Bidrag för flyktingguider och familjekontakter
Länsstyrelsen kan hjälpa till med bidrag till integrationsinsatser som underlättar etablering i samhället, skapar nätverk, stödjer språkinlärning eller ger socialt stöd till ensamkommande barn.
Länsstyrelsen har möjlighet att bidra med ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter som riktas till nyanlända personer, ensamkommande barn och asylsökande personer. Vi ska arbeta för att stärka den civila sektorns roll och stödja samverkan mellan den civila sektorn och kommuner.
Vi ger ersättning till insatser som bedrivs utan vinstsyfte, och som kommunen genomför i egen regi eller tillsammans med en eller flera organisationer.
Insatserna ska syfta till att
- underlätta etableringen i samhället
- skapa nätverk
- stödja språkinlärning
- ge socialt stöd till ensamkommande barn.
Under 2024 förfogar länsstyrelserna över 31 miljoner för fördelning.
Prioriteringar
Under 2024 prioriterar Länsstyrelsen insatser som särskilt riktar sig till eller underlättar deltagande för föräldralediga och andra personer med små barn. Särskilt fokus ligger på insatser som stödjer språkinlärning för denna målgrupp. Länsstyrelsen prioriterar även insatser som genomförs i samverkan med idéburen sektor.
Målgrupp för insatserna
Insatserna ska vända sig till nyanlända invandrare och/eller asylsökande personer. I målgruppen ingår även ensamkommande barn som är asylsökande eller har uppehållstillstånd. En insats kan riktas till en eller flera av målgrupperna.
Insatserna kan vända sig till personer på flykt från Ukraina som omfattas av massflyktsdirektivet.
Ansökningsperiod
Under 2024 finns 742 000 kronor att fördela i länet. Ansökningsperioden öppnar den 15 februari och avslutas 1 maj.
Stöd för att underlätta ansökan
Om din organisation funderar på att ansöka om bidrag för en insats kan det vara bra att fundera genom projektplanen och viktiga perspektiv som är viktiga för att kunna få bidrag.
Jämställdhet handlar om mänskliga rättigheter och om demokrati. Om en rättvis fördelning av makt, kunskap och resurser och om att alla ska ha möjlighet att påverka samhällsutvecklingen. Jämställdhet handlar också om att ta tillvara människors kunskaper och erfarenheter.
En viktig del i arbetet med en bidragsansökan är att göra en jämställdhetsanalys. Inledningsvis bör ni kartlägga vilka utmaningar ni ser kring jämställdhet, för att därefter analysera dessa utmaningar. Efter det kan ni fundera på vilka åtgärder ni vill vidta och hur de åtgärderna kommer att bidra till en ökad jämställdhet.
Som stöd för arbetet har länsstyrelsen tagit fram ett antal frågor som ni kan använda er av då ni skriver er ansökan. Frågorna är tänkta just som ett stöd och de behöver inte besvaras ordagrant i ansökan.
1. Kartläggning
Fundera på vilka utmaningar som finns ur ett jämställdhetsperspektiv och gör en enkel kartläggning. Kartläggningen behöver inte vara omfattande, men ska ge en lättöverskådlig bild av om och i så fall hur kön påverkar deltagande och insatser. Exempel på frågor som ni kan ställa er är:
- I den målgrupp som vi planerar att rikta oss till, hur ser könsfördelningen ut? Hur många kvinnor och män?
- Har kvinnor och män samma möjligheter att delta i de insatser som erbjuds, eller finns det skillnader?
- Hur ser behoven ut hos kvinnor och män? Skiljer sig behoven åt?
- Har både kvinnors och mäns behov och erfarenheter legat till grund för planeringen av insatserna?
- Finns det någon skillnad i vilka insatser som tillhandahålls för kvinnor och män i dagsläget?
- Hur fördelas resurserna för kvinnor och män?
- Finns det någon annan könsuppdelad statistik som kan användas som underlag för behovsanalysen i ansökan?
2. Analys
Med utgångspunkt i resultaten av kartläggningen bör en analys genomföras av de utmaningar som finns ur ett jämställdhetsperspektiv. Analysarbetet är en hjälp för att ringa in vilka områden/problem som finns och där åtgärder kan vidtas. Exempel på frågor som ni kan ställa er i analysarbetet är:
- Vilka slutsatser avseende jämställdhet kan vi dra från den kartläggning som genomförts?
- I det fall slutsatsen är att det finns en ojämställdhet mellan kvinnor och män, vad beror denna ojämställdhet på?
- Vad får ojämställdheten för konsekvenser, för individer och för samhället?
- Vad blir konsekvenserna för jämställdheten i insatsen om vi inte genomför några åtgärder?
- Vad blir konsekvenserna om vår planerade insats inte genomförs?
3. Åtgärder
Utifrån kartläggningen och analysen, vad kan ni göra för att motverka ojämställdhet? Vilka konkreta åtgärder kan ni vidta? Även i de fall då det inte finns stora skillnader för kvinnor och män i en verksamhet kan man behöva vidta åtgärder för att fortsätta ha en jämställd verksamhet. Exempel på frågor som ni kan ställa er är:
- Hur och på vilket sätt bidrar vår insats till att minska ojämställdhet mellan kvinnor och män?
- Vilka konkreta åtgärder kopplade till jämställdhet kan vi vidta inom ramen för insatsen (exempelvis riktade informationsinsatser, anpassade tider för aktiviteter etc.)?
- Kommer insatsens resultat till nytta för båda könen?
- Bidrar insatsen till att bryta traditionella könsmönster?
Ansök om bidrag för flyktingguider och familjekontakter
Skicka in din ansökan via e-tjänsten när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.
Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport
Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.
Beviljade projekt
Bräcke kommun
Projektnamn: Hälsopepp och kvinnors väg till innanförskap
Insatsen syftar till att underlätta deltagandet för utrikesfödda kvinnor och kvinnor med små barn i hälsofrämjande aktiviteter samt skapa nätverk, stödja språkinlärning och underlättar etablering i samhället. Den primära målgruppen som nås i projektet är utrikesfödda kvinnor och även kvinnornas familjer och framför allt barnen. Av ansökan framgår att insatsen syftar till att bidra till mer kunskap till utrikesfödda kvinnor om hälsa och varför rörelse och motion är viktigt. Kopplingen mellan fysisk och psykisk hälsa är i fokus. Projektet erbjuder hälsokunskap och aktiviteter med låg tröskel. I samband med detta kommer kvinnorna även ut i sammanhang där de lär känna etablerade svenskar och öva på det svenska språket. Samverkan sker med idéburen sektor och organisationen Hej Främling
Period: 1 september 2024 – 31 augusti 2025
Kontaktperson: Lena Persson, lena.persson@bracke.se
Strömsunds kommun
Projektnamn: Integrationsinsatser/pappagrupper 2024-2025
Projektet syftar till att underlätta för nyanlända föräldrar att utöva sitt föräldraskap i det svenska samhället samt med sina barn aktivt ta del av de ordinarie fritidsverksamheter som erbjuds runt om i kommunen. Insatsens mål är att hjälpa till att skapa nätverk samt få kontakt med samhällsviktiga personer och funktioner för etableringsprocessen. Gruppverksamheten kan bidra till och underlätta denna process genom att vara nätverksbyggande och ha en kontaktskapande roll. Insatsen stödjer språkinlärning genom gruppverksamheter som bidrar till deltagarnas språkutveckling. I projektet kommer det finnas ett fokus på pappagrupper och pappans roll i sin familj och ge papporna möjligheten att hitta sin plats i det nya samhället genom att få diskutera mansroller, mansnormer och papparoller.
Period: 1 augusti 2024 – 31 maj 2025
Kontaktperson: Elisabeth Lindholm , elisabeth.lindholm@stromsund.se
Åre kommun
Projektnamn: Stärkt språk - starka relationer
Projektets syfte är att underlätta etableringen i det svenska samhället genom att stödja språkinlärningen hos målgruppen utrikesfödda föräldrar med fokus på föräldralediga. Ett nära samarbete mellan Åre kommuns enhet Bibliotek och samhällsvägledning, Familjecentralen och Studieförbundet Vuxenskolan skulle ge förutsättningar att prova metoder och hitta arbetssätt som underlättar målgruppens etablering i samhället. Insatsen syftar till att via aktiviteterna skapa starkare nätverk som bygger starka relationer över åldersgränser och över olika kulturer, ge målgruppen möjlighet till naturliga mötesplatser och skapa förståelse för hur biblioteket kan vara en källa till språkstimulans. Skapa möjlighet till diskussion och ökad kunskap kring föräldraskap och ge målgruppen möjlighet att tillsammans med andra föräldrar utforska föräldraskap genom diskussion i grupp.
Period: 1 januari – 31 december 2025
Kontaktperson; Hanna Moback, hanna.moback@are.se
Östersunds kommun
Projektnamn: Framåt med hjärta för mer delaktighet
Insatsen syftar till att underlätta deltagandet för föräldralediga och andra personer med små barn samt skapar nätverk, stödja språkinlärning och underlättar etablering i samhället. Projektet riktar sig särskilt till nyanlända och utrikesfödda föräldrar med barn före skolåldern men föräldrar med äldre barn kan även de komma att nås. Insatsens mål är att fler nyanlända och utrikesfödda föräldrar ska uppleva en trygghet i sina rättigheter och skyldigheter som förälder och en kunskap om vad föräldraskapsstöd i svensk kontext innebär. Fler ska känna till Familjelotsen, samt andra relevanta verksamheter och föreningar, få möjlighet att utvecklas både som förälder och i sin etablering i Sverige.
Period: 1 september 2024 – 30 november 2025
Kontaktperson: Camilla Wiktorsson Sand, camilla.wiktorsson.sand@ostersund.se
Krokoms kommun
Projektnamn: Familjeintegration i Krokom
Projektet syftar till att nyanlända föräldralediga och personer som är hemma med små barn som bor i Krokoms kommun ska bjudas in och delta i de aktiviteterna som finns för föräldralediga i kommunen. Målgruppen ska få möjlighet att utvecklats i det svenska språket, bli tryggare i sin föräldraroll samt mer delaktig i det svenska samhället och skapa nya nätverk. Målgruppen är nyanlända föräldralediga och andra personer med små barn i Krokoms kommun. Länsstyrelsen bedömer att insatsen faller väl inom ramen av syftet med de sökta medlen då den syftar till att underlätta deltagandet och språkinlärning för föräldralediga och andra personer med små barn samt skapar nätverk och underlättar etablering i samhället. Huvudsakliga målgruppen är nyanlända föräldralediga och andra personer med små barn i Krokoms kommun.
Period: 1 januari – 31 oktober 2024
Kontaktperson:
Lena Andersson, lena.andersson@krokom.se
Ragunda kommun
Projektnamn: Kul Tur och Fri Tid - språkstödjande insatser för föräldrar som är nyanlända eller massflyktingar
Projektets syfte är att stärka målgruppens nätverk och relationer med svenskfödda samt bibehålla och stärka kunskap i svenska språket under föräldraledighet och småbarnsår samt att stärka föräldrarollen i en svensk kontext.
Förväntad effekt är att målgruppen ska bli mer jämlik i samhället, fram för allt med avseende på kommunikation, delaktighet i demokratiska processer, kontaktnät och kunskap om lokalt utbud av fritidsaktiviteter, föreningar mm.
Insatsens övergripande mål är att deltagare i projektet ska bli bättre på att kommunicera på svenska, muntligt och skriftligt, analogt och digitalt samt att det lokala utbudet av offentliga möten, fritids- och friluftsaktiviteter, kulturella evenemang mm ska bli mer tillgängligt för målgruppen. Slutligen att deltagarna ska uppleva en större gemenskap med andra föräldrar och i sammanhang där svenska är huvudspråk.
Period: 1 januari – 31 augusti 2024
Kontaktperson:
Elisabeth Johnsson, elisabeth.johnsson.@ragunda.se
Åre kommun
Projektnamn: Stärkta föräldrar
Projektet syftar till att formen och strukturen för föräldraskapsstöd till målgruppen är förankrade och där det är möjligt en del av ordinarie verksamhet, i kommunens integrationsarbete såväl som hos andra relevanta aktörer. Projektet riktar sig till utrikesfödda föräldrar.
Fokus kommer att ligga mycket på småbarnsföräldrar, både de som är hemma och de som arbetar eller studerar, men även på föräldrar med äldre barn. Genom att fortsätta samarbetet med andra aktörer som träffar målgruppen, kommer målgruppen att nås med relevant information.
En viktig del i föräldraskapsstödet är ett ökat deltagande i befintliga föräldrautbildningar, både utbildningar för blivande/nyblivna föräldrar och för föräldrar med äldre barn.
Målet är även ett ökat deltagande i aktiviteter som vidgar målgruppens nätverk och kontakt med samhället, t.ex. kyrkans verksamhet för föräldralediga och föreningslivet. Genom ökat deltagande i olika aktiviteter kommer föräldrarna också ha bättre förutsättningar för ett större och verifierat kontaktnät och därmed främja språkinlärningen och kunskapen om hur ett föräldraskap kan se ut i svenskkontext.
Förhoppningen är att projektet på sikt bl. a. ska bidra till att nyanlända föräldrar har en större verktygslåda i sitt föräldraskap, ökad jämställdhet i familjer, ökad kunskap om sexuell hälsa och att man vet vart man ska vända sig för att få stöd och hjälp.
Period: 1 januari – 31 december 2024
Kontaktperson:
Kicki Lundström, kicki.lundstrom@are.se
Östersunds kommun
Projektnamn: Förstudie delaktighet för deltagande
Familjelotsen riktar sig till familjer med barn 0-17 år och arbetar med förebyggande föräldraskapsstöd. Stödet ges på service, enskilt och i grupp. Familjelotsen erbjuder idag verksamhet anpassad för målgruppen utrikesfödda och nyanlända familjer. Erfarenheter från tidigare arbete visar på behov av att kontinuerligt undersöka vilka målgrupper verksamheten når och inte når.
Förväntade mål med förstudien i projektet är att få reda på vad nyanlända personer med barn 0-6 år önskar och behöver gällande föräldraskapsstöd. För att nå målgruppen kommer de i förstudien använda sig av redan befintliga samarbetsparters, som träffar målgruppen i sin verksamhet. Önskan är att nå ut till nyanlända föräldrar själva, utrikesfödda föräldrar med erfarenhet av att vara nyanländ förälder, samt till professionella och ideellt engagerade.
Förväntat är att med hjälp av olika metoder, som enkäter, intervjuer och fokusgrupper nå en ökad kunskap om upplevelsen av vad man som förälder erbjuds utifrån sitt föräldraskap när man kommer som nyanländ till Östersunds kommun, och vad man mer önskar/hade önskat både när det kommer till form och innehåll.
Syftet med detta är att se om den verksamhet Familjelotsen idag motsvarar behov och förväntningar eller om justeringar behöver göra i innehåll eller form för att bättre matcha målgruppens behov. Detta för att verksamheten Familjelotsen framåt ska nå ökad tillgänglighet för målgruppen och kunna bidra till skyddsfaktorn trygga föräldrar även för barn till nyanlända föräldrar, till ett utökat nätverk och ett underlättande av etablering i samhället, genom möjligheten att vara en aktiv förälder.
Period: 1 januari – 31 december 2024
Kontaktperson:
Karin Källström, karin.kallstrom@ostersund.se
Härjedalens kommun
Projektnamn: Hälsopepp och hälsoguide för en meningsfull fritid
Projektet ska bidra till mer kunskap om hälsa och varför det är viktigt att röra på sig för att må bra. Med särskilt fokus på kvinnor vill Härjedalens kommun tillsammans med föreningen Hej Främling ge målgruppen möjlighet att utforska sin egen hälsa och rörlighet i koppling till sitt välmående.
Målet med Hälsoguide för en meningsfulls fritid är att människor som vanligtvis inte träffas kan mötas för att främja integrationen i samhället och få fler svenskfödda att delta i våra aktiviteter. Förhoppningen är att nyanlända och föräldralediga hittar möjlighet till förbättrad fysisk och psykisk hälsa, en enklare väg till att bli etablerad i det som vi som bott här längre gör på vår fritid och ett långsiktigt bättre liv. Vidare är förhoppningen är att personer blir aktiva i en förening samt får in rörelse som rutin i sin vardag i och med denna insats.
Huvudsakliga målgruppen är föräldralediga, nyanlända samt svenskfödda. För familjer med barn kommer insatsen även att handla om att guida dessa till hälsofrämjande och meningsfulla aktiviteter som passar dem. Insatsen kommer att arbeta för att peppa och guida så många som möjligt och till en så stor bredd av aktiviteter som möjligt, för att alla skall kunna hitta var de passar in och mår bra.
Period: 1 januari – 31 december 2024
Kontaktperson:
Kenneth Bergman, kenneth.bergman@herjedalen.se
Ragunda kommun
Projektnamn: Stärka familjer och nätverk i Ragunda kommun
Målsättningen med projektet är att underlätta etablering samt stärka nätverk och svenska kunskaper samt stärkt föräldraförmåga sett till en svensk kontext. En annat mål är förbättrad kommunikation mellan individer och samhällsaktörer. Projektet kommer att arbeta uppsökande och kartlägga målgruppens behov och önskemål genom djupintervjuer och en enkätundersökning. Utifrån resultatet kommer aktiviteter att planeras och genomföras. Ju mer individerna vet om föräldraskap i en svensk kontext kan man uppnå ökad delaktighet, tryggare vårdnadshavare vilket i sin tur främjar och stärker barns rättigheter. Målgrupp nyanlända samt individer som kommit till Sverige från Ukraina och blivit beviljade uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
Kontaktpersoner:
Elin Dahlin, elin.dahlin@ragunda.se
Elisabeth Johnsson, elisabeth.johnsson.@ragunda.se
Krokoms kommun
Projektnamn: Växa tillsammans 22/23
Projektet går ut på att motivera och bjuda in föräldralediga och få möjlighet att delta i samhället under sin föräldraledighet. Att delta i aktiviteter som samhället erbjuder alla föräldralediga och träffa andra föräldrar, både nyanlända och svenskfödda. Projektet vill öka individens möjlighet att bygga relationer och skapa nätverk och kontaktytor samt träna på det svenska språket. Både nya nätverk och ökad kunskap i svenska gör det lättare att etablera sig i samhället när föräldraledigheten tar slut. Man uppmuntrar föräldrarna att dela på föräldraledigheten och att delta i aktiviteterna så att även pappor känner sig inkluderade och välkomna. Projektet främjar jämlikhet genom att stärka föräldraledigas nätverk och språkförmåga. Målet är att projektet ska anställa två projektdeltagare som är nyanlända. Målgruppen består av nyanlända föräldralediga samt medföljande barn.
Kontaktpersoner:
Lena Andersson, lena.andersson@krokom.se
Britta Pettersson, britta.pettersson@krokom.se
Bräcke kommun
Projektnamn: Hälsopepp och hälsoguide för en meningsfull fritid
Målet med projektet är att bidra till mer kunskap och hälsa och varför rörelse är viktigt för att må bra, ett särskilt fokus kommer vara på kvinnor. Projektet kommer att guida målgruppen till etablerade gratis hälsofrämjande aktiviteter i kommunen med hopp om en start av en ny hälsosam vana. Hälsoguiden ska fungera som målgruppens resurs och en brygga mellan etablerade kultur- och fritidsaktiviteter i Bräcke kommun och som ännu inte hittat till gemenskap i en förening eller aktivitet. Hälsoguiden kommer möta upp varje grupp eller individ till en bredd av olika kultur- och fritidsaktiviteter för att kunna testa olika saker och förhoppningsvis hitta sin mötesplats och sitt nätverk. Målgrupp nyanlända, asylsökande samt individer som kommit till Sverige från Ukraina och blivit beviljade uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
Kontaktpersoner:
Ylva Eliasson, ylva.eliasson@bracke.se
Siri Lenes, siri.lenes@bracke.se
Härjedalens kommun
Projektnamn: Hälsopepp och hälsoguide för en meningsfull fritid
Målet med projektet är att bidra till mer kunskap och hälsa och varför rörelse är viktigt för att må bra, ett särskilt fokus kommer vara på kvinnor. Projektet kommer att guida målgruppen till etablerade gratis hälsofrämjande aktiviteter i kommunen med hopp om en start av en ny hälsosam vana. Hälsoguiden ska fungera som målgruppens resurs och en brygga mellan etablerade kultur- och fritidsaktiviteter i Härjedalens kommun och som ännu inte hittat till gemenskap i en förening eller aktivitet. Hälsoguiden kommer möta upp varje grupp eller individ till en bredd av olika kultur- och fritidsaktiviteter för att kunna testa olika saker och förhoppningsvis hitta sin mötesplats och sitt nätverk. Målgrupp nyanlända, asylsökande samt individer som kommit till Sverige från Ukraina och blivit beviljade uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
Ort/kommun: Härjedalens kommun
Kontaktpersoner:
Kenneth Bergman, kenneth.bergman@herjedalen.se
Jeanette Hansen, jeanette.hansen@herjedalen.se
Åre kommun
Projektnamn: Starka strukturer för stärkta föräldrar
Som ny i det svenska samhället saknar föräldrar ofta nätverk och kontakt med andra föräldrar utanför den egna gruppen, föräldrar som är etablerade i samhället. Det finns brist på information och kunskap hos nyanlända kring hur föräldraskap kan se ut i Sverige. Med de insatser som planeras göra är målet att en struktur för fortsatt arbete med fokus på föräldraskapsstöd, nätverk och inkludering ska implementeras i kommunen. Förhoppningen är att detta arbete ska leda till att målgruppen ska bli stärkta i deras föräldraskap och att relationen mellan barn och förälder ska bli trygg och tydlig. Till följd av det kan barn och unga få möjligheten att vara just barn och unga. Då det är en kort projekttid är det svårt att mäta långsiktiga effekter men målet är som nämnt att kartlägga behov för att kunna forma strukturer för att även i framtiden kunna främja etablering i samhället och skapa starka nätverk för målgruppen. Fokus för direkt deltagande i insatsen ligger på nyanlända föräldrar. Deras barn kan till viss del även de komma att vara deltagare, då framför allt ungdomar.
Ort/kommun: Åre kommun
Kontaktpersoner:
Kicki Lundström Persson, kicki.lundstrom@are.se
Strömsunds kommun
Projektnamn: Integrationsinsatser 2023
Strömsunds Kommun har under ett flertal år tagit emot nyanlända från en mängd olika länder. Resurscentrum (RC) erbjuder stöd i integrationsfrågor och riktar sig både till kommunens invånare och enskilda verksamheter. RC är ett tvärprofessionellt team som arbetar med och för nyanlända barn, ungdomar och deras familjer, oavsett ursprung eller anledning till migration. Projektet vill bidra till att underlätta för nyanlända föräldrar att utöva sitt föräldraskap i det svenska samhället genom att ge information, utrymme att i grupp pröva sina erfarenheter, tankar och synpunkter när det gäller att vara förälder. Vi vill även inspirera föräldrarna att tillsammans med sina barn aktivt ta del av de ordinarie fritidsverksamheter som erbjuds runt om i kommunen.
