Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Informationsmaterial

Här hittar du informationsmaterial från samverkande aktörer avsett i kommunikationen med ukrainska flyktingar.

Material på andra språk

Informationsverige har översatt samlad information om vad som gäller för den som har flytt från kriget i Ukraina

Du som har flytt från kriget i Ukraina (ukrainska, ryska och svenska) Länk till annan webbplats.

På länken nedan har Krisinformation.se samlat information på ukrainska från svenska offentliga myndigheter. Där finns även tips på vad man kan göra för att hantera ångest.

Om kriget i Ukraina (på ukrainska) Länk till annan webbplats.

Samlad myndighetsinformation på olika språk om kriget i Ukraina och hur det påverkar Sverige samt aktuell information till barn

Biblioteksflyer med QR-länkar (finns på många olika språk, bland annat ukrainska) Länk till annan webbplats.

Migrationsverket har tagit fram information om EUs massflyktsdirektiv för den som har flytt från Ukraina. Informationen finns på ukrainska, ryska och engelska.

Skydd enligt massflyktsdirektivet (finns på ukrainska, ryska och engelska) Länk till annan webbplats.

På sidan nedan samlas översatt informationsmaterial kring hälso- och sjukvård att använda i mötet med personer som flyr kriget i Ukraina.

Översatt material om hälso- och sjukvård (vgregion.se) Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndigheten har skapat en sida med samlad information med anledning av rådande situation i Ukraina. Den fylls löpande på med information och dokument översatta till ukrainska och ryska, så gå in där regelbundet för aktuell information.

Översatt material och information till regioner och andra aktörer som möter flyktingar från Ukraina Länk till annan webbplats.

Många människor flyr från Ukraina med sina sällskapsdjur. Det finns regler för att ta in djur till Sverige. Tidigare rådde force majeure-undantag för sällskapsdjur som kommer med sina ägare från Ukraina, men den 1 september återgår Sverige till de ordinarie reglerna för att ta in sällskapsdjur från Ukraina. Det innebär att alla ukrainska hundar, katter och illrar som inte uppfyller införselkraven avvisas vid den svenska gränsen. Om ett sällskapsdjur från Ukraina befinner sig i Sverige utan att ha kontrollerats av tullpersonal vid gränsen, ska djuret så fort som möjligt tas till en veterinär. Veterinären kontrollerar djuret och dess handlingar, för att bedöma djurets rabiesstatus.

Sverige tar bort undantagsreglerna för djur från Ukraina den 1 september - djurägare uppmanas besöka veterinär (Jordbruksverket.se) Länk till annan webbplats.

"Vad händer när du kommer från Ukraina till Sverige med ditt husdjur?" på ukrainska och ryska Länk till annan webbplats.

I samband med flyktingsituationer ökar risken för människohandel. Som nationell samordnare mot människohandel har Jämställdhetsmyndigheten tagit fram information till flyktingar.

Information till flyktingar på ukrainska och engelska (jamstalldhetsmyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Skolverket har översatt information om det svenska skolsystemet till Ukrainska:
Om den svenska skolan (på ukrainska) Länk till annan webbplats.

Material för barn och vårdnadshavare

Kontakt

Har du frågor kopplat till materialet kan du kontakta oss via e-post till kommunikation.vastragotaland@lansstyrelsen.se

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss