Länsstyrelsen ansvarar vanligtvis för att sköta skyddad natur som till exempel naturreservat och nationalparker. Här kan du läsa om olika typer av skyddad natur.
Det finns flera sätt att skydda värdefull natur. Under varje skyddstyp får du mer information om var de finns, vad de innebär och hur de förvaltas. Det är vanligtvis Länsstyrelsen som ansvarar för att sköta skyddad natur.
I Naturvårdsverkets kartverktyg Skyddad Natur finns kartor över områden med skyddad natur.
Naturreservat bildas för att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer eller för att tillgodose behovet av friluftsområden.
Nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få. Det ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena i det svenska landskapet. Skyddet behövs både för naturens egen skull och för människans. Genom att skydda värdefulla områden från att förstöras eller försvinna kan vi bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv.
Presentation av alla nationalparker på Sveriges nationalparkers webbplats
Natura 2000 är ett nätverk av EU:s mest skyddsvärda naturområden. Naturvårdsverket samordnar arbetet med Natura 2000 i Sverige. Länsstyrelserna utför stora delar av arbetet, men viktiga aktörer är också Skogsstyrelsen, kommuner, markägare och jordbrukare.
För de områden som omfattas av Natura 2000 har Länsstyrelsen tagit fram bevarandeplaner som bland annat beskriver områdets värden, vad som kan utgöra ett hot samt vilka bevarandemål som finns för de olika arterna och livsmiljöerna. Bevarandeplanen revideras när ny kunskap tillkommer eller när förutsättningar för området ändras. Du kan också se förslag till förändringar och nya Natura 2000-områden och aktuella remisser.
Natura 2000 innebär inte något generellt stopp för pågående markanvändning eller utveckling av samhället. Du behöver tillstånd för intrång som "på ett betydande sätt påverkar miljön" i ett Natura 2000-område.
Exempel på intrång som kan kräva tillstånd:
Det kan vara svårt att bedöma när ett tillstånd krävs. Samråd därför med din länsstyrelse om du är osäker.
Alla Natura 2000-områden bevaras inte på samma sätt. En del behöver aktiv skötsel eller restaurering. Andra områden behöver mindre förändringar eller lämnas helt orörda. Varje Natura 2000-område har därför en unik bevarandeplan som beskriver hur området ska skötas och vad det är som ska skyddas. Behovet av åtgärder bestäms av:
Naturvårdsverket samordnar arbetet med Natura 2000. Länsstyrelserna ansvarar för skötsel, skydd och tillsyn. Länsstyrelserna tar även fram förslag på nya områden. Det ska vara de områden som har de högsta naturvärdena och som på bästa sätt bidrar till nätverket. Under processen har länsstyrelsen samråd med markägare och berörda myndigheter. Därefter granskar Naturvårdsverket urvalet och föreslår områden till regeringen. Tillsyn gällande skogliga åtgärder svarar Skogsstyrelsen för medan kommunerna ansvarar för sina reservat och Försvarsinspektören för hälsa och miljö (FIHM) för åtgärder som berör försvaret.
Ett biotopskyddsområde är mindre mark- och vattenområden som utgör livsmiljöer för hotade djur- och växtarter eller som annars är särskilt skyddsvärda. Inom ett biotopskyddsområde får det inte bedrivas någon verksamhet eller vidtas några åtgärder som kan skada naturmiljön.
Många småbiotoper i odlingslandskapet har höga natur- och kulturvärden. De utgör livsmiljöer för många arter och underlättar spridningen av växter och djur mellan större naturområden. Många av dessa arter var förr vanliga, men har genom jordbrukets rationalisering allt svårare att klara sig ute i odlingslandskapet. Det finns två olika former av biotopskydd:
Regeringen har beslutat att vissa typer av biotoper är så värdefulla att de ska ha ett generellt biotopskydd. Det betyder att de har ett skydd per automatik och får inte skadas.
Exempel på biotoper som skyddas av det generella biotopskyddet:
Med jordbruksmark menas här mark som används som åker, äng eller betesmark. Länsstyrelsen får medge dispens om det finns särskilda skäl.
Förutom de biotoper som är generellt skyddade kan länsstyrelsen, skogsstyrelsen eller kommunen fatta beslut om biotopskydd i det enskilda fallet. Exempel på naturmiljöer som kan få skydd genom ett enskilt beslut är små skogsmarksområden, rikkärr, naturbetesmarker eller naturliga bäckfåror. Biotopskyddsområden bildade på detta sätt är alltid markerade i terrängen.
Djur- och växtskyddsområden används när syftet med skyddet är begränsat i tid och rum, till exempel för att skydda enstaka djur- eller växtarter under en viss tid på året. Detta kan till exempel innebära att ingen får gå in i området under den här perioden.
Det är framförallt häckningsplatser för störningskänsliga fågelarter som vi försöker skydda med ett djurskyddsområde.
Landskapsbildsskydd finns till för att skydda värdet av framförallt den visuella upplevelsen av ett landskap. Skyddet reglerar till exempel bebyggelse och vägar. Det krävs tillstånd från Länsstyrelsen för att utföra åtgärder som kan ha negativ effekt på landskapsbilden i dessa områden.
Landskapsbildsskydd är en äldre skyddsform som inte finns i miljöbalken. Den håller successivt på att ersättas med andra skyddsformer.
Vid nybyggnation, vägar, dragning av luftledningar, trädfällning, schaktning och fyllning som i väsentlig mån kan skada upplevelsen och förståelsen av landskapet kan du behöva ansöka om tillstånd. I Stockholms län finns ca 45 områden som är belagda med landskapsbildsskydd och varje område har särskilda föreskrifter, se nedan.
Även åtgärder som inte är bygglovspliktiga, till exempel friggebodar och Attefallshus, kan behöva tillstånd från Länsstyrelsen.
En ansökan om tillstånd ska innehålla följande uppgifter:
Skicka din ansökan till stockholm@lansstyrelsen.se.
Inom landskapsbildsskyddade områden som omfattas av strandskydd är det Länsstyrelsens enhet för naturvård som prövar åtgärder. Använd blanketten Ansökan om dispens-tillstånd inom skyddade områden. Utanför strandskyddat område är det Länsstyrelsens enhet för kulturmiljö som prövar åtgärder inom landskapsbildsskyddat område
Utöver Länsstyrelsens prövningar tillkommer ibland också den kommunala bygglovsprövningen enligt plan- och bygglagen.
Särpräglade naturföremål såsom träd, flyttblock och liknande kan skyddas som naturminne. Naturminnen är antingen punktobjekt eller har en yta mindre än ett hektar. Men det finns även större områden, vissa på tiotals hektar, som berörs av äldre beslut före 1965.
Skydd av värdefulla våtmarker enligt Ramsarkonventionen (The Ramsar Convention on Wetlands). Målet är att bevara de speciella biologiska värden som finns i grunda vegetationsrika områden.
Konventionen omfattar hållbart nyttjande och bevarande av våtmarker, sjöar, vattendrag och grunda havsområden, Världens naturliga våtmarker och vattenmiljöer är mycket värdefulla och har även många funktioner till nytta för människan.
Riksintressen är ett verktyg i samhällsplaneringen för hur olika områden ska bevaras eller användas. Ett område av riksintresse för naturvård, friluftsliv och kulturmiljö har ett skydd mot åtgärder som påtagligt kan skada natur- eller kulturmiljön.
Strandskyddet är ett allmänt skydd som gäller i hela landet. Det gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag, oavsett storlek. Inom strandskyddsområde är det förbjudet att bland annat uppföra nya byggnader.
Det skyddade området är i vanliga fall 100 meter från strandkanten, både in på land och ut i vattnet. Länsstyrelsen kan ändra gränsen för strandskyddet, både genom att utöka eller minska det.
För att säkerställa ett fritt och rörligt friluftsliv för kommande generationer infördes strandskydd i Sverige på 1950-talet. Då såg man att allmänhetens tillgång till stränderna på många håll hindrades genom ökad byggnation.
Strandskyddets ursprungliga syfte var att strandområdena ska vara tillgängliga för allmänhetens rekreation och friluftsliv. Man kan säga att strandskyddet är en förlängning av allemansrätten. Strandskyddet har sedan dess fått ytterligare ett syfte. Det är att strandskyddet ska vara ett skydd för djur och växter.
Stränderna, som är en ändlig resurs, är attraktiva på flera olika sätt och utsatta för ett stort exploateringstryck. Att Sveriges stränder idag i stor utsträckning är tillgängliga för allmänheten är unikt i jämförelse med många andra länder i Europa.
En tomtplats är inte samma sak som en fastighet och den behöver inte sammanfalla med fastighetsgränser. Tomtplatsen är det område där markägaren kan hävda en privat zon/trädgård, där allmänheten inte har rätt att vistas. Vanligtvis utgörs den av området närmast bostadshuset. Kring anläggningar kan man bara i undantagsfall hävda en hemfridszon. Utanför tomtplatsen eller hemfridszonen gäller allemansrätten.
Inom ett strandskyddsområde får inte:
Exempel på förbjudna åtgärder är att:
Generellt strandskydd gäller för land- och vattenområdet inom 100 meter från strandlinjen. Länsstyrelserna har dock möjlighet att utvidga strandskyddet upp till 300 meter. Utvidgning ska ske om det behövs för att säkerställa något av strandskyddets syften.
I samband med den förändrade strandskyddslagstiftning som trädde i kraft sommaren 2009 (prop. 2008/09:119) beslutade regeringen att länsstyrelserna ska se över de utvidgade strandskyddsområdena. Översynen gjordes för att skälen för dagens utvidgade strandskyddsområden inte alltid är klargjorda och för att få en bättre anpassning till strandskyddets syften.
Arbetet i Stockholms län har i första hand inriktats på att göra en översyn av de områden som sedan tidigare omfattats av utvidgat strandskydd. Avsikten har varit att ett beslut om utvidgat strandskydd ska fattas per kommun. I arbetet har Länsstyrelsen samarbetat med bland andra länets kommuner. Länsstyrelsen har löpande fattat nya beslut om utvidgat strandskydd för alla aktuella kommuner. För länet innebär det att landarealen med utvidgat strandskydd totalt sett minskats något.
Beslut från Länsstyrelsens översyn av det utvidgade strandskyddet som vunnit laga kraft
Botkyrka beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2017-01-26, beteckning M2014/02367/Me) Länsstyrelsens beslut ändrat för ett område.
Danderyd beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2017-05-18, beteckning M2014/02989/Me) Länsstyrelsens beslut ej ändrat.
Ekerö beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2017-04-27, beteckning M2014/02374/Me) Länsstyrelsens beslut ej ändrat.
Haninge beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2017-10-19, beteckning M2014/02983/Me) Länsstyrelsens beslut ej ändrat.
Huddinge beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2017-09-14, beteckning M2014/02381/Me) Länsstyrelsens beslut ändrat för ett område.
Lidingö beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2017-09-14, beteckning M2014/02987/Me) Länsstyrelsens beslut ej ändrat.
Nacka beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2016-03-17, beteckning M2014/00714/Me) Länsstyrelsens beslut ändrat för vissa områden.
Norrtälje beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2016-10-06, beteckning M2014/02379/Me) Länsstyrelsens beslut ändrat för vissa områden.
Nykvarn beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2017-04-20, beteckning M2014/02370/Me) Länsstyrelsens beslut ej ändrat.
Nynäshamn beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2017-10-26, beteckning M2014/02382/Me) Länsstyrelsens beslut ej ändrat.
Sigtuna beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2015-11-12, beteckning M2014/02088/Me) Länsstyrelsens beslut ej ändrat.
Sollentuna beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2017-10-26, beteckning M2014/02982/Me) Länsstyrelsens beslut ej ändrat.
Södertälje beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2017-06-22, beteckning M2014/02371/Me) Länsstyrelsens beslut ej ändrat.
Upplands Väsby beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2017-01-26, beteckning M2014/02368/Me) Länsstyrelsens beslut ej ändrat.
Vaxholm beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2017-09-14, beteckning M2014/02985/Me) Länsstyrelsens beslut ändrat för vissa områden.
Värmdö beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2016-03-17, beteckning M2014/00715/Me) Länsstyrelsens beslut ändrat för vissa områden.
Österåker beslut
(Se även regeringens avgörande beslut 2018-05-03, beteckning M2014/02984/Me) Länsstyrelsens beslut ej ändrat.
Beslut från Länsstyrelsens översyn av det utvidgade strandskyddet som ej vunnit laga kraft eftersom de har överklagats till regeringen
Under vissa förutsättningar är jordbruk, skogsbruk och yrkesfiske undantagna från förbuden inom strandskyddat område. Dessa fyra villkor ska då vara uppfyllda:
Kontakta kommunen eller Länsstyrelsen för att vara säker på om undantaget gäller dig.
Läs noga igenom beskrivning för objektet och fråga mäklaren om det är något du upplever som oklart.
Mäklaren har en skyldighet att ge tilltänkta köpare de upplysningar som de kan behöva om objektet och andra förhållanden som har samband med överlåtelse enligt Fastighetsmäklarinspektionen .
Det är kommunen och länsstyrelsen som ska kontrollera att reglerna om strandskydd följs. Det kallas tillsyn. Det är viktigt med tillsyn för att lagen ska bli lika för alla och så att skador och fel rättas till.
Kommunen eller länsstyrelsen startar en utredning när vi får reda på att någon brutit mot strandskyddsbestämmelserna. Den personen blir kontaktad, och kan då ansöka om dispens i efterhand. Om förutsättningarna är uppfyllda kan kommunen eller Länsstyrelsen ge dispens i efterhand.
Om myndigheten inte kan ge dispens i efterhand får du ett föreläggande om rättning, det vill säga att ta bort det felaktiga.
När myndigheten förelägger om rättelse kombinerar vi det ofta med ett vite. Ett vite är ett bestämt pengabelopp som du måste betala om du inte rättar felet. Vitet är normalt lite högre än kostnaden för att rätta till felet. Om du följer myndighetens beslut och rättar till det som är fel slipper du betala vite .
Myndigheten kan begära att flera viten tas ut, tills du har rättat till det som är fel.
Myndigheten är skyldig att anmäla överträdelser till polis- och åklagarmyndigheten. Åklagarmyndigheten kan gå vidare och åtala den som är ansvarig. Därefter är det en domstol som avgör om åtgärden är ett brott.
Kommunen eller länsstyrelsen kan som tillsynsmyndighet alltid begära att du rättar till felet, oavsett om åtal väcks eller inte.
Ett mark- eller vattenområde kan bli vattenskyddsområde till skydd för en grund- eller ytvattentillgång som utnyttjas eller kan antas komma att utnyttjas för vattentäkt.
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.