Aktuella vädervarningar i Västerbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Bidrag för tidiga insatser för asylsökande

Ideella föreningar, kommuner och kommunalförbund kan ansöka om bidrag för att anordna tidiga insatser för asylsökande. Länsstyrelsen beslutar sedan om och betalar ut bidragen.

Tidiga insatser för asylsökande (TIA) ska motverka passivisering under asyltiden, underlätta kontakter med den svenska arbetsmarknaden och främja en framtida etablering för de som beviljas uppehållstillstånd.

Länsstyrelsen beslutar om och betalar ut bidrag till organisationer som erbjuder tidiga insatser för asylsökande. Vi arbetar också för att stärka samverkan mellan kommuner, statliga myndigheter, organisationer i det civila samhället och andra relevanta aktörer för att:

  • tillgången till insatser ska motsvara behovet i länet
  • kvinnor och män ska kunna ta del av insatserna på lika villkor och i samma utsträckning
  • information ska finnas tillgänglig om vilka insatser som anordnas i länet.

Under 2025 förfogar länsstyrelserna över 48 miljoner kronor för fördelning.

Länsstyrelsen Västerbotten har under 2025 möjlighet att fördela 693 000 kronor i utlysningen, nationellt är bidraget (under 2025) på 48 miljoner kronor.

Ansökningsperiod

Utlysningsperioden är öppen mellan 3 mars – 7 april 15:00.

Beslut meddelas sökande senast 30 maj 2025. Eventuell utbetalning av medel sker senast sex veckor efter beslut.

Stöd för din ansökan

Vi bjuder även in er som är intresserade till utlysningsmöte med fokus på rättighetsbaserat arbete och individuella konsultationer inför ansökan.

Utlysningsmöte för integrationsmedel med fokus på rättighetsbaserat arbete

Digitalt, 20 mars, 09:30-11:00.

Hur mycket pengar kan man söka? Vilka är målgrupperna för de olika medlen? Vad är rättighetsbaserat arbete (RBA)? Vad bör man tänka på när man skriver sin projektansökan, och vilka frågor kan man ställa sig själv i processen? Vilka frågor har jag inför ansökan om medel? Det här är några av de frågor vi kommer att beröra under mötet – eller annat som ni vill fråga eller ha dialog med oss om.

Länsstyrelsen bjuder in till ett utlysningsmöte med syftet att ge information om medlen, stärka arbetet med rättighetsperspektivet i projektansökningar och besvara eventuella frågor kring er ansökan.

Anmäl dig här senast den 17 mars 12:00: https://link.webropol.com/s/utlysningbidragintegration Länk till annan webbplats.

Individuella konsultationer inför ansökan

Länsstyrelsen erbjuder även individuella konsultationer inför ansökan, på upp till 30 minuter, baserat på förfrågan. Kontakta oss gärna om du önskar detta. Bifoga gärna ett utkast på er ansökan samt specifika frågor i ditt mejl.

Vem kan söka bidrag?

Ideella föreningar, kommuner och kommunalförbund kan ansöka om bidrag för att anordna tidiga insatser för asylsökande.

Vilka ska insatserna rikta sig till?

Insatserna ska rikta sig till eller vara till förmån för vuxna

  • asylsökande som bor på Migrationsverkets boenden eller i eget boende
  • skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet som ännu inte blivit folkbokförda
  • asylsökande som har beviljats uppehållstillstånd men bor kvar på Migrationsverkets anläggningsboenden i väntan på kommunanvisning.

Vi ger inte bidrag för verksamhet riktade till personer med uppehållstillstånd i eget boende eller verksamhet direkt riktad till personer under 18 år.

Vilka insatser kan få bidrag?

Bidrag kan ges till insatser som bidrar till:

  • kunskaper i svenska språket
  • kunskaper om det svenska samhället och arbetsmarknaden
  • stärkt hälsa.

Bidrag kan till exempel ges till insatser såsom kurser, studiecirklar, studiebesöksverksamhet eller friskvårds- och friluftslivs aktiviteter. Bidrag kan inte ges för praktikverksamhet eller verksamhet som syftar till religiös eller politisk påverkan.

Demokrativillkor

Från och med 2025 finns det demokrativillkor för organisationer som ansöker om statsbidrag för TIA-insatser. Länsstyrelsen kommer därmed att granska sökande organisationers struktur och verksamhet enligt demokrativillkor i 7-7b §§ i förordningen om statsbidrag till verksamheter med asylsökande med flera.

Vi granskar också att organisationens ordförande och eventuella samarbetspartners agerar enligt demokrativillkoren. Vi kommer att söka i traditionella och sociala medier som Facebook och Instagram, och analysera organisationens webbplats.

Ansök om bidrag för tidiga insatser för asylsökande

Skicka in din ansökan när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.

Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport

Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Följ oss