Bidrag för flyktingguider och familjekontakter
Länsstyrelsen kan hjälpa till med bidrag till integrationsinsatser som underlättar etablering i samhället, skapar nätverk, stödjer språkinlärning eller ger socialt stöd till ensamkommande barn.
Länsstyrelsen har möjlighet att bidra med ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter som riktas till nyanlända personer, ensamkommande barn och asylsökande personer. Vi ska arbeta för att stärka den civila sektorns roll och stödja samverkan mellan den civila sektorn och kommuner.
Vi ger ersättning till insatser som bedrivs utan vinstsyfte, och som kommunen genomför i egen regi eller tillsammans med en eller flera organisationer.
Insatserna ska syfta till att
- underlätta etableringen i samhället
- skapa nätverk
- stödja språkinlärning
- ge socialt stöd till ensamkommande barn.
Under 2024 förfogar länsstyrelserna över 31 miljoner för fördelning.
Prioriteringar
Under 2024 prioriterar Länsstyrelsen insatser som särskilt riktar sig till eller underlättar deltagande för föräldralediga och andra personer med små barn. Särskilt fokus ligger på insatser som stödjer språkinlärning för denna målgrupp. Länsstyrelsen prioriterar även insatser som genomförs i samverkan med idéburen sektor.
Det är viktigt att även föräldralediga ges möjlighet att etablera sig. Att de fortsätter utveckla sina kunskaper i svenska och får möjlighet till viktiga kontakter med samhället. Längre perioder av föräldraledighet tenderar att försena kvinnors etablering i arbets- och samhällslivet.
2024 års utlysning är avslutad.
Stöd för dig som ansöker om bidrag inom integration
Har du funderingar på att söka utvecklingsmedel för insatser inom integration? Det finns flera viktiga delar i en projektplanering som är bra att gå igenom innan du skickar in en ansökan. Oftast är det flera parter som samverkar i ett projekt så tänk på att vara ute i god tid!
Målgruppsanalys
- Analysera målgruppens förutsättningar att delta i den planerade insatsen. Inom flera områden har kvinnor och män med erfarenhet av migration, olika makt och livsvillkor. Att exempelvis erbjuda barnpassning möjliggör deltagande för personer med små barn. Tillgängliga lokaler skapar lika möjlighet att delta.
- Analysera vilken påverkan insatsen har på barn, även om det inte är er primära målgrupp. I detta kan exempelvis en prövning av barnets bästa ingå.
- En insats får ofta ett bättre genomslag om den grundar sig i att människor själva fått vara med i processen och definierat behov och insatser. Involvera gärna målgruppen så tidigt som möjligt i planeringen av er insats och beskriv på vilket sätt ni inhämtat målgruppens synpunkter.
Samverkan
- Ta reda på vilka andra projekt och insatser som riktar sig till målgruppen, där du vill bedriva projekt. Kan insatserna komplettera varandra? Beskriv vilka som ska genomföra insatsen och hur. Hur ser den samlade kompetensen ut och är det något som behöver kompletteras? Tydliggör ansvarsrollerna i projektplaneringen och ansökan.
Syfte & mål
- Tydligt syfte och mätbara mål ska framgå och det är en förutsättning för att Länsstyrelsen ska kunna bedöma en ansökan. Tänk kvalitet framför kvantitet.
- Upprätta ett skilt konto för projektet. Följ budget och utfall löpande, inte endast då det är dags för del- och slutrapport.
Tidsplan
- Erfarenhet visar att det ofta är enklare att starta ett projekt än att avsluta ett projekt. Fundera från början på hur projektet ska avslutas och planera in delmål.
Resurser
- Länsstyrelsen gör bedömningar utifrån bland annat rimlighet. Det handlar inte om att försöka nå flest antal personer. Motivera behovet av insatsen. Fokus ligger på hur projektets ska genomföras med kostnader som står i relation till, bland annat antal deltagartillfällen och resurser.
Alla ansökningar granskas utifrån ett jämställdhetsperspektiv, barnperspektiv och möjlighet för alla ur målgruppen att delta. Ta gärna del av följande stöd:
- För att säkerställa ett jämställdhetsperspektiv, se: Manual för jämställdhetsintegrering av projekt och projektansökan Pdf, 256.9 kB.
- För stöd kring hur ni kan tillgängliggöra lokalerna för fler, se webbplatsen för Myndigheten för delaktighet: Tillgängliga lokaler - MFD Länk till annan webbplats.
- För prövning av barnets bästa, se: Nytt kunskapsstöd för prövning av barnets bästa - Mänskliga rättigheter i offentlig sektor (mr-webben.se) Länk till annan webbplats.
Bedömning
Inkomna ansökningar bedöms utifrån eventuella bidragsprioriteringar och följande kriterier:
- att insatsen stärker och/eller utvecklar verksamheter som bidraget är riktat till
- att insatsen riktas i huvudsak till målgruppen för specifikt bidrag (Nyanlända utlänningar, och / eller asylsökande och/eller skyddsbehövande som berörs av massflyktsdirektivet.)
- att insatsen syftar till att:
- stödja språkinlärning och/eller
- underlätta etableringen i samhället och/eller
- skapa nätverk och/eller
- ge socialt stöd till ensamkommande barn
- att ersättningen lämnas för verksamhet som bedrivs utan vinstsyfte
- att insatsen genomförs antingen av kommunen i egen regi eller av kommunen i samverkan med en eller flera organisationer
- att budgeten är grundligt genomarbetad
- att insatsen tar hänsyn till barn- och jämställdhetsperspektivet samt tillgänglighetsaspekter
Ansök om bidrag för flyktingguider och familjekontakter
Skicka in din ansökan via e-tjänsten när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.
Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport
Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.
Lista med beviljade § 37a-insatser 2024 Pdf, 81.2 kB.
Lista med beviljade § 37a-insatser 2023 Pdf, 99.9 kB.
Lista med beviljade § 37a-insatser hösten 2022 Pdf, 117.7 kB.
Lista med beviljade § 37a-insatser våren 2022 Pdf, 97.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Fler projekt som förändrar – sammanställning av insatser 2020-2021 Länk till annan webbplats.
Kontaktpersoner
Daniel Uddling, mejl daniel.uddling@lansstyrelsen.se, telefon 010-22 44 471.
Du kan också kontakta delregional kontaktperson:
- Fyrbodal: Kirsten Brogaard, mejl kirsten.brogaard@lansstyrelsen.se, telefon 010-22 44 528.
- Sjuhärad: Anna Ahlborg, mejl anna.ahlborg@lansstyrelsen.se, telefon 010-2244431.
- Skaraborg: Petra Héd, mejl petra.hed@lansstyrelsen.se, telefon 010-224 48 00.
- Göteborgsregionen: Daniel Uddling, mejl daniel.uddling@lansstyrelsen.se, telefon 010-22 44 471.