Djur i verksamheten
Länsstyrelsen arbetar förebyggande för att djuren ska ha det bra. Det är hos oss du söker tillstånd om du vill visa upp djur offentligt. Du ansöker också om veterinär till offentlig tävling.
Nu ska djur som går ute ska ha skydd
Från den 22 november ska djur i hela Skåne som går ute ha skydd. Krav på ligghall gäller under den kalla årstiden när betestillväxt ej sker. Den kalla årstiden är den del av året då dygnsmedeltemperaturen understiger fem plusgrader. På SMHI: s webbplats kan du som djurägare hålla koll på väderläget med 10-dygnsprognosen.
Väderprognos hos SMHILänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Vad innebär ligghallskravet?
Under den kalla årstiden när betestillväxt ej sker ska djur som går ute ha tillgång till ligghall eller annat stall som ger dem skydd mot väder och vind. Djuren ska också ha tillgång till en torr och ren liggplats.
Då krävs ligghall för olika utegångsdjur:
- Nötkreatur, får och getter som går ute 12 timmar eller mer per dygn.
- Hästar som går ute 16 timmar eller mer per dygn.
Varje djur ska ha plats i ligghallen eller stallet. Det är inte tillåtet att låta flera grupper turas om att ha tillgång till ligghall eller stall.
Vilka djur får hållas som utegångsdjur?
Det är bara djur som är lämpade för att vara ute den kalla årstiden som får vara utegångsdjur. Med det menas att de ska vara i god kondition och i gott hull, ha en fungerande päls eller hårrem mm. Ytterligare en förutsättning är förhållandena för djuren. Terrängen och marken de går på ska vara lämplig för dem och tåla den hårda belastning som det innebär till exempel kring utfodringsplatser och vatten eller vid ligghall.
Mer information om hur du ska hålla dina utegångsdjur finns på Jordbruksverkets webbplats.
Utegående nötkreatur, JordbruksverketLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Utegående får och getter, JordbruksverketLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Utegående hästar, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.
Tillstånd för sällskapsdjur och häst
Ibland behöver du tillstånd från Länsstyrelsen för att ha djur. Till exempel för att ha många hundar eller hästar eller om du har en yrkesmässig verksamhet.
Transport av djur
När djur transporteras ska det ske på ett säkert sätt och djuren får inte utsättas för skador eller lidande under transporten.
Visa upp djur offentligt
Driver du en anläggning för att förevisa djur krävs godkännande av Länsstyrelsen.
Veterinär till offentlig tävling
Vid många tävlingar med djur krävs att det finns en tävlingsveterinär på plats.
Sälja, visa, hantera vilda växter och djur
Ska du konservera djur och växter, handla med levande djur och växter eller visa upp vilda djur i en djurpark? Då behöver du ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.
Smittskydd och djurhälsa
Misstänker du att ett djur som du äger eller tar hand om har drabbats av en allvarlig sjukdom? Då är du skyldig att omedelbart anmäla det till en veterinär, för att minska risk för smitta och underlätta bekämpning av sjukdomen.
Djurhälsopersonal
Länsstyrelsen är ansvarig för tillsynen av djurhälsopersonal i länet. Det innebär att vi kontrollerar att personal som arbetar med djurens hälso- och sjukvård följer gällande lagar och bestämmelser.