Smart förnybart
Elektrifieringen har en nyckelroll i den klimatdrivna energiomställningen. Under kommande år väntas Sveriges produktion av förnybar el byggas ut kraftigt, främst sol och vind men även kraftvärme. Samtidigt saknas det ibland utrymme i elnäten för att överföra el från en plats till en annan, och när en större mängd av den förnybara elproduktionen varierar beroende på väder och vind behöver delarna i energisystemet planeras och byggas annorlunda. Projektet Smart Förnybart har tagit fram en webbaserad kunskapsbank med goda exempel.
Ny kunskapsplattform om energisystem
Projektet Smart Förnybart har tagit fram en webbaserad kunskapsbank. Syftet med kunskapsbanken är att sprida kunskap om hur energisystemet förändras och hur en ökad samverkan och dialog kan leda till bättre lokal integration av förnybar elproduktion och nya tekniker.
Fem kunskapsunderlag och en sammanfattande slutrapport har tagits fram i projektet. I slutrapporten finns slutsatser som bland annat grundar sig på regionala dialoger. Det finns även inspelningar från fyra kunskapshöjande seminarier.
Kunskapsunderlag
Om projektet
Projektet Smart Förnybart fokuserade på hur förnybar elproduktion kan integreras i det lokala elsystemet och bidra till att avlasta elnäten. Projektet pågick mellan oktober 2020 och september 2022.
Projektet har bland annat uppnått följande:
- En kunskapsbas för förnybar kraftproduktion.
- En intressentanalys för aktörer med en betydande roll för robust energiförsörjning, med särskilt fokus på eltillförsel, eldistribution och elanvändning.
- Underlättat samverkan mellan myndigheter och näringsliv genom att belysa målkonflikter och synergier med dagens energipolitik.
- Ökat kunskapen hos nyckelaktörer på såväl tjänstepersonnivå som hos beslutsfattare.
- Förslag på lämpliga strategier för att framtidssäkra leveranssäkerhet i svenska region- och lokalnät.
Projektägare är Länsstyrelsen Skåne. Deltagande projektpartner är Länsstyrelserna Västra Götaland och Uppsala, Power Circle (via föreningen Elkraftringen) och Sustainable Innovation (via Föreningen för energieffektivisering).
Projektledare är Sandra Johanne Selander från Länsstyrelsen Skåne. Biträdande projektledare är Anna Wolf från Power Circle och Anna Karlsson från Länsstyrelsen Uppsala.
Projektet finansierades av Energimyndigheten.
Kontakt
-
Sandra Johanne Selander
Klimat- och energistrateg
E-post till Sandra Johanne Selander
Telefon 010-2241733