Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Förvaltning av fastigheter

Länsstyrelsen förvaltar byggnader och anläggningar som ägs av Naturvårdsverket i ett tiotal av länets reservat. Arbetet styrs av avtal. Bland fastigheterna finns skärgårdshemman och mindre gårdar. På några ställen hyrs rum eller hus ut till allmänheten under kortare tid.

Det finns ca 135 byggnader och ett 50-tal anläggningar i naturreservaten i länet som ägs av Naturvårdverket. De flesta finns i ett 10-tal naturreservat som ligger främst i kustbandet. Det ingår flera fina skärgårdshemman och även några mindre gårdar i centrala delar av länet. Gårdsbilderna har ett särskilt kulturvärde och flera gamla vackra skärgårdshus finns på flera fastigheter.

I åtta av dessa tio naturreservat har staten arrenderat ut gårdar med byggnader och anläggningar till lokala arrendatorer för naturvårdsskötsel och byggnadsförvaltning. I Stendörrens naturreservat där Naturum och gården Aspnäset ligger, sköter Länsstyrelsen själva det mesta byggnadsunderhållet med egen personal.

Byggnads- och underhållstjänster har upphandlats genom ramavtal.

Rum och stugor i skärgården

Vid Ekholmen inom Stendörrens naturreservat finns det två hus för uthyrning korttid för allmänheten. På Sävö vandrarhem finns ett tjugotal sängplatser som hyrs ut, och inom flera av naturreservaten i skärgården hyr arrendatorerna ut ett 50-tal sängplatser på korttid i fantastiska naturmiljöer. Titta under varje reservat under fliken Besöksmål så hittar du kontaktuppgifter.

Länk till besöksmål Öppnas i nytt fönster.

Andra arrenden och vägar

Ett 75-tal nyttjanderättsavtal som jordbruksarrenden, jakt och fiske, betesarrenden, tomträtter, husarrenden inom reservaten upprättas av fastighetsförvaltarna på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har del i ett 50-tal vägsamfälligheter på vägar som leder till naturreservat som hanteras av fastighetsförvaltarna.

Kontakt

Fastighetsförvaltarna, Naturvårdsenheten

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss