Aktuella varningsmeddelanden i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Den 1 mars startar licensjakten efter lodjur

Lo

Fredagen den 1 mars startar licensjakten efter lodjur. Uppdatering 4 mars: Licensjakten på lo är avlyst. Tio lodjur är fällda.

Länsstyrelsen fattade den 18 december 2023 beslut om licensjakt efter totalt 10 lodjur i Uppsala län under mars 2024. Lodjurspopulationen i länet bedöms utifrån inventeringsresultatet föregående år vara drygt 85 lodjur. En jakt på 10 djur anses inte påverka lodjurets gynnsamma bevarandestatus, varken i länet eller nationellt.

Licensjakten har i år inga delområden utan sker inom hela länets gränser, med undantag för vissa skyddade områden. Lodjursjakten pågår från den 1 mars och varar som längst till och med den 31 mars 2024.

Den senaste licensjakten efter lodjur i Uppsala län skedde 2023, då totalt fyra lodjur fick fällas. Samtliga djur fälldes.

Den som avser delta i licensjakten måste ha informerat sig om de villkor som gäller genom att läsa länsstyrelsens beslut om licensjakt.

Länsstyrelsens beslut om licensjakt Pdf, 1.2 MB.

Länsstyrelsens förvaltning av våra stora rovdjur

Nytt telefonnummer inför årets jakt

Under årets jakt har länsstyrelsen ett nytt telefonnummer, detta nummer gäller både för att kontrollera återstående tilldelning och rapportera fällt eller påskjutet lodjur.

Telefonnumret är: 010-223 32 25

Knappval 1: återstående tilldelning

Knappval 2: rapportera fällt/påskjutet lodjur

Krav på registrering

Alla som har tänkt delta i licensjakten ska anmäla sig på Jägarregistret på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Rovbase visar fällda lodjur

På Rovbase, som är en databas för rovdjursinformation, kan du i efterhand se hur många lodjur som fällts i länet. Observera att enbart besiktigade lodjur syns i Rovbase, så det kan ta någon dag innan informationen finns tillgänglig. För att hålla dig uppdaterad om fällda djur hänvisar länsstyrelsen till telefonsvararen.​

Uppdatering 4 mars: Licensjakten efter lodjur 2024 avslutades på söndag eftermiddag 3 mars då det tionde och sista lodjuret på årets tilldelning fälldes. Samtliga lodjur har besiktigats av länsstyrelsens personal. Nedan presenteras en lista på de fällda djuren.

Kön                     Vikt

Hane                   24 kg

Hane                   25 kg

Hane                   27,1 kg

Hane                   25,5 kg

Hona                  17,5 kg

Hona                  20,3 kg

Hane                   15,5 kg

Hane                   18 kg

Hona                  15,4 kg

Hona                  14,7 kg

På sidan www.rovbase.se Länk till annan webbplats. finns ytterligare information.

Rovbase Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss