Stöd till jordbruk och landsbygd
Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk och bidra till målen i den svenska livsmedelsstrategin. Kommuner, företag, föreningar och andra organisationer kan få stöd för olika projekt eller investeringar som utvecklar landsbygden.
Ansökningsomgångar och utlysningar
Flera av stöden nedan hanteras genom ansökningsomgångar eller utlysningar. Det innebär att en ansökan måste skickas in under en bestämd tidsperiod. På sidan för respektive stöd hittar du all information om vad som gäller för just det stödet. Vill du ha en överblick över när olika stöd går att söka kan du följa länken nedan.
Investeringsstöd för bevattningsdammar
Du kan få stöd för att anlägga bevattningsdammar för att anpassa jordbruket till ett förändrat klimat för att behålla eller öka produktionen, spara grundvatten och undvika uttag från vattendrag under perioder med lågt vattenflöde.
Investeringsstöd för diversifiering till annat än jordbruk
Du kan få stöd för investeringar om du har ett jordbruksföretag, trädgårdsföretag och rennäringsföretag och vill investera i annan verksamhet. Det kan handla om turism, upplevelser, omvårdnad, entreprenad och liknande.
Investeringsstöd för förädling av jordbruksprodukter
Vill du förädla jordbruks-, trädgårds-, rennäringsprodukter eller naturprodukter till livsmedel kan du få stöd för investeringarna.
Investeringsstöd för kalkfilterdiken
Du kan få stöd för att anlägga kalkfilterdiken för att minska risken för fosforförluster till omgivande vattendrag.
Investeringsstöd för vattenvårdsåtgärder
Du kan få stöd för att anlägga eller restaurera våtmarker i odlingslandskapet. Du kan också få stöd för att anlägga tvåstegsdiken, kalkfilterbäddar eller någon annan investering som förbättrar vattenkvaliteten.
Investeringsstöd för ökad konkurrenskraft
Du kan få stöd om du investerar i ditt jordbruks-, trädgårds- eller rennäringsföretag. Det kan till exempel vara att bygga djurstall eller växthus, anlägga energiskog, täckdika eller sätta tak på gödselbrunn.
Jordbrukarstöd
Som lantbrukare kan du söka jordbrukarstöd för att sköta mark och djur.
Startstöd
Du kan få startstöd om du är 40 år eller yngre och startar, tar över eller skalar upp ett jordbruks-, trädgårds- eller rennäringsföretag. Stödet ska göra det lättare för unga att starta eller ta över en jordbruksverksamhet.
Stöd för kompetensutveckling
Företag, myndigheter, kommuner och andra organisationer kan söka stöd för att anordna kompetensutvecklingsaktiviteter. Syftet med stödet är att öka kompetensen hos verksamma på landsbygden och på så sätt bidra till en hållbar ekonomisk, miljömässig och social utveckling.
Utbetalning av stöd du sökt 2015–2023
Här hittar du information om hur du ansöker om utbetalning för projekt- och investeringsstöd du sökt inom Landsbygdsprogrammet åren 2015-2023.
Utveckling med bygdemedel
Har din bygd påverkats av utbyggnaden av vattenkraft? Då kan du söka bygdemedel för att reparera skador eller investera i något som är till nytta för allmänheten.
Stöd i landsbygdsprogrammet 2015-2023
E-tjänsten för att ansöka är stängd men det kan gå att ansöka om stöden i vissa län på en särskild blankett. Ta kontakt med oss innan du söker.
Sista datum för ansökan om slututbetalning är 5 april 2025.
Det gäller dessa stöd:
- Investeringar i idrotts- och fritidsanläggningar
- Investeringar i kommersiell och offentlig service
- Stöd till hembygdsgårdar
- Stöd till utveckling av natur- och kulturmiljöer
- Stöd till restaurering av betesmarker och slåtterängar – engångsröjning
- Miljöinvestering för rovdjursstängsel
- Miljöinvestering för att återställa och restaurera kulturmiljöer i renskötselområdet
- Investeringsstöd för biogas
Kontakt
E-post
Telefon
Ring Länsstyrelsens växelnummer 010-224 70 00 för att kopplas till rätt person.
Postadress
Länsstyrelsen Värmland
Lantbruk, Landsbygdsstöd
651 86 Karlstad