Människohandel och människoexploatering inom bärindustrin
Varje år kommer kommuner och myndigheter i kontakt med personer som upplever att de blir utnyttjade på svenska arbetsmarknaden med koppling till bärindustrin. Här hittar du material och länkar som kan vara till hjälp och stöd för kommuner och myndigheter som arbetar med att förebygga, upptäcka och motverka människohandel och exploatering inom bärplockning och grön näring.
Vill din kommun eller myndighet veta mer, utbilda eller fördjupa er i ett specifikt ämnesområde, kontakta Länsstyrelsen.
Vilka utsätts, vems är ansvaret och hur kan man motverka och förebygga
Inspelad föreläsning från 2024. Innehåller erfarenheter gällande brottsutsatthet kopplad till utländska bärplockare, samt information om gällande regelverk och rutiner för att hantera eventuella fall av identifierade brottsoffer. Inspelningen är automattextad och kan innehålla fel.
Så kan du bli bättre på att identifiera brottsoffer
Ta del av Länsstyrelsen Norrbotten s film om hur kommuner och myndigheter kan stärka sitt arbete med att identifiera förmodade brottsoffer i människohandel och människoexploatering kopplat till arbetslivskriminalitet generellt och bärplockning specifikt.
Vad är människohandel, Samverkan mot våld Norrbotten Länk till annan webbplats.
Älvsbyns brottsförebyggande arbete
Ett gott exempel på hur man kan arbeta brottsförebyggande, och för ett gott och tryggt mottagande i kommunerna, är arbetet som görs i Älvsbyns kommun. Inför bärsäsongen samordnar sig kommunen enligt en samverkansmodell. Bland annat genomförs gemensamma inspektioner av förläggningsboenden gällande tillsyn av till exempel brandskydd, miljö- och hälsofrågor och livsmedelshantering. Även räddningstjänst, lokalpolis och individ - och familjeomsorgen medverkar. Eftersom inspektionerna genomförs i god tid, hinner företagen åtgärda eventuella brister innan bärplockarna kommer till Sverige.
Mer information
Manual vid misstanke om människohandel
Här får du som yrkesverksam en praktisk vägdelning kring människohandel. Den ger en helhetsbild av det stöd och skydd som erbjuds offer för människohandel i Sverige och vilket ansvar respektive
myndighet har.
Betänketid
Betänketid, ibland kallad reflektionsperiod, är ett tidsbegränsat uppehållstillstånd under en period om 30 dagar som syftar till att den brottsutsatta ska kunna återhämta sig, och i lugn och ro ta ställning till sin medverkan i rättsprocessen. Ansökan om betänketid bör göras skyndsamt efter det uppstått anledning att anta att personen varit utsatt för människohandel. Socialnämnden och förundersökningsledare kan ansöka.
Socialnämnden, Migrationsverket Länk till annan webbplats.
Akut skydd, Nationella samordningen mot prostitution och människohandel Länk till annan webbplats.
Kontaktuppgifter till regionkoordinatorer
Regionkoordinatorerna har bland annat som uppgift att ge konsultativt stöd till myndigheter och verksamheter som kommer i kontakt med personer utsatta för prostitution och människohandel. De koordinerar också insatser mellan berörda myndigheter och aktörer.
Broschyr riktat till brottsutsatta flera språk
Nationella återvändandeprogrammet
Syftet med återvändandeprogrammet är att göra det möjligt för utsatta att lämna utnyttjande och minimera riskerna för att de ska hamna i utnyttjande igen vid återvändande till hemlandet.
Barn i exploatering eller som medföljande – vägledning från Socialstyrelsen
Barn i internationell människohandel och exploatering, Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.
Orosanmälan barn
Checklista vid misstanke om människohandel
Miljö- och hälsoskyddsinspektörer och Arbetsmiljöverkets inspektörer rör sig i en mängd olika miljöer där människor riskerar att vara utsatta för olika former av exploatering. Checklistan är framtagen av Region Syd men kan användas även på andra ställen. Syftet med checklistan är att de iakttagelser som gjorts vid en inspektion ska dokumenteras och skickas vidare till polisen. Checklistan innehåller indikatorer om människohandel.
Checklista vid misstanke om människohandel, Malmö stad Länk till annan webbplats.