Tillsyn inom alkohol, tobak och nikotinprodukter
Du som arbetar med frågor som rör alkohol, tobak och tobaksfria nikotinprodukter på en kommun kan få vägledning i arbetet. Om din kommun fattar beslut om till exempel tillstånd för servering av alkohol ska du skicka in det till oss.
Länsstyrelsen har ett regionalt tillsynsansvar och Folkhälsomyndigheten har ett centralt tillsynsansvar.
Kommunen ansvarar för att besluta om serveringstillstånd och genomföra tillsyn för att kontrollera att restauranger följer alkohollagen. Likaså ansvarar kommunen för tillsyn i butiker som säljer folköl. Kommunen har också ansvar för beslut om tillstånd för försäljning av tobak och liknande produkter och tillsyn av försäljningsställen och rökfria miljöer.
Det finns även andra aktörer som Polismyndigheten, Konsumentverket och Tullverket som har ansvar för alkohol- och tobakstillsyn inom specifika frågor.
Skicka in ditt kommunala beslut
Du som arbetar på en kommun och fattar beslut enligt alkohollagen, lagen om tobak och liknande produkter samt lagen om tobaksfria nikotinprodukter ska skicka beslutet till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen kan följa och granska beslutet som en del av det regionala tillsynsansvaret.
Så arbetar vi i Jämtlands län
Länsstyrelsen samlar regelbundet länets kommuner och andra organisationer i flera nätverk för att stärka det lokala förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning och tobak. Nätverksträffar är ofta tematiska utifrån nätverkens behov, och innehåller både erfarenhetsutbyten och kompetensutveckling för nätverkens medlemmar.
Regional strategi som stöd för länets gemensamma arbete
Den regionala ANDTS-strategin för 2022-2026 syftar till att bidra till ett systematiskt arbete för att minska användandet av ANDTS, till ytterligare samverkan mellan organisationer och professionella inom området samt utgör ett underlag för uppföljning av vårt regionala arbete.
Flera nätverk stärker det lokala förebyggande arbetet
Här följer några exempel på nätverk eller samarbeten i och utanför länet.
Tillsammans mot illegala försändelser och Full koll
Andra exempel på länsstyrelsens samordning inom politikområdet, är metoden Tillsammans mot illegala försändelser och utveckling och spridning av kommunikationsinsatsen Full koll till föräldrar och andra viktiga vuxna om ungdomar, alkohol och andra droger. Vi fungerar som en länk mellan lokal och nationell nivå.
Mer information om Tillsammans mot illegala försändelser finns på följande sida:
Kunskapsdagar
Vi samarrangerar gärna kunskapsdagar med andra uppdrag inom länsstyrelsens ansvarsområden och med andra aktörer som Kommunförbundet, Region Västernorrland och Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning. Arbetet ska bidra till att uppfylla det nationella folkhälsomålet, likväl som Agenda 2030.
Få vägledning i tillsynsarbetet
Du som arbetar på en kommun med tillsyn enligt alkohollagen, lagen om tobak och liknande produkter eller lag om tobaksfria nikotinprodukter kan få vägledning från oss. Länsstyrelsen kan anordna utbildningsinsatser, nätverksträffar och individuell rådgivning som stöd i arbetet.
För dig som arbetar med ekonomiska bedömningar kopplat till serverings- och tobakstillstånd finns den så kallade Lingonboken. Lingonboken är en vägledning som har tagits fram i samarbete med Folkhälsomyndigheten, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.
I vägledningen finns bilagor till mallarna för remisser till Skatteverket för alkoholärenden. Vill du ha bilagorna som word-fil? Skicka e-post till alkohol.tobak.vastragotaland@lansstyrelsen.se så skickar vi bilagorna.
Mer om Länsstyrelsens ansvar inom alkohol, tobak och nikotinprodukter
Förutom ett regionalt ansvar för tillsyn och vägledning inom alkohol, tobak och nikotinprodukter har Länsstyrelsen också ansvar för samordning mellan myndigheter och kommuner för att underlätta samarbetet. Länsstyrelsen har också uppdrag att:
- föra ut den statliga politiken regionalt.
- fånga upp viktiga frågor på lokal och regional nivå och att föra dem vidare till nationell nivå.
Förstärkt alkohol- och tobakstillsyn 2021–2025
Länsstyrelsen har ett särskilt regeringsuppdrag om förstärkt alkohol- och tobakstillsyn. Nuvarande uppdrag gäller under åren 2021–2025. I uppdraget ingår att utveckla och kvalitetssäkra arbetet med en strukturerad och likvärdig alkohol- och tobakstillsyn.
Uppdrag om förstärkt alkohol- och tobakstillsyn 2021–2025, regeringen Länk till annan webbplats.