Gruppverksamheten kan bidra till och underlätta denna process genom att vara nätverksbyggande och ha en kontaktskapande roll. Sekundärinflyttade familjer, de som inte har bott länge på orten och inte har haft möjlighet att etablera sig i det nya samhället, är i stort behov att få kontakt med samhällsviktiga personer och funktioner, som vi vet kan spela en stor roll i etableringsprocessen. Konflikthantering/medling ger möjlighet till lärande och kan underlätta individens integrationsprocess. Insatserna vänder sig till nyanlända invandrare och/eller asylsökande personer samt till personer på flykt från Ukraina som omfattas av massflyktsdirektivet.
Ort/kommun: Strömsunds kommun
Kontaktpersoner:
Elisabeth Lindholm, elisabeth.lindholm@stromsund.se
Marie Lidberg, marie.lidberg@stromsund.se
Hälsopepp & hälsoguide för innanförskap
Huvudsakliga målgruppen är nyanlända vuxna, nyanlända familjer och dess ungdomar samt asylsökande. Målgruppen nyanlända, asylsökande och ungdomar i nyanlända familjer har ett större behov av guidning till det kultur- och fritidsliv samt friluftsliv som finns inom hela kommunen och på sikt kan underlätta etablering.
Vi vill guida in till det som erbjuds i kommunen, och att bygga goda relationer är en viktig ingrediens för att fler ska våga sig iväg och återkomma. Denna guidning vill kommunen förstärka genom en ny resurs, samtidigt som kontakten till målgruppen behöver komma från en annan part, tror vi.
För att lyckas med en hälsoguide tror vi också att vi behöver använda oss av vårt koncept hälsopepp för att öka kunskapen om hälsa bland våra deltagare. Hälsopepp är vårt utarbetade koncept där vi ökar deltagarnas kunskap om kroppen och deras hälsa i kombination med att vi genomför en fysisk aktivitet.
Period: 1 januari – 31 december 2022
Bräcke kommun
Kontaktperson:
Lena Persson, lena.persson@bracke.se
Projekt UD Ung & Delaktig
Insatsen syftar främst till etablering i samhället och till skapande av nätverk. Med målsättning att nätverket ska leva vidare av egen kraft efter avslutat projekt. Genom gemenskap och sociala nätverk mellan barn och ungdomar och människor i civilsamhället anses både kontaktnät och etablering underlättas. Vår projektidé bygger på inspiration från Skövde kommun, Café Nyfiket och där vi vill ha en mötesplats, för digitala och fysiska möten med inbjudna gäster, föreläsare och inspiratörer.
En röd tråd ska vara delaktigheten och inflytandet hos deltagarna, det ska vara deras önskemål om innehållet i de träffar som blir. Som exempel har Skövde haft föreläsningar med studenter från Högskolan och bostadsföretag.
Period: 1 december 2021 – 31 december 2022
Östersunds kommun
Kontaktperson:
Ida Totland, ida.totland@ostersund.se
Integrationsnätverket för föräldrar
Den förälder som är föräldraledig tappar ofta en stor del av svenskan under den tid hen har uppehåll från SFI. Ett sätt att förebygga detta är att skapa nätverk där det finns större möjligheter att använda svenska språket. Vi vill underlätta för nyanlända föräldrar att på sitt modersmål eller med hjälp av språkstöd ta del av det föräldraskapsstöd som redan finns, vi vill med detta och andra aktiviteter skapa nya nätverk och vi vill erbjuda tillfällen att lära sig att använda dator för att bland annat kunna ta del av det allt mer digitaliserade utbud som riktar sig till föräldrar.
Period: 1 september 2021 – 31 december 2022.
