Mål för friluftslivet
Länet ska ha ett rikt friluftsliv och naturen ska vara tillgänglig för alla. Det regionala arbetet med friluftsliv samordnas av Länsstyrelsen utifrån de tio nationella målen för friluftsliv. Om aktörer vill genomföra satsningar utifrån friluftsmålen finns det möjlighet att ansöka om flera olika stöd.

Varför är friluftsliv viktigt?
Friluftsliv ger oss hälsa, förståelse för naturen och regional utveckling. Kontakt med naturen är bra för både den fysiska och psykiska hälsan. Tillgången till friluftsliv är därför värdefull både för den enskilda människan och för samhället i stort.
Friluftslivet stärker den svenska ekonomin och skapar arbetstillfällen i hela landet, framförallt inom naturturism.
Vad är friluftsliv för Länsstyrelsen?
Med friluftsliv menar vi vistelse utomhus i natur- och kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser utan krav på tävling.
Tio nationella mål för friluftslivet
Sverige har tio nationella mål för friluftslivet. Kommuner, myndigheter och andra aktörer kan ta stöd i de nationella målen för att planera och arbeta för friluftsliv. Naturvårdsverket står för nationell samordning av arbetet med friluftslivsmålen.
På Naturvårdsverkets webbplats finns detaljerad information om målen:
2. Starkt engagemang och samverkan
4. Tillgång till natur för friluftsliv
5. Attraktiv tätortsnära natur
6. Hållbar regional tillväxt och landsbygdsutveckling
7. Skyddade områden som resurs för friluftslivet
8. Ett rikt friluftsliv i skolan
Luften är fri – Friluftslivets år 2021
Luften är fri – Friluftslivets år 2021 handlar om att få fler människor att vara ute i naturen och prova friluftsliv. Syftet är också att öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Projektet leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Länsstyrelsen deltar i projektet på flera olika sätt, bland annat genom att samverka med aktörer i länet.

Målen för friluftsliv i Värmlands län
För att uppnå samverkan med bland annat kommunerna finns ett nätverk som Länsstyrelsen leder. Just nu arbetar vi framförallt med målen:
- Tillgänglig natur för alla
- Starkt engagemang och samverkan för friluftslivet
- Attraktiv tätortsnära natur
- Hållbar regional tillväxt och landsbygdsutveckling
- Skyddade områden som resurs för friluftslivet
Länsstyrelsen samordnar arbetet regionalt
Länsstyrelsens uppdrag är att leda och samordna arbetet i länet. De nationella målen för friluftsliv vägleder oss i arbetet.
Friluftslivet är variationsrikt och har beröringspunkter med arbetet med samhällsplanering, folkhälsa, skola, vård och omsorg, kultur, naturvård och miljö samt regional och lokal utveckling. Många myndigheter behöver därför samverka om friluftslivet.
Friluftsliv bedrivs till stora delar oorganiserat men det finns också många föreningar, skolor och företag som organiserar friluftslivsaktiviteter. Ofta sker friluftslivet på annans mark med stöd av allemansrätten.
Länsstyrelsen samarbetar och har dialog med regionen, kommunerna, Skogsstyrelsen, föreningar, företag, markägare och andra aktörer i länet som arbetar med och berörs av friluftsliv.
Projektet Rådgivning för leder inom friluftsliv och turism
Syftet med projektet är att öka antalet kvalitetssäkrade leder i Värmland, företrädesvis vandrings- och cykelleder. Lederna ska vara till nytta för besöksnäring, friluftsliv och folkhälsa och ska bidra till att Värmland framstår som ett aktivt län vad gäller ovanstående målgrupper.
Kontaktperson
Anneli Alsterlind
010-224 73 43
anneli.alsterlind@lansstyrelsen.se

Information för dig som är verksam inom friluftsliv
Länsstyrelsen har flera olika uppdrag som knyter an till friluftsliv. För att underlätta för dig som är verksam inom friluftsliv finns här länkar till andra områden med koppling till ämnet.
För dig som arbetar med samhällsplanering och friluftsliv
Planeringsunderlag, riksintressen för friluftsliv, sammanfattande redogörelse med mera.
Samhälle - Planering och byggande
För dig som arbetar med naturturism
I länet har vi fantastiska naturområden bland våra naturreservat. Många av dessa är väl värda ett besök med vacker natur, tillgänglighetsanpassade leder och anordningar.
Föreskrifter för allmänheten i skyddade områden finns under varje reservat och fullständiga föreskrifter finns i beslutet. I föreskrifterna kan finnas inskränkningar för organiserad verksamhet.
Naturreservaten i Värmlands län
Värmland har många sevärda naturmiljöer som går att upptäcka genom vandring. Via den ideella föreningen Värmlandsleder kan du till exempel hitta kvalitetssäkrade vandringsleder.
Allemansrätten är unik
Huvudregeln i allemansrätten är ”Inte störa – inte förstöra”. På Naturvårdsverkets webb om allemansrätten finns mer information om vad som gäller, även med information på teckenspråk och andra språk.
Allemansrätten och informationsmaterial om allemansrätten (Naturvårdsverket)
Allemansrätten gäller även i naturreservaten, men den kan vara begränsad eller genom olika föreskrifter.
Särskilda dispenser och tillstånd
Om du behöver söka dispens eller tillstånd för aktiviteter och ingrepp i natur
Aktiviteter och ingrepp i natur
Om din verksamhet är i vattenområden kan du behöva tillstånd eller anmäla vattenverksamhet
För dig som söker information om fiske
För dig som söker information om jakt
Bidrag och stöd för arbete med friluftsliv
Det finns olika möjligheter att finansiera satsningar inom friluftsliv. Det finns till exempel statliga bidrag, EU-stöd och utlysningar från myndigheter, kommuner, organisationer, stiftelser, företag med flera. Länsstyrelsen hanterar flera typer av stöd som olika aktörer kan söka för att genomföra satsningar som bidrar till friluftlivsmålen.
Lokala naturvårdsinsatser (LONA)
Lokala naturvårdssatsningen (LONA) ger möjlighet för kommuner, och i förlängningen föreningar och privatpersoner, att få statligt bidrag på 50 procent, för att genomföra projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa. Det går att få stöd för att till exempel ta fram friluftsplaner, kartlägga friluftsvärden, anläggningar som spänger, stigar eller fågeltorn eller för kunskapsspridning, till exempel guidningar, broschyrer och informationstavlor.
Landsbygdsutveckling
Det finns olika stöd att söka inom landsbygdsprogrammet och bygdemedel för att utveckla landsbygden genom att förbättra möjligheterna för rekreation, fritid och turism.
Integration
Friluftsliv kan bidra till att skapa mötesplatser, bidra till kunskaper om natur och hållbar utveckling. Naturbruk och besöksnäring kan också vara ett första steg in på arbetsmarknaden för nyanlända.
Kulturhistoriska miljöer
Du kan söka bidrag från Länsstyrelsen om du vårdar en kulturmiljö på ett sådant sätt att den bevaras för framtiden eller om du gör den mer tillgänglig och användbar för alla. Detta kan kopplas ihop med friluftslivsintressen då många uppskattar att besöka kulturhistoriskt intressanta miljöer.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.