltdata.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Förhindra skador som vildsvin kan orsaka
Har du bekymmer med vildsvin som bökar och orsakar skador i dina fält eller på din tomt? Läs mer om vad du kan göra för att förhindra skador som vildsvin kan orsaka.
Inventering av vildsvinsskador
Länsstyrelsen i Jönköpings län inventerar skador i jordbruksmark som orsakas av vildsvinens bök vid deras fodersök. Inventeringen görs på våren, då mäts skador som uppstått under vinterperioden. Syftet är att följa skadeutvecklingen genom att inventera olika områden och följa upp med återkommande inventeringar.
Resultat från inventering av vildsvinsskador april 2023 Pdf, 2.5 MB.
Utfodra vildsvin i större omfattning
Om du som markägare eller jakträttshavare i större omfattning vill stödutfodra vildsvin eller utföra avledande utfodring för att locka bort dem från dina marker behöver du registrera dig som foderföretagare hos Länsstyrelsen. Även den som levererar fodret till dig för stödutfodring eller avledande utfodring behöver vara registrerad som foderföretagare.
Anmäl dig för att sälja eller skänka vildsvinskött
Du som är jägare och vill sälja eller skänka hela vildsvin eller vildsvinskött direkt till konsument kan anmäla dig till Länsstyrelsen för att bli registrerad i vildsvinsjägarregistret. Du behöver också gå utbildning i hur du hanterar vildsvinskött säkert och undersöker vilt inför leverans.
Förhindra spridning av afrikansk svinpest
Som vildsvinsjägare är det viktigt att följa de restriktioner som finns för att förhindra smittspridning av afrikansk svinpest.
Afrikansk svinpest (ASF), Jordbruksverket Länk till annan webbplats.
Om du stöter på ett dött vildsvin så ska du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt. Det är en viktig del i bekämpningen av afrikansk svinpest.
Rapportera självdöda vildsvin, Statens veterinärmedicinska anstalt Länk till annan webbplats.
Kontakt
-
Ingemar Sjöberg
Handläggare jaktfrågor
Telefon 010-2236380