Tillsyn över hundar och katter
Att vara katt- eller hundägare innebär ett stort ansvar. Det är inte bara djuret som ska må bra och bli väl omhändertaget, det finns krav från samhället också. Dina skyldigheter som djurägare styrs av lagen om tillsyn över hundar och katter.
Länsstyrelsen sköter den administrativa handläggningen av ärenden som gäller lagen om tillsyn över hundar och katter. Beslut kopplade till lagen fattas av Länsstyrelsen. Sådana beslut kan innebära exempelvis att en hund måste ha koppel eller bära munkorg. Ibland kan beslutet också innebära att djuret omhändertas, vilket då verkställs av Länsstyrelsen.
Lagen om tillsyn över hundar och katter Länk till annan webbplats.
Anmäl till polisen om du blivit utsatt för brott
Om du upplever att du blivit utsatt för ett brott där ett djur är inblandat ska du anmäla detta till polisen. Det kan till exempel gälla om du har blivit skadad av en hund eller om någon använt sin hund som ett vapen. Du kan göra en anmälan till polisen genom att besöka en polisstation eller via telefon 114 14. Vid akuta fall ring 112.
Viktigt att veta för dig som har hund eller katt
Ägaren har ansvar
Du som äger en katt eller hund ansvarar för att förebygga att ditt djur inte orsakar skador och avsevärd olägenhet.
Med avsevärd olägenhet menas olägenhet av allvarligare slag som kan påverka människors eller djurs liv, hälsa och säkerhet eller den allmänna ordningen. Ju mindre allvarligt ett problem är, desto oftare måste det förekomma för att anses vara en avsevärd olägenhet.
Bortsprungen hund eller katt
Anmäl bortsprungen eller upphittad hund eller katt till polisen på telefon 114 14 eller via polisens e-tjänst.
Förlustanmälan - borttappade föremål och försvunna husdjur, Polisen Länk till annan webbplats.
Hundar och katter ska vara märkta och registrerade
Hundar och katter som bor i Sverige ska vara märkta med mikrochip eller tatuering, och vara registrerade i Jordbruksverkets register.
Hundar som förföljer vilt utanför organiserad jakt
Hundar som tillåts driva eller förfölja vilt utanför organiserad jakt kan omhändertas. Den som har jakträttigheterna i området (eller dess företrädare) där den lösa hunden befinner sig har rätt att ta hand om hunden under tiden hen försöker hitta ägaren. Om ingen ägare hittas ska jakträttshavaren eller dess företrädare kontakta Länsstyrelsen. Utanför kontorstid ska polisen kontaktas.
Under perioden 1 mars – 20 augusti är kraven ännu hårdare. Då kan en hund komma att omhändertas om den springer lös i skog och mark, även om den inte driver eller förföljer vilt.
Övergivna eller förvildade katter
Om du misstänker att en katt är övergiven bör du försöka hitta ägaren. Om du inte kan få tag i ägaren kan du göra en anmälan till Länsstyrelsen.
Om det kan antas att katten är övergiven eller förvildad kan jakträttshavaren själv avliva katten. Det behövs inte tillstånd från Länsstyrelsen för detta. Det är mycket viktigt att avlivningen utförs på ett korrekt sätt. Tänk också på att det är viktigt att du är helt säker på att katten inte har någon ägare. Om katten ska skjutas inom detaljplanerat område krävs tillstånd från polisen.
Anmäl bristande tillsyn av hundar och katter
Du kan anmäla bristande tillsyn av hundar och katter som är lösspringande, orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Du kan inte vara anonym när du anmäler bristande tillsyn av hundar och katter.
Du anmäler bristande tillsyn av hundar och katter genom webbformuläret på denna sida eller genom att ringa till vår djurskyddstelefon 010-224 50 50, vardagar klockan 9–11.30.
En anmälan räcker
Om du redan har polisanmält händelsen så behöver du inte göra en anmälan till oss. Länsstyrelsen och Polismyndigheten samarbetar så att när en polisanmälan görs angående lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150) så blir Länsstyrelsen meddelad om den och tar vidare anmälan för utredning.
Ärendet kommer inte att hanteras snabbare för att det kommer in fler anmälningar. Om du behöver komplettera ett befintligt ärende gör du detta via formuläret Komplettering av ärende längre ned.
Rådgör om du är osäker
Om du är osäker på att det du vill anmäla är tillräckligt allvarligt, ring till vår djurskyddstelefon 010-224 50 50.
Andra typer av djurärenden
Om du misstänker att djur far illa kan du göra en djurskyddsanmälan till Länsstyrelsen.
Läs mer om hur du gör en djurskyddsanmälan
Vad gör Länsstyrelsen med en anmälan angående hund?
När Länsstyrelsen tagit emot anmälan görs en bedömning om hundägaren brustit i tillsynen över sin hund. Om hundägaren brustit i tillsynen och inte självmant vidtar åtgärder för att förebygga framtida liknande händelser, har Länsstyrelsen möjlighet att besluta om åtgärder som hundägaren är skyldig att följa. Exempel på åtgärder kan vara att hunden alltid måste vara kopplad eller bära munkorg. Länsstyrelsen kan även omhänderta hunden för att utreda den.
Vad gör Länsstyrelsen med en anmälan angående katt?
Katter omfattas av lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Katter omfattas endast av den första paragrafen i lagen. I den står det att ”hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter”.
Länsstyrelsen har inte något lagstöd för att fatta beslut om ett föreläggande eller förbud som gäller katter och tillsynslagen.
Att hålla katter lösa är allmän sedvänja och det är något som i stort är accepterat i samhället. Om du upplever problem med att en katt orsakar skador eller avsevärda olägenheter behöver du själv skydda dig och din egendom (hit räknas även dina egna djur) med hjälp av exempelvis staket eller hålla fönster och dörrar stängda.
När vi får in en anmälan som rör bristande tillsyn av katt skickar vi ett brev till kattägaren. I brevet informerar vi om att vi tagit emot en anmälan och att kattägaren är skyldig att förebygga att katten orsakar skador och avsevärda olägenheter. Därefter avslutas ärendet.
Anmäl via webbformulär
Detta webbformulär gäller för bristande tillsyn av hund och katt i Västra Götalands län. Om du misstänker att djur inte sköts enligt lagstiftningen, till exempel inte rastas tillräckligt, inte får päls eller klor skötta, inte släpps ut och får hovar eller klövar skötta rapporterar du in ditt klagomål via Anmäl bristande djurhållning (lansstyrelsen.se).
Fält markerade med * är obligatoriska och måste fyllas i.
Läs mer
Länsstyrelsen säljer vissa djur som vi har omhändertagit.