Är du medlem i en samfällighetsförening? Länsstyrelsen hjälper till om din förening saknar förmåga att besluta om föreningsstämma eller om en syssloman behövs i föreningen. Det är också Länsstyrelsen som tar emot ansökningar om medgivande att upplösa en samfällighetsförening.
En samfällighet är mark, rättigheter eller anläggningar som gemensamt tillhör flera fastighetsägare. Fastighetsägarna kan sköta om samfälligheten genom en samfällighetsförening, som registreras i lantmäteriets samfällighetsregister. Länsstyrelsen hjälper till och kan fatta beslut i frågor som handlar om styrelsen och utlysning av föreningsstämma.
Länsstyrelsen hjälper till i följande ärenden:
Om samfällighetens styrelsearbete inte fungerar tillfredsställande och det finns skäl att besluta om fler ledamöter än vad som står i stadgarna kan medlemmar ansöka om det hos Länsstyrelsen. Om vi beslutar att styrelsen ska ha fler ledamöter räknas det beslutet som en ändring i stadgarna.
Ledamöter till styrelsen ska väljas under föreningsstämman. Om stämman inte kan välja tillräckligt många ledamöter kan Länsstyrelsen utse en ledamot. I särskilda fall kan vi utse flera ledamöter.
De ledamöter som Länsstyrelsen utser har rätt till arvode. Vi tar beslut om hur stort arvodet ska vara.
För att styrelsen ska kunna sköta föreningen och fatta beslut måste den vara beslutsför. Det innebär att det ska finnas tillräckligt många ledamöter i styrelsen. Hur många ledamöter som behövs för att styrelsen ska kunna fatta beslut står i stadgarna.
Om styrelsen inte är beslutsför, eller om föreningen helt saknar styrelse, kan Länsstyrelsen utse en syssloman. Sysslomannen ersätter i första hand den ledamot som saknas, och när det inte finns någon styrelse överhuvudtaget tar sysslomannen över allt styrelsearbete. Sysslomannens främsta uppgift är att se till att styrelsen blir beslutsför.
Sysslomannen får ett arvode för sitt arbete. Länsstyrelsen beslutar vilket arvode sysslomannen ska få, men det är föreningen som betalar ut det.
Det är styrelsen som varje år ska kalla till ordinarie föreningsstämma. Om styrelsen inte gör det kan du som medlem skicka in en ansökan om att Länsstyrelsen ska utlysa föreningsstämman.
Du behöver då bestämma datum, klockslag och lokal för föreningsstämman. Kolla i stadgarna hur långt i förväg stämman måste utlysas. Tänk även på att vi har en handläggningstid för anmälan, så du behöver lägga till minst 4 veckor extra.
Om du ansöker om kallelse till extra föreningsstämma ska du även skicka med:
En samfällighetsförening ska upplösas när den eller de samfälligheter som förvaltas av föreningen upphör att bestå. För att samfälligheten helt ska upphöra krävs en förrättning av Lantmäteriet. Lantmäterimyndigheten har rätt att förordna om upplösning av samfällighetsföreningen i vissa fall. Länsstyrelsen handlägger inte dessa ärenden.
Upplösning kan också ske om medlemmarna är eniga om att samfälligheten istället ska skötas genom delägarförvaltning. I detta fall krävs ett beslut från Länsstyrelsen om medgivande till upplösning, för att föreningsstämman ska få besluta om upplösning. När detta har gjorts så ska styrelsen anmäla beslutet till Lantmäteriet för registrering.
Samfällighetsföreningen får inte upplösas förrän alla skulder är betalda, eller att alla medel som föreningen är skyldig att betala är nedsatta hos Länsstyrelsen.
Frågan om upplösning av en samfällighetsförening kan exempelvis uppstå om kommunen tar över ansvaret för en vägsträcka som föreningen tidigare skött eller om en gemensamhetsanläggning (exempelvis centralantenn för TV och radio) inte längre fyller en funktion och inte har en väsentlig betydelse för de fastigheter som har del i anläggningen.
Lantmäteriet registrerar alla samfällighetsföreningar. De prövar också ändring av den ursprungliga förrättningen.
Om samfällighetsföreningar på Lantmäteriets webbplats
Riksförbundet Enskilda Vägar (REV) är en stödförening för samfällighetsföreningarnas styrelser.
Riksförbundet Enskilda Vägars webbplats
Villaägarnas riksförbund har information om samfällighetsföreningar och erbjuder serviceavtal.
Serviceavtal för samfällighetsföreningar på Villaägarnas riksförbunds webbplats
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.