Snöfall i Jämtlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

ANDTS-samordning

Länsstyrelsen samordnar arbetet mot alkohol, narkotika, doping, tobak samt spel om pengar i länet.

Vårt uppdrag är bland annat att

  • stödja att den nationella ANDTS-politiken genomförs i länet
  • utveckla ett långsiktigt kunskapsbaserat regionalt och lokalt arbete
  • utveckla tvärsektoriella insatser i kommuner och regioner
  • stödja samarbete på lokal, regional och nationell nivå
  • utbildning och kompetensutveckling i länet.

Vi samordnar ett regionalt nätverk för länets kommuner med syfte att sprida kunskap och möjliggöra erfarenhetsutbyte. Andra viktiga aktörer på lokal och regional nivå som vi samverkar med är polis, tull, region, idéburen sektor, näringsliv med flera.

Lustgas som berusningsmedel

Lustgas som berusningsmedel har blivit allt vanligare bland ungdomar och unga vuxna. Många tror att lustgas är ofarligt, men det stämmer inte. Den som använder lustgas i berusningssyfte riskerar allvarliga skador på nervsystemet och hjärnan.

Riskerna med att berusa sig på lustgas, Giftinformationscentralen Länk till annan webbplats.

Informationspaket för att öka medvetenhet

För att skapa medvetenhet om problemet och öka kunskapen om riskerna har vi tillsammans med Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten tagit fram information till dig som möter unga i sin dagliga verksamhet. Materialet finns att ladda ner hos Läkemedelsverket.

Lustgas som berusningsmedel, Läkemedelsverket Länk till annan webbplats.

Strategi för alkohol, narkotika, dopning, tobakspolitiken och spel om pengar

Målet med arbetet är ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaks- och nikotinbruk. Vi arbetar också för att minska skadeverkningarna av överdrivet spelande.

För att nå dit arbetar vi efter sju långsiktiga mål:

  1. Tillgången ska minska
  2. Barn och unga ska skyddas
  3. Främjande och förebyggande arbete
  4. Minska skadligt bruk
  5. Tillgång till en god och jämlik vård
  6. Minska skador och dödlighet
  7. Internationellt arbete

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken samt spel om pengar 2022–2025, Regeringen Länk till annan webbplats.

Så arbetar vi i Jämtlands län

Länsstyrelsen samlar regelbundet länets kommuner och andra organisationer i flera nätverk för att stärka det lokala förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning och tobak. Nätverksträffar är ofta tematiska utifrån nätverkens behov, och innehåller både erfarenhetsutbyten och kompetensutveckling för nätverkens medlemmar.

Regional strategi som stöd för länets gemensamma arbete

Den regionala ANDTS-strategin för 2022-2026 syftar till att bidra till ett systematiskt arbete för att minska användandet av ANDTS, till ytterligare samverkan mellan organisationer och professionella inom området samt utgör ett underlag för uppföljning av vårt regionala arbete.

Flera nätverk stärker det lokala förebyggande arbetet

Här följer några exempel på nätverk eller samarbeten i och utanför länet.

Tillsammans mot illegala försändelser och Full koll

Andra exempel på länsstyrelsens samordning inom politikområdet, är metoden Tillsammans mot illegala försändelser och utveckling och spridning av kommunikationsinsatsen Full koll till föräldrar och andra viktiga vuxna om ungdomar, alkohol och andra droger. Vi fungerar som en länk mellan lokal och nationell nivå.

Mer information om Tillsammans mot illegala försändelser finns på följande sida:

Brottsförebyggande arbete

Kunskapsdagar

Vi samarrangerar gärna kunskapsdagar med andra uppdrag inom länsstyrelsens ansvarsområden och med andra aktörer som Kommunförbundet, Region Västernorrland och Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning. Arbetet ska bidra till att uppfylla det nationella folkhälsomålet, likväl som Agenda 2030.

Komiker slår hål på langarmyter

Nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Med hjälp av komikern Lucas Simonsson vill Länsstyrelsen påverka unga vuxna att inte köpa ut.

Se klippet på webbplatsen youtube Länk till annan webbplats.

Fem tips till tonårsföräldrar inför skolavslutningen

  • Visa att du bryr dig
    Prata med din tonåring om skolavslutningen, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol och vad som gäller i er familj.
  • Bjud inte på alkohol och köp inte ut
    Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar.
  • Hjälp till att säga nej
    Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.
  • Håll kontakten
    Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.
  • Kom överens med andra föräldrar
    Prata med andra föräldrar om vad som gäller för deras barn. Ibland kan det vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i diskussionerna med din tonåring.

Stöd i hur du hjälper din tonåring

Länsstyrelsen har tagit fram broschyrer som kan vara till stöd och hjälp inför samtal med tonåringar om alkohol, tobak och droger. Broschyrerna handlar om:

  • alkohol
  • cannabis
  • tobak och nikotin
  • tramadol
  • lustgas.

Broschyrerna finns på flera språk: arabiska, dari, engelska, kurdiska, persiska, somaliska, spanska, svenska, tigrinja och turkiska. Broschyren om lustgas finns också på ukrainska.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Lustgas-Använder-din-tonåring-lustgas_Ukrainska.pdf Pdf, 1.6 MB. 1.6 MB 2024-04-02 11.24

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss