Mäns våld mot kvinnor
Mäns våld mot kvinnor är ett begrepp som avser alla former av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld och hot om våld. Länsstyrelsen samarbetar med kommuner, regioner och andra aktörer för att förebygga våld. Vi kan ge dig kompetensutveckling, erbjuda forum för dialog och samverkan eller berätta mer om hur andra jobbar.
Länsstyrelsens uppdrag och roll
Länsstyrelsen har i uppdrag att samordna och utveckla länets våldsförebyggande arbete. I uppdraget ingår att se till att regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor får genomslag i länet. Det övergripande målet är ett jämställt samhälle och att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. I målet ingår även att män och kvinnor, flickor och pojkar ska ha samma rätt till och möjlighet till kroppslig integritet.
Regeringen har fyra prioriterade delmål som är vägledande i arbetet på nationell, regional och lokal nivå:
- Utökat förebyggande arbete. När fler går samman kan vi förhindra att våld uppstår och minska återfall i brott.
- Förbättrad upptäckt, skydd och stöd. En effektiv vårdkedja leder till att fler kan skyddas och erbjudas rätt stöd.
- Effektivare brottsbekämpning. Vid en fungerande rättsprocess kommer fler att medverka i brottsutredningen och fler brott klaras upp.
- Förbättrad kunskap och metodutveckling. Genom utbildning, systematisk uppföljning och utvärdering ökar kunskapen och vi får fler verksamma metoder och arbetssätt.
Länsstyrelsens roll är att bidra till att regeringens prioriterade mål uppfylls i länet. Det gör vi genom att:
- Ge stöd till lokala och regionala aktörer för att förbättra kunskap, dialog och samverkan inom det våldsförebyggande arbetet.
- Utveckla regionala strategier och handlingsplaner i samverkan med andra och följa upp arbetet i länet.
- Erbjuda utbildningar och sprida metoder och kunskapsmaterial till kommuner, regioner, myndigheter, civilsamhällesorganisationer och näringsliv.
- Sammankalla nätverk som bidrar till lärande och erfarenhetsutbyten.
- Stödja utveckling av regionala stöd- och samverkansresurser.
- Fånga upp centrala utvecklingsfrågor i länet och vidareförmedla dem till den nationella nivån.
Universella insatser för att förebygga våld
Om alla individer i samhället har en attityd om att våld inte är normalt bidrar det till att våld blir mindre normaliserat. Det arbetet ingår i så kallade universella våldsförebyggande insatser. Ifall samhället reagerar redan vid lindrigt våld så kommer det att bli färre grova våldshändelser. I praktiken innebär det att om fler människor såg sig som möjliga ingripare vid våld så skulle det bli svårare att utöva våld.
Här finns material till dig som arbetar med universella våldsförebyggande insatser. Du kan använda materialet som en del i en grundutbildning, som introduktion till våldsförebyggande insatser eller i träning och reflektion kring förändringsprinciperna.
Universella insatser är de insatser som riktar sig brett, oavsett erfarenheter av våld.
En kommun fri från våld
Under flera år har projektet ”En kommun fri från våld - Borås” utbildat personer för att sprida kunskap och arbetssätt om att förebygga våld.
Projektet är avslutat men för det fortsatta arbetet finns nu en del av projektets material att använda. Ta gärna del av filmen ”En tillvaro fri från våld” och projektets slutrapport.
I denna film beskriver vi bland annat våldspyramiden, de tre förändringsprinciperna och förslag på strategier för att förebygga våldsamma situationer. Filmen är animerad och går att använda vid presentationer, som utbildningsverktyg och som underlag i diskussioner. Den finns i två versioner.
Den längre filmen (10 minuter) har med instruktioner om materialet "En kortlek fri från våld", och den kortare filmen (7,5 minuter) är utan kortleksinstruktion.
Filmen ”En tillvaro fri från våld” utan kortleksinstruktion (7,5 minuter) Länk till annan webbplats.
Det finns också tre olika korta filmklipp som ni kan lägga upp i era sociala kanaler, rektangulär till Facebook och kvadratisk till Instagram. Använd klippen för att sprida kunskap om att filmen finns. Komplettera gärna inläggen med en länk till var den långa filmen ligger.
Filmklipp 1 till sociala media (rektangulär, 17 sekunder) Länk till annan webbplats.
Filmklipp 2 till sociala media (rektangulär, 42 sekunder) Länk till annan webbplats.
Filmklipp 3 till sociala media (rektangulär, 33 sekunder) Länk till annan webbplats.
Filmklipp 1 till sociala media (kvadratisk, 17 sekunder) Länk till annan webbplats.
Filmklipp 2 till sociala media (kvadratisk, 42 sekunder) Länk till annan webbplats.
Filmklipp 3 till sociala media (kvadratisk, 33 sekunder) Länk till annan webbplats.
För att stärka genomförandet av det jämställdhetspolitiska målet har regeringen tagit fram en långsiktig strategi och ett åtgärdsprogram.
Det är särskilt viktigt att utveckla våldsförebyggande insatser som riktar sig till många grupper i samhället och på flera olika arenor. Det handlar om att sätta in insatser tidigt, arbeta med riskgrupper och att erbjuda stöd- och behandlingsinsatser till både utsatta och våldsutövare.
Mäns våld mot kvinnor är det begrepp som regeringen använder i den nationella strategin. Våldet betraktas som den yttersta konsekvensen av ett samhälle som inte är jämställt. Begreppet avser alla former av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld och hot om våld. Fokus är kvinnor och flickors särskilda utsatthet för följande våldsuttryck:
- Våld i nära relation.
- Hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning.
- Prostitution och människohandel med fokus på sexuella ändamål.
- Sexualiserat våld oberoende av relation.
- Kommersialisering och exploatering av kvinnokroppen i reklam, medier och pornografi, i syfte att reproducera föreställningar om kvinnors underordning.
Insatserna i strategin handlar även om att motverka pojkars, mäns och hbtqi–personers utsatthet för våld. Insatserna omfattar även kvinnors, flickors och hbtqi-personers utövande av våld.
Regional strategi, handlingsplan och nätverk
Vår utgångspunkt är att ingen enskild aktör kan förebygga våld ensam. Vi samlar därför länets aktörer på lokal och regional nivå för att gemensamt ta fram regionala strategier och handlingsplaner för att stärka länets våldsförebyggande arbete. Genom våra nätverk bidrar vi till en hållbar samverkan i länet.
Regional strategi
Metodstöd för ett jämställt Västra Götaland
Vi har tagit fram ett metodstöd för dig som på olika sätt arbetar med jämställdhet och jämställdhetsintegrering i myndighet, kommun eller civilsamhälle. Metodstödet utgår från den länsövergripande strategin för jämställdhetsintegrering 2019-2022. Metodstödet går att använda på olika sätt.
Metodstöd för ett jämställt Västra Götaland Länk till annan webbplats.
Regionala nätverk
Vi leder och samverkar med flera olika regionala nätverk och skapar forum för erfarenhetsutbyte. Inom de regionala nätverken kan vi erbjuda kompetens- och metodstöd och analys av lokala och regionala behov.
Stöd i det våldsförebyggande arbetet
Är du i behov av kompetensutveckling eller vill veta mer om hur andra jobbar? Här har vi samlat kunskapsstöd, webbkurser och kontaktuppgifter till stödlinjer som kan hjälpa dig i ditt dagliga arbete. Syftet är att underlätta genomförandet av ett kunskapsbaserat arbetssätt och ge möjlighet till ett långsiktigt utvecklingsarbete.
Det är viktig att säkerställa att arbetet du utför är av god kvalitet. Här kan du läsa om hur du kan utveckla din verksamhet.
Lär av andra
Mycket av det våldsförebyggande arbetet genomförs på lokal nivå och många kommuner och regioner har utvecklat flera framgångsrika arbetssätt. Tillsammans med Nationellt centrum för Kvinnofrid (NCK) tar vi fram lärande exempel. Här kan du ta del av dem:
Webbstöd för vården på webbplatsen Nationellt centrum för kvinnofrid Länk till annan webbplats.
Våld i nära relationer kännetecknas av att den utsatta har en nära relation till och ofta starka känslomässiga band till förövaren. Detta försvårar möjlighet till motstånd och uppbrott. Våldet kan ske inom partnerrelationer samt inom syskonrelationer och andra familje- och släktrelationer. Den vanligaste formen av våld i nära relation är en man eller pojke som utövar våld mot en kvinna eller flicka som han har eller har haft ett förhållande med.
Baskunskaper om våld i nära relation på Webbkurs om vålds webbplats Länk till annan webbplats.
Nationellt kunskapsstöd på Uppsala universitets webbplats Länk till annan webbplats.
Stöd i din yrkesroll? på Kvinnofridslinjens webbplats Länk till annan webbplats.
När det gäller hedersrelaterat våld och förtryck är utsattheten samma som vid våld i en nära relation. Det som är utmärkande är att kontrollen av kvinnor och flickors sexualitet är central och starkt knuten till kollektivet. Föreställningar om oskuld och kyskhet och familjens rykte är centrala. Ofta finns det flera förövare och våldet får stöd eller tillåts av familjen och den närmast omgivningen.
Nationellt kunskapsstöd på Hedersförtrycks webbplats Länk till annan webbplats.
Konsultation och vägledning i ärenden? på Hedersförtrycks webbplats Länk till annan webbplats.
Resurscentra mot hedersrelaterat våld och förtryck
Länsstyrelsen stödjer utvecklingen av ett regionalt, kommun- och myndighetsgemensamt resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Syftet är att aktörer som kommun, region samt polis och åklagare ska samverka för att erbjuda anpassat och specialiserat stöd till barn, unga och vuxna utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.
Kontaktuppgifter resurscentra VG
Resurscentra Heder Fyrbodal
filippa.ristorp@trollhattan.se
Resursteam Göteborgs stad
Höj din uppmärksamhet inför skolloven
För många barn och unga innebär lovet en härlig ledighet. Tyvärr gäller detta inte för alla. Det finns de som riskerar att bli bortförda för eventuellt tvångsgifte, könsstympning eller i uppfostringssyfte. Du som möter barn och unga i ditt arbete behöver vara extra lyhörd inför de längre loven.
Anmäl till socialtjänsten
Kom ihåg skyldigheten att vid misstanke eller kännedom om att ett barn far illa genast göra en anmälan till socialtjänsten. (Socialtjänstlagen 14 kap. 1 §) När du gör en anmälan kontakta socialtjänsten i din kommun.
Polisanmälan
Kvinnlig könsstympning och tvångsgifte är brottsliga handlingar, även redan på planeringsstadiet. Vid misstanke om brott gör en polisanmälan, telefonnummer 114 14. Är situationen akut ring istället 112.
Stödtelefon för yrkesverksamma
För råd och vägledning i konkreta ärenden kan du ringa det Nationella kompetensteamets stödtelefon på tel. 010-223 57 60.
Könsstympningspasset Pdf, 1.5 MB, öppnas i nytt fönster.
Könsstympningspasset är ett informationsverktyg som Länsstyrelserna har tagit fram för att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor. Föräldrar erbjuds ta med passet i samband med resa utomlands. Passet är tänkt att vara ett stöd i att stå emot eventuella påtryckningar att utföra könsstympning.
Könsstympningspass finns på 13 olika språk.
På www.hedersfortryck.se Länk till annan webbplats. hittar du mer material.
Könsstympningspasset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett informationsverktyg som Länsstyrelserna har tagit fram för att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor. Föräldrar erbjuds ta med passet i samband med resa utomlands. Passet är tänkt att vara ett stöd i att stå emot eventuella påtryckningar att utföra könsstympning.
Passet finns på följande språk: svenska, engelska, franska, arabiska, amhariska, dari, albanska, somaliska, swahili (kiswahili), tigrinja, pashto, spanska och tyska.
Välkommen att beställa! Samordna gärna beställningen för er kommun/verksamhet. För beställning eller mer information, kontakta Anders Sandberg, telefon: 010-224 47 73, e-post: anders.o.sandberg@lansstyrelsen.se
Att köpa sex är enligt lag förbjudet i Sverige och vilar på uppfattningen att prostitution är ett övergrepp. Människohandel handlar om att en person på olika sätt tvingas, transporteras och exploateras för olika ändamål. Sexuell exploatering av barn kallas också för grooming. Prostitution och människohandel ingår som en viktig del i regeringens arbete för att motverka mäns våld mot kvinnor.
Nationellt kunskapsstöd på Nationellt metodstödsteams webbplats Länk till annan webbplats.
Regionskoordinatorer mot prostitution och människohandel
Länsstyrelsen delfinansierar regionskoordinatorer i arbetet mot prostitution och människohandel. Koordinatorerna hjälper bland annat polis och socialtjänst med både konsultativt och operativt stöd vid prostitution och i ärenden om människohandel. De fungerar även som en regional aktör med spetskompetens inom området.
Rapport om KAST Göteborg – en samtalsmottagning för köpare av sexuella tjänster. Länk till annan webbplats.Beskrivning av arbetssätt, behandlingsmetoder och upplevda effekter.
Insatser riktade till våldsutövare är en central del av arbetet med att förebygga och motverka våld. Det är först när vi kan bryta ett våldsamt beteende som våldet slutligen kommer att upphöra. En central del i arbete med våldsutövare är att det ska ske med utgångspunkt i den utsattas behov av säkerhet.
Nationella telefonlinjen "Välj att sluta" på webbplatsen Välj att sluta Länk till annan webbplats.
Barn som upplever våld befinner sig i en mycket utsatt situation. Våld är en av de allvarligaste riskerna för barns hälsa och utveckling. Att förebygga våld mot barn handlar till stor del om att skapa förutsättningar för ett gott föräldraskap och att upptäcka våldet i ett tidigt skede. Även om ungdomar räknas som barn, kan de utsättas för partnervåld på samma sätt som en vuxen.
Basprogram om våld mot barn på Barnafrids webbplats Länk till annan webbplats.
För föräldrar om våld i ungas relationer på Ungarelationers webbplats Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsen hjälper till att ta fram och sprida olika informationskampanjer. Syftet är att sätta fokus på olika våldsformer och informera om stödverksamheter som finns för olika målgrupper. Det här materialet kan din kommun, organisation eller verksamhet ladda ner gratis och vara med och sprida vid olika tillfällen under året.
Välj att sluta på webbplatsen Välj att sluta Länk till annan webbplats.
Infogeneratorn – information på olika språk på infogeneratorns webbplats Länk till annan webbplats.
Behöver du hjälp?
Är du utsatt för våld eller har ett våldsamt beteende? Här finns stöd för dig.
Polisen
Anmäl brott i nära relation till polisen om du själv eller någon du känner har blivit utsatt. Anmäl det till polisen genom att ringa 114 14. Ring 112 om det är en akut situation.
Socialtjänsten
Om du är utsatt, utsätter andra för våld eller om du misstänker att ett barn fara illa på grund av våld, ta kontakt med socialtjänsten i din kommun.
Kvinnofridslinjen.se
Ger stöd till dig som utsatts för våld och hot, oavsett kön eller könsidentitet.
Ungarelationer.se
En chatt som ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.
Hedersförtryck.se
Känner du dig kontrollerad av din familj och släkt? Känns det som att du har mindre frihet än andra. Här finns samlat stöd för dig.
Valjattsluta.se
För dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende.
BRIS
Här kan du som är upp till 18 år prata med en kurator, eller med andra unga i forum. Du kan också läsa, se filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen. Alltid öppet, även på natten. Telefonnummer: 116 111.
Åtta kommuner i länet, fyra stadsdelar och en förvaltning i Göteborgs stad får utvecklingsmedel i arbetet mot våld
För fjärde året i rad fördelar Länsstyrelsen Västra Götalands län tre miljoner kronor i utvecklingsmedel för universellt våldsförebyggande arbete till kommuner och stadsdelar i länet. Universellt våldsförbyggande arbete kan rikta sig till den breda allmänheten, till avgränsade geografiska områden eller till en viss målgrupp, oberoende av vilka tidigare erfarenheter som målgruppen har av våld eller riskförhållanden.
Utvecklingsmedlen är fördelade till insatser som:
- bidrar till utveckling av ett långsiktigt våldsförebyggande arbete,
- har en genusförändrande ansats. En genusförändrande ansats bidrar till att problematisera, reflektera och ifrågasätta förhållningssätt och destruktiva föreställningar om kön,
- lyfter sambandet mellan lindrigt och grovt våld, och utgår från det som är benämnt våldets kontinuum (begreppet våldets kontinuum är hämtat från Kelly 1988).
Exempel på områden som vi har prioriterat i år är insatser som vänder sig till barn och unga. Dessutom prioriterar vi samarbeten mellan olika kommuner och/eller idéburna organisationer.
Kommuner/stadsdelar som har beviljats utvecklingsmedel 2020
Den 7 augusti 2020 hade 26 ansökningar kommit in till oss, till det sammanlagda beloppet av 8 478 105 kr. Länsstyrelsen har beslutat att bevilja medel om sammanlagt 3 029 000 kr till åtta kommuner, fyra stadsdelar och en förvaltning i Göteborgs Stad.
Kommun/stadsdel/förvaltning | Beviljat belopp i kronor |
---|---|
Tidaholm | 289 000 |
Stenungsund | 170 000 |
Sotenäs | 160 000 |
Mölndals stad | 150 000 |
Mölndals stad | 215 000 |
Mölndals stad | 80 000 |
Lilla Edet | 160 000 |
Härryda | 200 000 |
Härryda | 280 000 |
Gullspång | 40 000 |
Västra Hisingen | 260 000 |
Västra Göteborg | 200 000 |
Angered | 350 000 |
Askim Frölunda Högsbo | 275 000 |
Göteborgs stad, förskoleförvaltning | 200 000 |
Totalt | 3 029 000 kr |
Återrapportering – information till dig som beviljats medel
Efter att ni har genomfört arbetet ska ni skicka in en skriftlig redovisning av genomförda insatser. Dessutom ska ni lämna in en ekonomisk redovisning med utdrag ur huvudbok till oss på Länsstyrelsen efter genomfört arbete, senast 29 november 2021. Projekttiden kommer inte att bli förlängd och eventuella kvarstående pengar ska återbetalas till Länsstyrelsen.
Observera att Länsstyrelsen är en statlig myndighet, vilket innebär att alla handlingar som kommer in till oss är offentliga.
Kontakt
Evalena Djerf
Utvecklare, Samordnare Mäns våld mot kvinnor, Resurscentra hedersrelaterat våld och förtryck
E-post till Evalena Djerf
Telefon 010-224 46 14
Anders Sandberg
Utvecklare, Prostitution och människohandel
E-post till Anders Sandberg
Telefon 010-224 47 73
Lina Dimming
Utvecklare, Universellt våldsförebyggande arbete
E-post till Lina Dimming
Telefon 010-224 48 74
Kajsa Bogren
Utvecklare, Kompetensstöd och kommunnätverk
E-post till Kajsa Bogren
Telefon 010-224 45 98
Evelina Lindén
Utvecklare, regionala strategier och handlingsplaner
E-post till Evelina Lindén
Telefon 010-224 48 26
Nyhetsbrev
Detta nyhetsbrev är för dig som vill ta del av aktuell information inom ramen för Länsstyrelsens uppdrag att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Nyhetsbrevet innehåller information om konferenser och evenemang, aktuella rapporter och publikationer, samt nyheter kopplade till området mäns våld mot kvinnor.
Kontakt
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.