Jakt och vilt
Vilka vilda djur du får jaga står i jaktförordningen. Länsstyrelsen ansvarar för viltförvaltningen med hjälp av länets viltförvaltningsdelegation.
Jaktregler i Sverige
All jakt i Sverige regleras utifrån jaktlagstiftningen. Utgångspunkten i lagen är att allt vilt är fredat. Fredningen gäller även ägg och bon. Vissa arter av vilt får jagas vid vissa tider. Vilka jakttider som gäller för olika arter kan du hitta i bilaga 1–4 i jaktförordningen.
Jaktförordningen Länk till annan webbplats.
Vissa utrotningshotade, sällsynta eller särskilt värdefulla djurarter är statens vilt och får inte jagas. Undantag kan göras för vissa arter för skydds- eller licensjakt.
Jakträtt
Du som fastighetsägare äger jakträtten på den mark som tillhör fastigheten. Du kan välja att upplåta jakträtten genom civilrättsliga avtal. Länsstyrelsen hanterar inte dessa avtal. Om ni inte är eniga kan ni vända er till tingsrätten.
För jordbruksarrende har arrendatorn jakträtten om ni inte har avtalat annat.
Begränsningar och undantag av jakträtten
Jakträtten kan vara begränsad eller undantagen om marken ligger inom:
- renskötselområde
- kronopark
- naturreservat
- nationalpark.
Information om vad som gäller i skyddade områden finns i föreskrifterna till området.
Jakträtt inom detaljplanerat område
Fastigheter inom detaljplanerat område omfattar också jakträtt. Du måste ha ett personligt skottlossningstillstånd för att använda skjutvapen inom detaljplanerat område. Tillståndet söker du hos Polisen.
Sök tillstånd för att skjuta inom detaljplanerat område, Polisen Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsens roll
Länsstyrelsens roll i jakt- och viltfrågor är bland annat att informera jägare och markägare, registrera jaktområden, tilldela licenser och att samla in och sammanställa statistik över skjutet vilt.
Vi ansvarar för att:
- administrera förvaltningen av älg- och kronhjortsstammarna
- leda den regionala förvaltningen av de stora rovdjuren
- i vissa fall lämna tillstånd till skyddsjakt (undantag från fredning)
- lämna bidrag till skadeförebyggande åtgärder och ersätta skador av vilt som inte får jagas
- informera om vilt och jaktens regler, särskilt när förändringar sker i faunan.
I varje län finns viltförvaltningsdelegationer som hjälper oss i vårt arbete. Viltförvaltningsdelegationen ska på regional nivå samverka och besluta i övergripande frågor som berör jakt-, viltvårds- och rovdjursfrågor.
Viltvårdsområden gynnar jakt och viltvård
Ett viltvårdsområde är ett antal fastigheter som gått samman för att gynna viltvården över ett större område. Medlemmarna i viltvårdsområdet får då jaga på varandras mark. Länsstyrelsen fattar beslut om att bilda viltvårdsområde och fastställer områdets stadgar. Du kan vända dig till Länsstyrelsen om du vill överklaga beslut från viltvårdsområdets stämma i vissa fall.
Vanliga frågor och svar
Du som äger en fastighet som ingår i ett viltvårdsområde är medlem i viltvårdsområdesföreningen. Som medlem äger du jakträtt i viltvårdsområdet.
Det kan också finnas regler för under vilka omständigheter fastighetsägaren får överlåta jakträtten till en annan person. Vilka bestämmelser och regler som gäller i ditt viltvårdsområde ska finnas skriftligt i föreningens stadgar.
Vad som gäller för att överlåta jakträtten till en annan person, till exempel genom att arrendera ut jakträtten står i viltvårdsområdesföreningens stadgar.
Det är förbjudet att, i eller inom 100 meter från en våtmark:
- avlossa blyhagelammunition
- ha med blyammunition vid skytte i våtmarker eller på väg till eller från skytte i våtmarker.
Förbudet gäller i hela landet.
Förbud mot blyhagel vid våtmark, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Viltförvaltningsdelegationen i ditt län
Viltförvaltningsdelegationens uppgifter är inte att besluta i enskilda ärenden men däremot att besluta om övergripande riktlinjer för:
- viltförvaltningen inom länet,
- skötsel av älgstammen och i vid behov, också för skötsel av hjort- och vildsvinsstammarna
- licensjakt och skyddsjakt inom länet
- bidrag och om ersättning enligt viltskadeförordningen (2001:1724).
Viltförvaltningsdelegationens uppgift gällande förvaltningen av rovdjur är att pröva frågor om godkännande av:
- länsstyrelsens förslag på miniminivåer för förekomsten av lo i länet och den inriktning för förekomsten av varg som ska lämnas till samverkansråden i de tre rovdjursförvaltningsområdena - det norra, mellersta och södra
- den rovdjursförvaltningsplan som länsstyrelsen ska upprätta för länet.
Personer i viltförvaltningsdelegationen under perioden 2023 - 2027 i Jönköpings län Pdf, 120.8 kB.
Regler och tillstånd för vilt
Grundprincipen i det svenska viltskadesystemet är att viltskador ska förebyggas, i första hand genom jakt. Vissa djurarter är dock fredade på grund av att de bedöms vara för få i antal eller på annat sätt sårbara eller hotade. Dit hör bland annat björn, järv, kungsörn, lo och varg. Viltskador orsakade av de stora rovdjuren ska därför om möjligt förebyggas med andra metoder än jakt. Men enligt jaktförordningen får Länsstyrelsen ge tillstånd till jakt om det behövs för att hindra avsevärda skador eller olägenheter och då förebyggande åtgärder inte fungerar. För att få skyddsjaga lodjur måste Länsstyrelsen fatta ett särskilt beslut efter en ansökan från den som är drabbad
Varje år genomför länsstyrelsen rovdjursinventeringar för att veta var de finns och hur om de uppsatta målen nås eller inte. Fastställda inventeringsresultat ligger till grund för olika beslut i förvaltningen av rovdjuren. Även de observationer som inte kvalitetssäkras har betydelse eftersom de ökar kunskapen om arternas förekomst och utbredning i Skandinavien.
Lodjur och varg kartläggs främst genom att de spåras på snö. Länsstyrelsen använder även viltkameror i arbetet med att säkerställa lodjursföryngringar, och om vi hittar vargspillning finns det möjlighet att analysera den med avseende på kön och vilket ursprung vargen har. Lodjuren inventeras främst vintertid i syfte att hitta de honor som fött ungar under sommaren, vargar dokumenteras med spårning, foto eller spillning, och kungsörn inventeras i syfte att hitta häckande eller revirhävdande par.
Allmänhetens engagemang och iakttagelser är viktiga och ansvariga myndigheter vill underlätta och främja både delaktighet och öppenhet inom inventeringsverksamheten. I verktyget Skandobs kan du rapportera när du sett ett rovdjur eller spår som kan komma från rovdjur.
Skandobs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länsstyrelsen är tacksam för alla rapporter och följer upp observationer i fält när det är möjligt och då det ger viktig information till inventeringsresultatet (till exempel lodjurshona med ungar). På kontorstid kan du också ringa in rovdjursobservationer till länsstyrelsens rovdjurshandläggare. Telefon: 010-223 63 68
Förordnande rovdjursspårare
- Bo Adolfsson (sydvästra och södra länet).
Telefon: 070-549 80 61 - Anders Gunnarsson (östra, norra och centrala länet).
Telefon: 070-290 89 08 - Kjell Mohlin (centrala, östra och nordöstra länet).
Telefon: 070-213 96 95 - Sten Johansson (norra och centrala länet).
Telefon: 070-867 28 20 - Göran Hansson (norra och centrala länet).
Telefon: 070-928 62 92
Som ägare till tamdjur kan du skydda dina djur på vissa villkor, enligt 28 § jaktförordningen.
Jaktförordning (1987:905) Länk till annan webbplats.
Den som dödat ett rovdjur med stöd av denna paragraf är skyldig att anmäla händelsen till länsstyrelsen.
Vardagar 08.00 – 16.00 anmäls händelsen till Länsstyrelsens växel och till ordinarie handläggare (rovdjursansvarig).
Telefon Länsstyrelsens växel: 010-223 60 00
Under helger, ledighet och vardagar 16.00–08.00 sker anmälan till SOS Alarm på telefonnummer 08-4542027.
Länsstyrelsen gör därefter en besiktning på plats.
Foderskapande åtgärder för klövvilt
Projektet Vild & Bortskämd som drivs av bland annat Länsstyrelsen Skåne har tagit fram informationsfilmer om foderskapande åtgärder för klövvilt. Filmerna beskriver varför åtgärderna är viktiga och visar hur du kan skapa naturligt växande foder åt klövvilt i skogslandskap och jordbrukslandskap.
Projektet Vild & Bortskämd
Vild & Bortskämd är ett projekt som ska bidra till en klövviltstam i balans som kan leva av vad naturen har att ge.
Genom att sprida kunskap och uppfinna nya sätt att kommunicera ska Vild & Bortskämd förändra attityder, öka engagemanget för plantering av naturligt foder och förståelsen för de effekter som utfordring med t ex. matavfall kan ge.
Projektet är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne, Skogsstyrelsen, LRF Skåne, Naturskyddsföreningen Skåne, Högskolan i Halmstad, Jordägareförbundet Skåne-Blekinge, SLU Alnarp, Jägareförbundet, familjeskogsbrukare Ann Marke och Magnus Strandberg.
Projektet finansieras av Europeiska jordbruksfonden genom Skogsstyrelsen.
Kontakt
-
Ingemar Sjöberg
Handläggare jaktfrågor
Telefon 010-2236380
-
Linda Andersson
Vilthandläggare
Telefon 010-2236368