Höga flöden i Uppsala länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Viltskador

Vilt kan ibland orsaka skador för markägare och näringar. Om ditt tamdjur skadats eller dödats av rovdjur, eller om din gröda skadats av fåglar, kan du i vissa fall ha rätt till ersättning.

Vad gäller när vilt orsakar skada?

Detta gäller när vilt orsakar skada:

  • Skador ska förebyggas genom ordinarie jakt. Markägare och jakträttsinnehavare ansvarar för att minska skador som djuren orsakar.
  • Du ska själv göra förebyggande åtgärder. Länsstyrelsen kan ge råd. För vissa förebyggande åtgärder för viltskador orsakade av fredat vilt (exempelvis björn, varg, lo, säl, trana och vitkindad gås) kan du ansöka om stöd hos oss.
  • Har du gjort förebyggande åtgärder men ändå fått skador, kan vi i vissa fall ge ersättning. Vi kan bara ge ersättning för skador som är orsakade av fredat vilt.
  • Räcker inte de förebyggande åtgärderna, kan du ansöka om skyddsjakt hos Länsstyrelsen.

Vilka ordinarie jakttider som gäller för olika arter kan du hitta i bilaga 1–4 i jaktförordningen.

Jaktförordningen Länk till annan webbplats.

Är du yrkesfiskare kan vi kan ge ersättning för skador orsakade av säl. Du kan också ansöka om EU-stöd för att investera i utrustning som skyddar redskap och fångster från sälar.

Anmäl alltid skadan till oss om du vill ha ersättning

Har du drabbats av en skada som orsakats av vilt (ej säl) och vill ansöka om ersättning för skadan? Då måste du först anmäla skadan till oss. Viltskador måste alltid besiktigas av en besiktningsperson som Länsstyrelsen har utsett. Du kan få råd om skadeförebyggande åtgärder från besiktningspersonen.

Ring om du drabbats av ett misstänkt angrepp från rovdjur

010-223 32 24

Förebyggande åtgärder, regler och ersättningar

Här kan du ta del av förebyggande åtgärder, regler och vilka ersättningar som gäller för viltskador orsakade av vissa djurarter.

I Uppsala är får och getter de tamdjur som oftast riskerar att dödas av rovdjur. Andra tamdjur angrips sällan men kan skada sig då de skräms av rovdjur.

Om du drabbats av en viltskada av stora rovdjur

Om du drabbats av en viltskada som du misstänker är orsakad av stora rovdjur ska du omgående kontakta länsstyrelsen. I Uppsala län finns besiktningsmän tillgängliga alla dagar.

Det är mycket viktigt att du anmäler alla skador som misstänks vara orsakade av något av de stora rovdjuren. Dessa skador ska besiktigas av en besiktningsman från länsstyrelsen. Detta är en förutsättning för att sedan kunna få ersättning för skadorna, om de visat sig orsakade av stora rovdjur.

Viktigt att tänka på för att undvika att spår förstörs innan besiktningsman anländer:

  • Kadaver bör i möjligaste mån lämnas orört,
  • Om man måste lämna platsen för angreppet är det bra om kadaver kan täckas över med något lämpligt för att förhindra att andra djur eller fåglar äter av det,
  • Området bör i möjligaste mån lämnas orört.

Vid skada orsakat av något av våra stora rovdjur är det viktigt att tillsätta särskilda akutåtgärder för att undvika nya angrepp. Besiktningsmannen hjälper dig vidare med information så att kadaver kan lämnas till destruktion. Besiktningsmannen går även igenom hur uppkommen skada kan ersättas.

Om du vill veta mer om hur du söker bidrag till förebyggande åtgärder eller hur du kan få ersättning för skador orsakade av stora rovdjur.

Om du drabbats av ett misstänkt angrepp från rovdjur kan du kontakta Länsstyrelsens rovdjurstelefon 010-223 32 24.

Rovdjursalert för tamdjursägare

Med rovdjursalert gör länsstyrelsen i Uppsala län ett SMS–utskick efter varje besiktigat angrepp av rovdjur på tamdjur i närområdet. Tanken är att tamdjursägare ska få möjlighet att öka sin beredskap för att undvika ytterligare angrepp i området.

Bidrag och ersättning

  • Förebyggande av skador:
    Länsstyrelsen får ge bidrag för att förebygga skador som orsakas av stora rovdjur. Det kan vara exempelvis bidrag till rovdjursavvisande stängsel för att stänga rovdjur ute. Åtgärderna ska ha en dokumenterad effekt för att motverka skador. Bidrag kan också ges till åtgärder som bedöms ha tillräcklig förebyggande effekt för att motverka skador.

  • Skador på tamdjur eller hund:
    Länsstyrelsen får ge ersättning om stora rovdjur skadat dina tamdjur eller din hund. En förutsättning för att få tillstånd är att du fått dina skador besiktade. Besiktning görs av länsstyrelsens besiktningsmän.

Blanketter för ansökan om bidrag för att förebygga viltskador eller ersättning för viltskador och rovdjursrivna djur, SLU viltskadecenter Länk till annan webbplats.

Ansökan lämnas sedan in till länsstyrelsen. Detta ska göras senast tre månader efter att skadan upptäckts.

Vem som kan få bidrag eller ersättning samt i vilken omfattning dessa kan lämnas regleras i Naturvårdsverkets föreskrifter om bidrag och ersättningar för viltskador NFS 2018:15 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Rovdjursalert för tamdjursägare

Vill du veta om det skett ett rovdjursangrepp i närområdet? Rovdjursalert är ett sms–utskick som riktar sig till tamdjursägare i Uppsala län, alltså personer med djurbesättningar.

