Food education for the future
Food education for the future är ett samarbetsprojekt mellan Sverige, Finland och Norge och fokuserar på skolan och lärandets betydelse för hållbara livsmedelssystem i nordligaste Skandinavien.
Utgångspunkten för projektet är gemensamma utmaningar med klimatförändringar och låg försörjningsgrad av livsmedel.
Det övergripande syftet är att stärka lärares kompetens och skolors möjligheter att undervisa om hållbar livsmedelsproduktion genom att:
- Skapa kunskap och underlätta kunskapsspridning om samband mellan lokal matproduktion, hållbar utveckling och självförsörjningsgrad av livsmedel.
- Sammanföra modern kunskap med traditionell kunskap om matproduktion.
- Utveckla och stötta nätverk mellan matproducenter, lärare och andra utbildningsaktörer.
- Skapa möjligheter för skolor att besöka och samverka med lokala matproducenter, exempelvis lantbrukare, fiskare, trädgårdsodlare eller renskötare.
Ett undervisningsmaterial kommer att utvecklas i projektet och en kurs för lärare, livsmedelsproducenter, måltidspersonal och upphandlare i kommunerna tas fram.
Projektet finansieras med drygt 19 miljoner av Interreg Aurora och medfinansieras av Region Norrbotten genom Utveckla Norrbotten och svenska, finska och norska projektpartners. Projektet startade i september 2023 kommer att pågå till och med 2026.
Food education for the future, Nära Mat Länk till annan webbplats.
Samarbetsparter
Sverige
Länsstyrelsen i Norrbottens län
Luleå tekniska universitet
Kalix kommun
Finland
Luke Naturresursinstitutet
Korsholm kommun
Åbo Akademi
Österbottens fiskarförbund
Norge
Nord Universitet
Bodö kommun