Vattenverksamheter som behöver anmälas
Mindre omfattande vattenverksamheter behöver inte tillstånd utan kan istället anmälas till Länsstyrelsen. Gör det i god tid innan åtgärderna påbörjas.
Åtgärder som ska anmälas till Länsstyrelsen
Exempel på vattenverksamheter som inte kräver tillstånd från domstol utan beslutas efter anmälan till Länsstyrelsen:
- Anlägga våtmark där ytan understiger 5 hektar.
- Uppföra en anläggning eller fyllning i ett vattenområde, om den bottenyta som berörs är högst 500 kvadratmeter i vattendrag eller högst 3000 kvadratmeter i andra vattenområden.
- Gräva, schakta, muddra eller spränga i ett vattenområde, om den bottenyta som berörs är högst 500 kvadratmeter i vattendrag eller högst 3000 kvadratmeter i andra vattenområden.
- Bygga en bro, anlägga en trumma eller byta en trumma i ett vattendrag med en medelvattenföring som är högst 1 kubikmeter per sekund
- Gräva om ett vattendrag med en medelvattenföring som är högst 1 kubikmeter per sekund, om åtgärden inte är markavvattning.
- Leda bort högst 600 kubikmeter ytvatten per dygn från ett vattendrag, dock högst 100 000 kubikmeter per år.
- Leda bort av högst 1 000 kubikmeter ytvatten per dygn från ett annat vattenområde än vattendrag, dock högst 200 000 kubikmeter per år.
- Lägga ner eller byta en kabel, ett rör eller en ledning i ett vattenområde.
En komplett lista på vilka vattenverksamheter som kan anmälas till Länsstyrelsen hittar du i paragraf 19 i förordning om vattenverksamhet med mera.
Förordning om vattenverksamheter Länk till annan webbplats.
Vad räknas som ett vattenområde?
Vattenområden är områden som är täckta av vatten vid högsta förutsebara vattenstånd. Med högsta förutsebara vattenstånd avses den nivå som med någon sannolikhet är förutsebar. Det kan till exempel röra sig om höga flöden som inträffar vart 100 år.
Exempel på vattenområden är:
- sjöar
- vattendrag
- diken
- våtmarker.
Ta reda på platsens förutsättningar
Som verksamhetsutövare ansvarar du för att verksamheten är förenlig med miljöbalken. För att kunna avgöra verksamhetens miljöpåverkan och om platsen är lämplig är det därför viktigt att ta reda på och känna till platsens förutsättningar.
Anmäl vattenverksamhet i vår e-tjänst
De flesta vattenverksamheter av mindre omfattning kan anmälas i vår e-tjänst.
Det kostar 1890 kronor att göra en anmälan. Avgiften betalas till Länsstyrelsens bankgiro 5327-1698 och faktura skickas inte ut. Handläggning påbörjas när avgiften betalats in till Länsstyrelsen.
Anmälan om strandskyddsdispens vid samprövning med anmälan om vattenverksamhet
Normalt ska du vända dig till din kommun i frågan om strandskyddsdispens. Men om du anmäler en vattenverksamhet som även kräver strandskyddsdispens kan Länsstyrelsen enligt 19 kap 3 § miljöbalken sampröva de två anmälningarna.
Om du vill att Länsstyrelsen ska sampröva strandskyddsdispens med din anmälan om vattenverksamhet fyller du i blanketten nedan.
- Ladda ner och fyll i blanketten: Anmälan om strandskyddsdispens vid samprövning med anmälan om vattenverksamhet
Pdf, 226.6 kB, öppnas i nytt fönster.
- Skicka din anmälan med e-post till: halland@lansstyrelsen.se
eller via post till: Länsstyrelsen i Hallands län, 301 86 Halmstad.
Inom minst 100 meter från strandlinjen till hav, insjöar och vattendrag gäller strandskyddsbestämmelser. Vid vissa sjöar och vid havet är strandskyddet utvidgat till 200 eller 300 meter. Det innebär bland annat att man inte får uppföra anläggningar eller anordningar som hindrar allmänheten från att röra sig fritt i området eller som utgör en väsentlig förändring för livsvillkoren för djur– och växtarter. För att få strandskyddsdispens måste du uppge särskilda skäl.
Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Inom strandskyddsområde är det enligt 7 kap. 15 § MB bland annat förbjudet att vidta åtgärder som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter.
Andra dispenser och tillstånd kan behövas
Området där vattenverksamheten ska bedrivas omfattas ofta av strandskydd. De kan även omfattas av andra skydd, exempelvis naturreservat, Natura 2000-område eller vattenskyddsområde. För att få vidta åtgärder i skyddade områden krävs ofta olika dispenser eller tillstånd.