Ragunda kommun
Kontaktperson:
Elisabeth Johnsson, elisabeth.johnsson@ragunda.se
SFI för föräldralediga och hemmavarande med barn
Fler av kommunens olika verksamheter ser att många nyanlända som är föräldralediga blir borta från sociala sammanhang, inklusive SFI, under en lång tid vilket gör att det dels tar lång tid att lära sig det svenska språket, dels att det tar längre tid att integrera sig i det svenska samhället då det inte kan svenska. Det är fortsatt svårt för nyanlända att kombinera studier på SFI med att samtidigt ansvara för att ta hand om sitt barn dagtid.
Vuxenutbildningen Åre kommun erbjuder i dagsläget SFI för föräldralediga och hemmavarande med barn och då kan föräldern ha med sig sitt/sina barn till SFI. Detta är en väletablerad verksamhet som finansierats med statsbidrag från Länsstyrelsen. Den är förankrad i kommunen. Vuxenutbildningen och andra kommunala verksamheter, så som Inflyttarservice, Individ- och familjeomsorgen och skolorna,
vittnar om både nyttan och vikten av SFI för föräldralediga.
Utifrån att det finns fortsatt behov av denna verksamhet, att verksamheten vill fortsätta utveckla konceptet samt att det är en viktig pusselbit för att undvika utanförskap skulle det underlätta om det finns projektmedel att genomföra verksamheten med.
Period: 16 augusti 2021 – 23 juni 2022
Åre kommun
Kontaktperson: Kicki Eriksson, kicki.eriksson@are.se
Föräldragrupper 2022
Projektets insatser riktar sig till nyanlända pappor och mammor med särskilt fokus på föräldralediga. Projektet vill bidra till att underlätta för nyanlända föräldrar att utöva sitt föräldraskap i det svenska samhället genom att ge information, utrymme att i grupp pröva sina erfarenheter, tankar och synpunkter när det gäller att vara förälder. Vi vill även inspirera föräldrarna att tillsammans med sina barn aktivt ta del av de ordinarie fritidsverksamheter som erbjuds runt om i kommunen. Skapa nätverk, nyanlända inkluderat sekundärinflyttade familjer, de som inte har bott länge på orten och inte har haft möjlighet att etablera sig i det nya samhället, är i stort behov att få kontakt med samhällsviktiga personer och funktioner, som vi vet kan spela en stor roll i etableringsprocessen.
Gruppverksamheten kan bidra till och underlätta denna process genom att vara nätverksbyggande och ha en kontaktskapande roll. Stödja språkinlärning, Alla gruppverksamheter kommer på ett naturligt sätt att bidra till deltagarnas språkutveckling. Det är viktigt man kan lära sig det svenska språket på ett annat sätt än genom traditionell undervisning. All verksamhet genomförs på svenska, men i viss mån kommer språkstöd att finnas till hands.
Period: 1 november 2021 – 30 juni 2022
Strömsunds Kommun
Kontaktperson: Elisabeth Lindholm, elisabeth.lindholm@stromsund.se
Fördel föräldraledig
Vi skapar en strukturerad metod med kontaktpersoner inom olika kultur- och/eller språkgrupper för att tidigt fånga upp föräldralediga och inspirera att delta i aktiviteter. Denna grupp blir en nyckelfunktion som vi vill satsa på med utbildning och erfarenhetsutbyten dem emellan.
Period: 1 september 2021 – 31 december 2022
Östersunds kommun
Kontaktperson: Sigrid Landgren, sigrid.landgren@ostersund.se
Hälsopepp & hälsoguide för innanförskap
Insatsen syftar till att stärka rätten till en mer jämlik hälsa för nyanlända, asylsökande och ungdomar. Krokoms kommun avser inom ramen för insatsen, i samverkan med Hej Främling! Och Krokoms Internationella Vänskapsförening ge målgruppen en ökad kunskap om den egna hälsan, kroppen och balans i livet samt en hälsoguide för innanförskap som ska underlätta i etableringen i samhället.
Period: 1 september 2021 – 31 augusti 2022
Krokoms kommun
Kontaktperson: Lena Andersson, lena.andersson@krokom.se