Planera, bygga och bo
Länsstyrelsens roll är att samordna och ta tillvara på de statliga intressena i samhällsplaneringen. Det gör vi bland annat genom att granska planer, delta i samråd och tillhandahålla underlag för kommunens boendeplanering. Vi ger även råd och stöd för tillsynsarbetet inom byggnadsnämnden och hanterar bidrag för att bygga och renovera bostäder.
Bidrag för bostäder
Sök bidrag som privatperson för att energieffektivisera ditt hus eller för att som organisation bygga eller renovera bostäder.
Fysisk planering
Länsstyrelsen är involverad i kommunens processer för att ta fram detaljplaner, översiktsplaner och områdesbestämmelser. Vår roll är att värna om allmänna och statliga intressen. Det gör vi bland annat genom att granska planer och delta i samråd.
Underlag för planering och byggande
Länsstyrelsen samordnar planeringsunderlag som olika myndigheter tar fram för kommunens planläggning. Det gör vi för att allmänna och statliga intressen ska tas om hand i planeringsprocessen. Vi ger också råd och stöd för tillsynsarbetet inom byggnadsnämnden.
Bostadsförsörjning
Länsstyrelsen ger stöd till kommuner i arbetet att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjning och för att minska vräkning och hemlöshet. Vi analyserar också hur bostadsmarknaden ser ut i länet.
Grön infrastruktur
För att skapa långsiktigt hållbara landskap med en biologisk mångfald behöver vi arbeta med grön infrastruktur. Länsstyrelsen arbetar för att aktörer i länen ska arbeta tillsammans för en långsiktigt hållbar syn på landskapet och för att det finns regionala handlingsplaner för arbetet.
Tillsynsvägledning för byggnadsnämnden
Länsstyrelsen ger byggnadsnämnder råd och stöd och tillhandahåller kunskapsunderlag för tillsynen. Vi följer även upp och utvärderar nämndernas tillsynsarbete.
Samfällighetsföreningar
Är du medlem i en samfällighetsförening? Länsstyrelsen hjälper till om din förening saknar förmåga att besluta om föreningsstämma eller om en syssloman behövs i föreningen. Det är också Länsstyrelsen som tar emot ansökningar om medgivande att upplösa en samfällighetsförening.
Överklaga kommunens beslut
Vill du överklaga ett kommunalt beslut enligt plan- och bygglagen eller miljöbalken? Till exempel ett beslut om bygglov, avfallshantering eller buller eller föroreningar? Då kan du göra det till din kommun inom tre veckor. Länsstyrelsen handlägger sedan ärendet.
Överlämna kommunalt beslut
När ett kommunalt beslut blivit överklagat ska kommunen lämna över det till Länsstyrelsen. Beslut kan överlämnas via vår e-tjänst.
Nyhetsbrev
Nyhetsbrevet vänder sig i första hand till samhällsbyggnadsfunktioner på kommunerna och kommunalförbunden. Det kommer ut ett par gånger per år och innehåller det mest aktuella inom samhällsplanering och samhällsbyggnad.
Nyhetsbrevet ges ut av samhällsbyggnadsenheten på Länsstyrelsen Västra Götaland
Juni 2024 - Samhällsbyggnad Västra Götaland Länk till annan webbplats.