Djur i verksamheten
Länsstyrelsen arbetar förebyggande för att djuren ska ha det bra. Det är hos oss du söker tillstånd om du vill visa upp djur offentligt. Du ansöker också om veterinär till offentlig tävling.
Tillstånd för sällskapsdjur och häst
Ibland behöver du tillstånd från Länsstyrelsen för att ha djur. Till exempel för att ha många hundar eller hästar eller om du har en yrkesmässig verksamhet.
Transport av djur
När djur transporteras ska det ske på ett säkert sätt och djuren får inte utsättas för skador eller lidande under transporten.
Visa upp djur offentligt
Driver du en anläggning för att förevisa djur krävs godkännande av Länsstyrelsen.
Veterinär till offentlig tävling
Vid många tävlingar med djur krävs att det finns en tävlingsveterinär på plats.
Sälja, visa, hantera vilda växter och djur
Ska du konservera djur och växter, handla med levande djur och växter eller visa upp vilda djur i en djurpark? Då behöver du ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.
Smittskydd och djurhälsa
Misstänker du att ett djur som du äger eller tar hand om har drabbats av en allvarlig sjukdom? Då är du skyldig att omedelbart anmäla det till en veterinär, för att minska risk för smitta och underlätta bekämpning av sjukdomen.
Djurhälsopersonal
Länsstyrelsen är ansvarig för tillsynen av djurhälsopersonal i länet. Det innebär att vi kontrollerar att personal som arbetar med djurens hälso- och sjukvård följer gällande lagar och bestämmelser.
Djur i undervisning
Undervisningsdjur är djur som du använder i undervisning på till exempel naturbruksgymnasium. Du använder undervisningsdjuret på ett sätt som innebär att djuret inte riskerar att bli utsatt för lidande. Du ska göra en anmälan till Länsstyrelsen innan du använder djur i undervisning