Hantering av torka inom lantbruk och djurhållning
Vattenbrist och torka kan drabba lantbruksföretag och djurhållare hårt. På den här sidan samlar vi information relevant för just lantbrukare och djurhållare.
Hästägare
Stora delar av Sverige är i år påverkat av torka, med följder som innebär att beten torkar bort och att förstaskörden av vallfoder på många håll varit väsentligt mindre än normalt. Det är för tidigt att avgöra hur allvarliga konsekvenserna blir, men du som håller hästar gör klokt i att hålla dig informerad kring vad som kan vara viktigt att tänka på avseende beten och planera din grovfoderanskaffning med god framförhållning. Vi nås av information om att många funderar på att importera foder – något som kan innebära stora risker för att få in djur- och växtsmittor eller ogräs som inte idag finns i Sverige. Vi har samlat viktig information kring dessa frågor som vi hoppas kan underlätta för dig som har hästar.
Att tänka på vid import av grovfoder, Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Foderbrist och betesförmedling
Långvarig torka kan leda till brist på tillgängligt foder. Använd gärna vår betesförmedling för att hitta mark för skörd av grovfoder eller för att få tillgång till mer betesmark. Har du mark som någon annan skulle kunna beta eller upplåta för skörd? Anmäl då din mark i formulären. Djurägare kan också efterlysa mark för bete.
Betesförmedling i Värmlands län
Om torka och foderbrist, Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Stödutfodring
Behöver du stödutfodra på betesmarker med särskild skötsel? I första hand ska du, om det är möjligt, låta stödutfodringen ske på intilliggande vallar. Det är okej om de sambetas med betesmarken. Stödutfodring kan också ske på delar som har allmän skötsel. Finns inte möjlighet till detta ska du höra av dig till länsstyrelsen så får vi göra en enskild bedömning för just din mark.
Lantbrukare som är certifierade för ekologisk produktion, men som har svårt att få tillgång till ekologiskt foder, kan ansöka om undantag hos Jordbruksverket för att få utfodra med icke ekologiskt foder.
Kontakt
Jordbrukarstöd
Behöver du hjälp med din ansökan eller har du frågor om stöden?
Ringa oss på vår stödtelefon. Vi har öppet från 09:00 till 12:00 och från 13:00 till 15:00. Du kan även skicka e-post.
Telefon 0771-67 00 00
Postadress till Länsstyrelsen för alla brev som gäller jordbrukarstöden:
Länsstyrelsen Värmland
Lantbruk, Jordbrukarstöd
651 86 Karlstad