Bidrag för flyktingguider och familjekontakter
Länsstyrelsen kan hjälpa till med bidrag till integrationsinsatser som underlättar etablering i samhället, skapar nätverk, stödjer språkinlärning eller ger socialt stöd till ensamkommande barn.
Länsstyrelsen har möjlighet att bidra med ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter som riktas till nyanlända personer, ensamkommande barn och asylsökande personer. Vi ska arbeta för att stärka den civila sektorns roll och stödja samverkan mellan den civila sektorn och kommuner.
Vi ger ersättning till insatser som bedrivs utan vinstsyfte, och som kommunen genomför i egen regi eller tillsammans med en eller flera organisationer.
Under 2022 förfogar länsstyrelserna över 51 miljoner för fördelning.
Insatserna ska syfta till något av detta:
- underlätta etableringen i samhället
- skapa nätverk
- stödja språkinlärning
- ge socialt stöd till ensamkommande barn.
Prioriteringsgrund 2022
Under 2022 ska Länsstyrelsen vid fördelning prioritera insatser som riktar sig till eller underlättar deltagandet för föräldralediga och andra personer med små barn. Vi kommer särskilt att prioritera insatser som stödjer språkinlärningen.
Länsstyrelsen i Västra Götaland har tilldelats 8 171 000 kronor som kan sökas av kommuner i länet.
Målgrupp för insatserna
Insatserna ska vända sig till nyanlända invandrare och/eller asylsökande personer. I målgruppen ingår även ensamkommande barn som är asylsökande eller har uppehållstillstånd. En insats kan riktas till en eller flera av målgrupperna.
Insatserna kan vända sig till personer på flykt från Ukraina som omfattas av massflyktsdirektivet.
Ansök om bidrag för flyktingguider och familjekontakter
Skicka in din ansökan via e-tjänsten när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.
Årets utlysning är avslutad. Länsstyrelsen hoppas kunna ge besked på inkomna ansökningar under första halvan av juni månad.
Du kan göra din ansökan via e-tjänsten eller via word-blankett. Om du vill ansöka genom blankett, vänligen kontakta oss och begär blanketten i god tid innan sista ansökningsdatum.
Utlysningen var öppen under perioden 15 februari till 31 mars.
Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport
Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.
Samverkansintyg
Kontaktpersoner
Daniel Uddling telefon 010 -22 44 471
Det går även bra att kontakta delregional kontaktperson:
- Fyrbodal: Kirsten Brogaard telefon 010-22 44 528
- Sjuhärad: Anna Ahlborg telefon 010-22 44 537
- Skaraborg: Petra Héd, telefon 010-224 48 00
- Göteborgsregionen: Daniel Uddling, telefon 010-22 44 471
Kontakt
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.