Jakt och vilt
Vilka vilda djur du får jaga står i jaktförordningen. Länsstyrelsen ansvarar för viltförvaltningen med hjälp av länets viltförvaltningsdelegation.
Jaktregler i Sverige
All jakt i Sverige regleras utifrån jaktlagstiftningen. Utgångspunkten i lagen är att allt vilt är fredat. Fredningen gäller även ägg och bon. Vissa arter av vilt får jagas vid vissa tider. Vilka jakttider som gäller för olika arter kan du hitta i bilaga 1–4 i jaktförordningen.
Jaktförordningen Länk till annan webbplats.
Vissa utrotningshotade, sällsynta eller särskilt värdefulla djurarter är statens vilt och får inte jagas. Undantag kan göras för vissa arter för skydds- eller licensjakt.
Jakträtt
Du som fastighetsägare äger jakträtten på den mark som tillhör fastigheten. Du kan välja att upplåta jakträtten genom civilrättsliga avtal. Länsstyrelsen hanterar inte dessa avtal. Om ni inte är eniga kan ni vända er till tingsrätten.
För jordbruksarrende har arrendatorn jakträtten om ni inte har avtalat annat.
Begränsningar och undantag av jakträtten
Jakträtten kan vara begränsad eller undantagen om marken ligger inom:
- renskötselområde
- kronopark
- naturreservat
- nationalpark.
Information om vad som gäller i skyddade områden finns i föreskrifterna till området.
Jakträtt inom detaljplanerat område
Fastigheter inom detaljplanerat område omfattar också jakträtt. Du måste ha ett personligt skottlossningstillstånd för att använda skjutvapen inom detaljplanerat område. Tillståndet söker du hos Polisen.
Sök tillstånd för att skjuta inom detaljplanerat område, Polisen Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsens roll
Länsstyrelsens roll i jakt- och viltfrågor är bland annat att informera jägare och markägare, registrera jaktområden, tilldela licenser och att samla in och sammanställa statistik över skjutet vilt.
Vi ansvarar för att:
- administrera förvaltningen av älg- och kronhjortsstammarna
- leda den regionala förvaltningen av de stora rovdjuren
- i vissa fall lämna tillstånd till skyddsjakt (undantag från fredning)
- lämna bidrag till skadeförebyggande åtgärder och ersätta skador av vilt som inte får jagas
- informera om vilt och jaktens regler, särskilt när förändringar sker i faunan.
I varje län finns viltförvaltningsdelegationer som hjälper oss i vårt arbete. Viltförvaltningsdelegationen ska på regional nivå samverka och besluta i övergripande frågor som berör jakt-, viltvårds- och rovdjursfrågor.
Viltvårdsområden gynnar jakt och viltvård
Ett viltvårdsområde är ett antal fastigheter som gått samman för att gynna viltvården över ett större område. Medlemmarna i viltvårdsområdet får då jaga på varandras mark. Länsstyrelsen fattar beslut om att bilda viltvårdsområde och fastställer områdets stadgar. Du kan vända dig till Länsstyrelsen om du vill överklaga beslut från viltvårdsområdets stämma i vissa fall.
Vanliga frågor och svar
Du som äger en fastighet som ingår i ett viltvårdsområde är medlem i viltvårdsområdesföreningen. Som medlem äger du jakträtt i viltvårdsområdet.
Det kan också finnas regler för under vilka omständigheter fastighetsägaren får överlåta jakträtten till en annan person. Vilka bestämmelser och regler som gäller i ditt viltvårdsområde ska finnas skriftligt i föreningens stadgar.
Vad som gäller för att överlåta jakträtten till en annan person, till exempel genom att arrendera ut jakträtten står i viltvårdsområdesföreningens stadgar.
Det är förbjudet att, i eller inom 100 meter från en våtmark:
- avlossa blyhagelammunition
- ha med blyammunition vid skytte i våtmarker eller på väg till eller från skytte i våtmarker.
Förbudet gäller i hela landet.
Förbud mot blyhagel vid våtmark, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Viltförvaltningsdelegationen i Skåne
Viltförvaltningsdelegationen ska ge inflytande åt medborgarna att ansvara för frågor som jakt och viltvård.
Landshövdingen är ordförande i viltförvaltningsdelegationen. Förutom landshövdingen består viltförvaltningsdelegationen av ledamöter som representerar olika intressen.
Ledamöter och ersättare i viltförvaltningsdelegationen Pdf, 126 kB, öppnas i nytt fönster.
Viljeinriktning - fortsatta förvaltningen av Kronhjorten Pdf, 567.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Smittsäkerhet vid jakt
Jagar du utomlands i Afrikansk svinpest-smittade länder eller tar emot jaktgäster från dessa länder ska du tänka på att kläder och utrustning måste rengöras inför inresa till Sverige. Du bör inte heller besöka tamgrisbesättningar eller dina åtel- eller foderplatser inom 48 timmar efter inresa.
Vildsvinskött och obehandlade troféer från smittade länder bör inte tas med till Sverige då de utgör en betydande smittorisk. Tänk också på att matprodukter från dessa länder kan innehålla smitta och att matrester inte får hamna ute i markerna.
Jägareförbundets information om afrikansk svinpest. Länk till annan webbplats.
Afrikansk svinpest
Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamsvin och vildsvin. De senaste åren har sjukdomen spridit sig i Europa och finns numera hos vildsvin i östra Europa, bl.a. i Baltikum och Polen, punktutbrott har också skett i Tjeckien och Belgien. Viruset är mycket motståndskraftigt och kan överleva länge i miljön och i kött från infekterade djur.
Om afrikansk svinpest på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Rapportera självdöda vildsvin till SVA
Om vi får in smittan i Sverige sker det troligen som ett punktutbrott hos vildsvin. En tidig upptäckt av sjukdomen är då avgörande för en framgångsrik bekämpning.
Du kan hjälpa till genom att rapportera självdöda vildsvin till SVA telefon 018-67 40 00 eller genom formuläret rapporteravilt.sva.se Länk till annan webbplats..