Aktuell rovdjursinformation

Aktuellt i Östergötland

2023-03-06

Länsstyrelsen har även i år kvalitetssäkrat vargreviret Långbogen som finns i området mellan Borensberg och Finspång. I ett vargrevir kan det födas valpar en gång per år och det har bekräftats att det föddes valpar i reviret våren 2022.

2023-02-27

Natten till den 27 februari 2023 har ett får dödats av varg ca 5 km från Finspång. Länsstyrelsen har varit på platsen.

2023-02-16

Länsstyrelsen har analyserat en spillning från Ydre. Spillningen kommer från en tik som är född i ett revir norr om Karlstad. Vargen har varit i området under en tid och rör sig förmodligen även i Jönköpings län. Länsstyrelsen följer utvecklingen med hjälp av spillningsinventering och kameraövervakning. Anmäl gärna spår (spillning, urin, spår i snö, foto) efter varg och lo på www.skandobs.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2023-01-13

Vargreviret Långbogen i Östergötland, tillsammans med fler sydliga län, har blivit föremål för en forskningsstudie. En forskare som heter Cecilia Di Bernardi, vid Grimsö forskningsstation har utvecklat en ny metod för att identifiera konsumerade bytesdjur hos varg genom att analysera DNA i vargspillningar. Det är helt enkelt en predationsstudie hos varg där man genom DNA i vargspillning kan se vad vargarna har för byten i olika revir.

Syftet är att öka kunskapen om vilka bytesdjur som vargarna lever av i mer sydliga län jämfört med de län i Mellansverige som det redan finns god information från. Det är även intressesant att undersöka eventuella skillnader mellan olika flockar samt att relatera detta till förekomsten av olika bytesdjur i olika områden (vargrevir).

Vi behöver er hjälp under den återstående inventeringsperioden (som pågår till och med mars 2023) att rapportera in spillningar från varg i Långbogenreviret på skandobs.se. Vår önskan är att få in 50-100 spillningar från reviret (men även ett mindre antal än detta är intressant). Ett önskemål är dessutom att dessa är fördelade över tid så långt som möjligt dvs spillningar som är insamlade med 7 dagars mellanrum kan ge oss mer information än om spillningar är insamlade under samma dag. Detta beror på att vi vill identifiera så många av vargarnas födokällor som möjligt och spillningar som är insamlande med bara några dagars mellanrum härrör sannolikt från samma födokälla.

2022-11-29

Länsstyrelsen har fått en film på viltkameran men en vuxen varg följd av fyra vargar. De fyra sista kan vara årsvalpar. Bilden är tagen i vargreviret Långbogen i Östergötland.

Vargar i Långbogenreviret

2022-10-07

Länsstyrelsens besiktningsman har konstaterat ett lodjursangrepp på får ca 1,5 mil från Östra Husby. Ett får dödades.

2022-09-23

Ett påkört lodjur hämtades igår kväll av polisen vid väg 35 norr om Åtvidaberg. Polisen kommer att sända djuret till Sveriges veterinärmedicinska anstalt för obduktion.

2022-09-17

Länsstyrelsens besiktningsman har konstaterat ett vargangrepp på får ca 1 mil norr om Tjällmo, fyra får är dödade och ytterligare ett får har avlivats.

2022-09-16

Länsstyrelsens besiktningsman har konstaterat ett vargangrepp på får ca 1 mil norr om Tjällmo. Tre får är dödade och ytterligare två får har avlivats.

2022-09-09

Länsstyrelsen kan med hjälp av en inventeringskamera konstatera att det skett en föryngring i Långbogenreviret, hur många valpar som fötts går inte att säga i dagsläget.

Vargvalp

Kontakt

Länsstyrelsen Östergötland