Vildsvinsförvaltning
Länsstyrelsen ansvarar för att ta fram riktlinjer för förvaltningen av länets vildsvinspopulation tillsammans med viltförvaltningsdelegationen. Vi registrerar även markägare och jakträttshavare som vill utfodra vildsvin, och vi har uppdrag att främja och underlätta tillgången av vildsvinskött som livsmedel.
Målet nationellt med vildsvinsförvaltningen är att uppnå en kontrollerad vildsvinspopulation och minska skador orsakade av vildsvin. Populationen ska vara anpassad och i balans med regionala och lokala förutsättningar.
Nationell förvaltningsplan för vildsvin 2020-2025, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Riktlinjer för skötseln av vildsvinsstammen
Viltförvaltningsdelegationen har beslutat om övergripande riktlinjer för skötseln av vildsvinsstammen i länet.
I juni 2022 beslutade viltförvaltningsdelegationen om förvaltningsplanen. Den ska ge vägledning och förslag på åtgärder som jägare, markägare och lantbrukare kan tillämpa för att uppnå målen och uttrycka en viljeinriktning samt beskrivning på åtgärder regionalt och lokalt som ska bidra till de uppsatta målen. Det är jakträttshavare, markägare och lantbrukare som lokalt har största möjligheten att bidra till en god förvaltning med stöd av Länsstyrelsens vägledning. Beslut om åtgärder i samverkan lokalt har avgörande betydelse för utvecklingen de närmaste åren.
Jakttider
Vildsvin får jagas dygnet runt, men eftersom de vanligtvis är aktiva på natten jagas de oftast på nattetid. För jakt på vildsvin gäller bland annat att:
- sugga som följs av randiga eller bruna små kultingar är fredad och får inte jagas
- årsungar av vildsvin får jagas hela året
- jakttiden för vuxna vildsvin är 1 april till och med den 31 januari
- jakt av vildsvin med hjälp av hund är tillåten 1 augusti till och med den 31 januari.
Jakt på rådjur, dovhjort, vildsvin och mufflonfår, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Förhindra skador som vildsvin kan orsaka
Har du bekymmer med vildsvin som bökar och orsakar skador i dina fält eller på din tomt? Läs mer om vad du kan göra för att förhindra skador som vildsvin kan orsaka.
Utfodra vildsvin i större omfattning
Om du som markägare eller jakträttshavare i större omfattning vill stödutfodra vildsvin eller utföra avledande utfodring för att locka bort dem från dina marker behöver du registrera dig som foderföretagare hos Länsstyrelsen. Även den som levererar fodret till dig för stödutfodring eller avledande utfodring behöver vara registrerad som foderföretagare.
Utfodring bidrar till att utöka vildsvinens spridning och reproduktionstakt. Att utfodra annat vilt kan också gynna vildsvinen. Utfodring med högenergifoder, till exempel sockerbetor, kan också ge andra oönskade effekter som ökad kvistbetning och barkgnag från andra hjortdjur som behöver detta för att balansera det lättsmälta högenenergifodret. Länsstyrelsen rekommenderar därför att vildsvin inte ska utfodras.
Åtling är ett sätt att underlätta jakten på vildsvin och inte detsamma som utfodring. Små fodergivor, 1–2 kilo per dygn i form av till exempel majs, ärtor vete eller korn är lämpligt. Sprid gärna med en foderspridare så att vildsvinen får leta efter fodret. Undvik stora mängder potatis eller annan rotfrukt.
Du får inte utfodra vildsvin med animaliska biprodukter (ex döda djur, slaktavfall, fiskrens), matavfall, livsmedel (ex bröd) eller sötsaker.
I jordbrukslandskapet bör åtlar inte användas för jakt under odlingssäsong. Under denna period ska jakten koncentreras till den gröda som riskerar att drabbas av skada. Åtlarna kan då användas som avledningsplats förutsatt att de inte ligger i direkt anslutning till grödan.
Åtlar ska inte ligga närmre än 200 meter från angränsande jaktmark, åkermark, fotbollsplaner, naturområden eller trafikerad väg.
Åtelkameror
Tidigare har tillstånd från Länsstyrelsen krävts för alla som vill sätta upp kameror dit allmänheten har tillträde. Förändringar i kamerabevakningslagen har nu gjort att det inte längre krävs tillstånd.
Krav finns dock fortfarande på att du ska kunna förklara bland annat ändamålet med kameraövervakningen och hur länge uppgifterna lagras. Detta är lagstadgat genom Dataskyddsförordningen (GDPR). Syftet med övervakningen måste bedömas vara av större vikt än det eventuella intrånget i den personliga integriteten.
Du måste därför se till:
- att det finns en skylt eller information om att det finns en viltkamera i området och vem det är som kameraövervakar
- att det finns kontaktuppgifter vid kameran för att kunna nå dig
Andra saker som kan vara bra att tänka på är:
- att man har markägarens tillstånd att sätta upp kameran
- att kameran inte sätts upp där många människor befinner sig, till exempel vid stigar, vandringsleder eller rastplatser
- att rikta kameran så att du minimerar risken för att ta bilder på människor eller fordon
- att ha som vana att alltid radera alla fotografier som innehåller människor eller fordon
Anmäl dig för att sälja eller skänka vildsvinskött
Du som är jägare och vill sälja eller skänka hela vildsvin eller vildsvinskött direkt till konsument kan anmäla dig till Länsstyrelsen för att bli registrerad i vildsvinsjägarregistret. Du behöver också gå utbildning i hur du hanterar vildsvinskött säkert och undersöker vilt inför leverans.
Förhindra spridning av afrikansk svinpest
Som vildsvinsjägare är det viktigt att följa de restriktioner som finns för att förhindra smittspridning av afrikansk svinpest.
Afrikansk svinpest (ASF), Jordbruksverket Länk till annan webbplats.
Om du stöter på ett dött vildsvin så ska du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt. Det är en viktig del i bekämpningen av afrikansk svinpest.
Rapportera självdöda vildsvin, Statens veterinärmedicinska anstalt Länk till annan webbplats.