Med rovdjursalert gör länsstyrelsen i Uppsala län ett SMS–utskick efter varje besiktigat angrepp av rovdjur på tamdjur i närområdet. Tanken är att tamdjursägare ska få möjlighet att öka sin beredskap för att undvika ytterligare angrepp i området.

Efter ett rovdjursangrepp i en tamdjursbesättning är risken för ett förnyat angrepp relativt stor. Även närbelägna besättningar löper större risk att få angrepp på sina djur. För att undvika ytterligare angrepp bör därför akuta skadeförebyggande åtgärder sättas in omgående.

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig som mottagare av utskick. Det går även bra att skicka ett mail till till vilt.uppsala@lansstyrelsen.se för att anmäla dig till utskicket. Observera att det kan dröja några dagar från det att du anmäler dig till att du finns med på utskickslistan. Du kan även göra en anmälan genom att ringa oss på nummer 010-223 33 08.

Anmälan till Rovdjursalert








Lån av skyddsväst för hund

Länsstyrelsen lånar ut skyddsväst för hund.

Intresseanmälan avseende lån av skyddsväst för hund

Bidrag till skyddsväst för hund

Du kan ansöka om bidrag för skyddsväst till drivande och ställande jakthundar. Du kan få bidrag för själva västen och vargstål.

Vid behov kan vi ge bidrag till västar till hundar i Polisens eftersöksorganisation, räddningshundar och andra tjänstehundar.

Du kan inte få bidrag för tillbehör som vildsvinsskydd eller liknande.

Bidrag kan ges för inköp av skyddsväst som är försedd med el, stålpiggar eller liknande förutsatt att skyddsvästen bedöms ha tillräcklig förebyggande effekt för att motverka skador.

  • För jakthundar gäller att sökande ska ha jakträtt i Uppsala län.
  • Jaktmarken ska ligga inom ett av länsstyrelsen dokumenterat vargrevir i länet.

Det är viktigt att samla in kunskap om hur skyddsväst för hund fungerar och andra viktiga erfarenheter som gör det möjligt att utvärdera denna åtgärd för att förebygga skador på hundar.

Du kan skydda dina tamdjur mot rovdjursangrepp genom att sätta upp ett rovdjursavvisande stängsel. Rovdjursavvisande stängsel består till exempel av ett 4–5 trådigt elstängsel eller ett fårnät kompletterat med två eltrådar.

Viltskadecenters rekommendationer för rovdjursavvisande stängsel, Sveriges lantbruksuniversitet Länk till annan webbplats.

Vad kan du få bidrag för?

Du kan få stängselbidrag

  • om du bedriver näringsverksamhet med får
  • om du bedriver näringsverksamhet med get
  • om du har utrotningshotade lantraser
  • om du har biodling
  • för att renovera tidigare uppförda rovdjursavisande stängsel.

I vissa fall kan du även få bidrag för mindre besättningar, eller om du har häst eller nötboskap. Kontakta Länsstyrelsen för att få mer information.

Hur mycket kan du få i bidrag?

Du kan få maximalt 50 kronor per stängselmeter i bidrag.

Villkor

  • Du måste underhålla stängslet i minst 5 år.
  • Ditt företag får inte ha ekonomiska svårigheter eller betalningskrav. Därför kan vi komma att ta en kreditupplysning när du söker bidrag.

Filmerna är inte textade.

Råkar du ut för fågelskador ska du direkt sätta ut någon form av skrämselutrustning för att förhindra fler skador. Länsstyrelsen kan ge råd och bidrag till förebyggande åtgärder.

Vid omfattande problem kan Länsstyrelsen hjälpa till med förebyggande insatser i särskilt utsatta områden. Vi har bland annat skrämselutrustning till utlåning.

Ansök om bidrag till förebyggande åtgärder

Du som är lantbrukare kan ansöka om bidrag till förebyggande åtgärder. Du kan få bidrag till åtgärder som lockar och skrämmer fredade fåglar från skadedrabbade åkrar.

Ansök om ersättning för skador

Har din gröda blivit skadad av fredade fåglar kan du får ersättning. Du måste först ha gjort förebyggande åtgärder. Så här går ansökan till:

  • Anmäl skadan direkt till Länsstyrelsen.
  • En besiktningsperson utsedd av oss besiktar skadan när den upptäcks och sen igen i samband med skörd.
  • Ansök om ersättning. Din ansökan ska komma in till Länsstyrelsen inom tre månader efter det att skadan har upptäckts.

Om du inte har kunnat förutse skadan, till exempel om den inträffar första året i ett helt nytt område, kan vi betala ut ersättning även om du inte gjort förebyggande åtgärder.

Skicka in ansökan via blankett

Blanketter för ansökan om bidrag för att förebygga viltskador eller ersättning för viltskador och rovdjursrivna djur, SLU viltskadecenter Länk till annan webbplats.

  1. Fyll i blanketten
  2. Skriv under och skicka blanketten till uppsala@lansstyrelsen.se eller
    Länsstyrelsen i Uppsala län
    751 86 Uppsala

Hjälstaviken

Särskilda stödjande insatser görs av länsstyrelsen när det gäller problemen med skador av tranor och gäss i Hjälstaviken. Skrämselutrustning finns bland annat till utlåning.

Kontakta länsstyrelsens fågelkonsult på telefon 070-3806660 för närmare besked.

Fler råd för att minimera och förebygga skador

På Sveriges lantbruksuniversitets webbplats Viltskadecenter finns råd om hur du kan minimera eller förebygga skador på tamdjur och gröda:

Förebyggande åtgärder, Sveriges lantbruksuniversitet Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss