Information till verksamma på landsbygden
På de här sidorna har vi samlat information som kan vara bra att känna till för dig som har verksamhet på landsbygden, till exempel lantbruk eller landsbygdsföretag. Du hittar också information om kompetensutveckling och rådgivning.
Växtnäring och växtskydd
Använder du växtskydd yrkesmässigt? Här finns information om integrerat växtskydd, behörighetsutbildningar och sprutjournaler.
Förvärv av lantbruksfastigheter
Har du köpt eller fått en lantbruksfastighet? Då kan du behöva söka förvärvstillstånd hos Länsstyrelsen.
Ta jordbruksmark ur produktion
Vill du ta jordbruksmark ur produktion? Det får du göra tidigast åtta månader efter det att anmälan gjorts till Länsstyrelsen, om vi inte medger något annat.
Kompetensutveckling och rådgivning
Vill du utveckla ditt landsbygdsföretag för ökad hållbarhet och miljönytta? Länsstyrelsen erbjuder utbildning och rådgivning för dig som är lantbruksföretagare eller landsbygdsföretagare.
Synemän
Vad är en syn av en lantbruksfastighet?
En laga syn görs för att fastställa skicket på en fastighet. Att hålla en laga syn ligger i både jordägarens och arrendatorns intresse. Detta för att undanröja många anledningar till tvister om arrendeställets skick. Läs mer i broschyren från Sveriges Synemannaförbund nedan.
Länsstyrelsens roll är att synemännen uppfyller de formella kraven. Länsstyrelsen ska enligt 2 § förordningen (2009:28) om synemän vid jordbruksarrende ge ett lämpligt antal personer behörighet att hålla arrendesyn.
Förteckning över synemän i Södermanlands län 2025 Pdf, 21.6 kB, öppnas i nytt fönster.