Klimatanpassning
Länsstyrelsen samordnar arbetet med klimatanpassning i länet. Vi tar fram underlag för kunskap och planering, analyserar hur länet påverkas av klimatförändringen och stöttar kommuner, regionala aktörer och näringsliv i klimatanpassningsarbetet.
Klimatanpassning innebär att anpassa samhället till de förändringar i klimatet vi märker av idag och de som förväntas ske i framtiden. I Sverige innebär klimatförändringen till exempel högre temperatur, ökad nederbörd, minskat snötäcke och stigande havsnivå. Länsstyrelsens arbete med klimatanpassning handlar om att minska sårbarheter och att ta tillvara möjligheter för att utveckla ett långsiktigt hållbart och robust samhälle.
Länsstyrelsen samordnar och ger stöd
Länsstyrelsen samordnar arbetet med klimatanpassning i länet. Vi stöttar kommuner och andra regionala aktörer genom att öka kunskapen och sprida information om klimatförändringen, vilka konsekvenser den leder till nu och i framtiden och vilka åtgärder som kan förebygga framtida problem.
Det förändrade klimatet påverkar många delar av samhället. I vårt klimatanpassningsarbete tar vi fram planeringsunderlag, metodstöd, handlingsplaner och genomför seminarier inom olika område, till exempel inom:
- fysisk planering
- infrastruktur
- krisberedskap
- försörjningssystem för el, vatten och livsmedel
- vattenhushållning
- miljöskydd
- lantbruk
- skogsbruk
- naturvård
- människors hälsa.
Vi samverkar också med nationella expertmyndigheter för att stärka länets förmåga att hantera klimatförändringens effekter.
Stöd till kommuner
Länsstyrelsen har i uppdrag att samordna, initiera, stödja och följa upp kommunernas klimatanpassningsarbete. I det arbetet ingår till exempel att
- Ge vägledning och rekommendationer kring samhällsplaneringsfrågor.
- Genomföra nätverksträffar och kunskapshöjande aktiviteter.
- Sammanställa underlag om regionala risker för till exempel översvämning, värme, ras, skred och erosion.
- Granska kommuners översiktsplaner och detaljplaner utifrån klimatanpassningsperspektiv och med hänsyn till människors hälsa och säkerhet, risken för olyckor, översvämning, ras, skred och erosion.
Stigande hav och översvämning i byggd miljö – stöd från myndigheter
Flera myndigheter arbetar med vägledning, stöd och underlag för att hantera översvämningsrisker i den fysiska planeringen. För att underlätta för dig som arbetar med översvämningsrisk när havet stiger så har Boverket, länsstyrelserna, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) och Sveriges geotekniska institut (SGI) gemensamt tagit fram övergripande information om:
- förutsättningar för riskbedömning
- kommuner och myndigheters ansvar och roller
- tillgängliga vägledningar och kunskapsunderlag
- hantering av framtida extremnivåer
Verktyg för klimatanpassning
Det finns mycket underlag och många verktyg framtagna för arbetet med klimatanpassning. Här hittar du det material som har tagits fram för Västerbottens län, men även annat användbart framtaget av andra länsstyrelser.
Grunden för arbetet med klimatanpassning är data om dagens och framtidens klimat. SMHI har sammanställt en klimatanalys för Västerbottens län. Mer information om klimat hittar du på SMHI:s webbplats och på Klimatanpassningsportalen. Där finns till exempel databaser, kartvisningstjänster och nedladdningsbara data.
Klimatanpassningsportalen Klimatanpassning.se Länk till annan webbplats.
Fördjupad klimatscenariotjänst, SMHI Länk till annan webbplats.
Regional handlingsplan
Länsstyrelsen har en regional handlingsplan för klimatanpassning. Handlingsplanen beskriver:
- Hur klimatförändringen påverkar olika samhällssektorer och kommuner.
- Klimatanpassningsåtgärder som rekommenderas.
- Länsstyrelsens klimatanpassningsarbete.
Regional handlingsplan för klimatanpassning: Klimatanpassa Västerbotten Länk till annan webbplats.
I vår karttjänst för klimatanpassning kan du få en översikt över vilka kartunderlag som finns för arbetet med klimatanpassning.
Karttjänsten KlimatGIS Länk till annan webbplats.
Det finns skyfallskarteringar för 30 tätorter i länet som ett stöd för länets arbete med översvämningsrisker. Skyfallskarteringen finns i karttjänsten KlimatGIS eller för nedladdning på Länsstyrelsernas geodatakatalog:
Filmen ger inblick i analysen som visar att många aktörer påverkas redan nu av ett minskat snötäcke. Snöanalyserna kan användas inom flera områden bland annat inom den kommunala förvaltningen vid förvaltning av befintliga fastigheter och vid nybyggnation. Även för aktörer som är verksamma inom skogsnäring, renskötsel och försäkringsbranschen är den här typen av analys avgörande för att bedöma vilka effekter klimatförändringarna får.
Rapporter och analyser för Västerbotten
Framtidsklimat i Västerbottens län – enligt RCP-scenarier, SMHI Länk till annan webbplats.
Snö i ett framtida klimat i Västerbotten Länk till annan webbplats.
Rapport: Översiktlig klimat- och sårbarhetsanalys – naturolyckor Länk till annan webbplats.
Hälsa, säkerhet och klimatanpassning i översiktsplanen Länk till annan webbplats.
Vägledningar och stöd
Länsstyrelsens energi- och klimatsamordning (LEKS) driver utvecklingsprojekt inom energi och klimat både på egen hand och tillsammans med andra aktörer. Inom projekten tar vi ibland fram olika vägledningar och handläggarstöd. De är till för dig som arbetar med energi- och klimatfrågor inom till exempel miljöprövning, energitillsyn och översiktsplanering.
Var finns pengarna för energi- och klimatinsatser?
LEKS har tagit fram sammanställningen ”Var finns pengarna för energi- och klimatinsatser?” för att underlätta för dig som vill bidra till den gröna omställningen. I sammanställningen hittar du information om vilka stöd och bidrag som finns att söka för energi- och klimatrelaterade investeringar. Kontakta gärna Länsstyrelsen för ytterligare vägledning.