Foderskapande åtgärder

Logga Vild & bortskämd och en råbock

Naturligt växande foder bidrar till en viltstam i balans. Här får du kunskap och inspiration om foderskapande åtgärder i skog och mark.

Alla vinner på mer naturligt foder utspritt i landskapet. Det gynnar den biologiska mångfalden, de jaktbara djurens hälsa och reproduktion och minskar trycket på produktionsgrödor. Och det bidrar till en viltstam i balans.

Många foderskapande åtgärder är enkla att genomföra, till små eller inga kostnader. Det kan räcka med att röja lite annorlunda eller att göra attraktiva kvistar lättillgängliga vid avverkning, och att veta vilka växter och träd som är lämpliga att spara och skydda. Eller att utnyttja åkerkanter och marken under ledningsgator till vackra och betydelsefulla skalbaggsåsar.

Ta del av filmerna och följ projektet Vild & Bortskämd för att få kunskap och inspiration om foderskapande åtgärder i skog och mark.

Poddavsnitt om att skapa foder i landskapet

I det tjugonde avsnittet av Nörderiet berättar viltexperterna Nils Carlsson och Tom Espgård om hur de arbetar med foderskapande åtgärder i projektet Vild och bortskämd. I projektet finns aktörer med olika intressen, men i den här frågan är alla överens.

Lyssna på avsnittet i Soundcloud eller där du hittar poddar.länk till annan webbplats

Inspirerande filmer om foderskapande åtgärder

I två inspirerande och pedagogiska filmer berättar vi hur du kan skapa naturligt växande foder åt klövvilt, och varför det här är så viktigt. Filmerna är uppdelade i åtgärder för skogslandskapet och jordbrukslandskapet.

Första filmen är en introduktion till de båda. Vill du ha kortare filmklipp om specifika åtgärder finns dessa på projektet Vild & Bortskämds Youtubekanallänk till annan webbplats.

Följ oss på Facebook

Projektet Vild & Bortskämd har en Facebooksida där du kan få kunskap och inspiration om foderskapande åtgärder, tips om ny forskning på området och mycket mer.

Vild och Bortskämd på Facebooklänk till annan webbplats

Projektet Vild & Bortskämd

Vild & Bortskämd är ett projekt som ska bidra till en klövviltstam i balans som kan leva av vad naturen har att ge.

Genom att sprida kunskap och uppfinna nya sätt att kommunicera ska Vild & Bortskämd förändra attityder, öka engagemanget för plantering av naturligt foder och förståelsen för de effekter som utfordring med t ex. matavfall kan ge.

Projektet är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne, Skogsstyrelsen, LRF Skåne, Naturskyddsföreningen Skåne, Högskolan i Halmstad, Jordägareförbundet Skåne-Blekinge, SLU Alnarp, Jägareförbundet, familjeskogsbrukare Ann Marke och Magnus Strandberg.

Projektet finansieras av Europeiska jordbruksfonden genom Skogsstyrelsen.

Vild och bortskämd-logga

Kontakt