Bidrag för flyktingguider och familjekontakter
Länsstyrelsen kan hjälpa till med bidrag till integrationsinsatser som underlättar etablering i samhället, skapar nätverk, stödjer språkinlärning eller ger socialt stöd till ensamkommande barn.
Länsstyrelsen har möjlighet att bidra med ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter som riktas till nyanlända personer, ensamkommande barn, asylsökande personer och skyddsbehövande som berörs av massflyktsdirektivet. Vi ska arbeta för att stärka den civila sektorns roll och stödja samverkan mellan den civila sektorn och kommuner.
Vi ger ersättning till insatser som bedrivs utan vinstsyfte, och som kommunen genomför i egen regi eller tillsammans med en eller flera organisationer.
Insatserna ska syfta till att
- underlätta etableringen i samhället
- skapa nätverk
- stödja språkinlärning
- ge socialt stöd till ensamkommande barn.
Under 2025 förfogar länsstyrelserna över 42 miljoner för fördelning.
Prioriteringar
Under 2025 prioriterar Länsstyrelsen insatser som riktar sig till personer som är hemma med små barn. Insatser som omfattar språkträning i svenska, läsfrämjande insatser eller studie- och yrkesvägledning för personer som är hemma med små barn. Länsstyrelsen prioriterar även insatser som planeras i samverkan med idéburen sektor.
I år har Länsstyrelsen Västerbotten har tilldelats 1 600 000 i utlysningen, nationellt är bidraget på 42 miljoner.
Ansökningsperiod
Utlysningsperioden är öppen mellan 3 mars – 25 april 15:00. Länsstyrelsen Jönköping fattar beslut och meddelar sökande senast 13 juni 2025. Eventuell utbetalning av medel sker senast sex veckor efter beslut.
Stöd för din ansökan
Vi bjuder även in er som är intresserade till utlysningsmöte med fokus på rättighetsbaserat arbete och individuella konsultationer inför ansökan.
Utlysningsmöte för integrationsmedel med fokus på rättighetsbaserat arbete
Digitalt, 20 mars, 09:30-11:00.
Hur mycket pengar kan man söka? Vilka är målgrupperna för de olika medlen? Vad är rättighetsbaserat arbete (RBA)? Vad bör man tänka på när man skriver sin projektansökan, och vilka frågor kan man ställa sig själv i processen? Vilka frågor har jag inför ansökan om medel? Det här är några av de frågor vi kommer att beröra under mötet – eller annat som ni vill fråga eller ha dialog med oss om.
Länsstyrelsen bjuder in till ett utlysningsmöte med syftet att ge information om medlen, stärka arbetet med rättighetsperspektivet i projektansökningar och besvara eventuella frågor kring er ansökan.
Anmäl dig här senast den 17 mars 12:00: https://link.webropol.com/s/utlysningbidragintegration Länk till annan webbplats.
Individuella konsultationer inför ansökan
Länsstyrelsen erbjuder även individuella konsultationer inför ansökan, på upp till 30 minuter, baserat på förfrågan. Kontakta oss gärna om du önskar detta. Bifoga gärna ett utkast på er ansökan samt specifika frågor i ditt mejl.
Målgrupp för insatserna
Insatserna ska vända sig till nyanlända invandrare och/eller asylsökande personer. I målgruppen ingår även ensamkommande barn som är asylsökande eller har uppehållstillstånd. En insats kan riktas till en eller flera av målgrupperna.
Insatserna kan vända sig till personer på flykt från Ukraina som omfattas av massflyktsdirektivet.
Ansök om bidrag för flyktingguider och familjekontakter
Skicka in din ansökan när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.
Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport
Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.
Inspiration till insatser
Hitta inspiration till insatser i: